Palta: Usko työllisyystavoitteen toteutumiseen ei vahvistunut

Hallituksen budjettiriihi sisälsi Palvelualojen työnantajaliitto Paltan mukaan palvelualojen näkökulmasta useita positiivisia toimenpiteitä, muun muassa lisäpanostuksia väylärahoitukseen, koulutukseen ja innovaatioihin sekä työperäisen maahanmuuton vauhdittamiseen. Tuntuvien menolisäysten ja työllisyystoimien ajoituksen eriaikaisuus voi kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi maailmantalouden suhdannenäkymien heikentyessä.

Suuret julkisen talouden menolisäykset heti hallituskauden alkuun ilman selvyyttä esitettyjen työllisyystoimien vaikuttavuudesta heikentävät julkista taloutta ja vaikeuttavat 2023 tasapainotavoitteen saavuttamista, arvioi Palta tiedotteessaan.

–  Julkinen talous on ollut alijäämäinen vuodesta 2009 saakka ja ikäsidonnaiset menot kasvavat jatkuvasti. Budjettiriihen tulokset siirsivät entisestään painetta konkreettisille toimille vuoden 2020 kehysriiheen, jossa vaikuttavia toimia työllisyyden paranemiseen on viimeistään löydyttävä.Työllisyyspotentiaalia olisi esimerkiksi hallitusohjelmaa kunnianhimoisemman perhevapaauudistuksen toteuttamisella, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto arvioi.

Budjettiriihen panostukset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan saavat Paltalta kiitoksia, vaikka eivät täysin täytäkään hallitusohjelman kirjauksia. Business Finlandin rahoituksen tason nosto tukee elinkeinoelämän monipuolistumista ja kasvua sekä hallitusohjelman tavoitetta nostaa TKI-panostukset neljään prosenttiin BKT:sta.

Palta on tyytyväinen hallituksen tavoitteeseen vauhdittaa tuottavuutta ja yksityisiä tuotannollisia investointeja. Tuottavuuskasvun nopeuttaminen on kansantalouden näkökulmasta kannatettava ja tärkeä tavoite. Myös digitalisaation merkitys tuottavuuskehityksen vauhdittamisessa on ratkaiseva.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti