Paloturvallisuusviikko muistuttaa: ”Kun hätä on suurin, sinä pelastat”

Jokainen on itse paras henkilö parantamaan oman lähipiirinsä paloturvallisuutta. Fiksuinta on pelastaa koti jo etukäteen estämällä tulipalot. Tosi paikan tullen alkusammutus ja läheisten pelastaminen palavasta tilasta ovat elintärkeitä toimia, joita on syytä harjoitella etukäteen. Paloturvallisuusviikko haastaa kaikki suomalaiset parantamaan paloturvallisuutta 25.11.- 1.12. – ja kaikkina muinakin päivinä.

Paloturvallisuusviikon materiaaleissa on tänä vuonna viisi läheltä piti -tilannetta ihmisten arjesta. Neljä tapauksista sijoittuu keittiöön. Keittiö onkin tilastojen mukaan suomalaisille riskejä täynnä oleva ympäristö ja varsinkin ruuanlaiton yhteydessä tuli pääsee tilastojen mukaan usein irti. Palomiehet joutuvat sammuttamaan keittiöpaloja keskimäärin kolme kertaa joka päivä. Tutustu tarinoihin http://paloturvallisuusviikko.fi/tarinat/. Sivun kautta voi lähettää myös oman tarinan julkaistavaksi.

Päivä Paloasemalla – elämyksiä koko perheelle jo kymmenettä kertaa

Päivä Paloasemalla on jännittävin osa Paloturvallisuusviikkoa. 363 paloasemaa eri puolilla Suomea avaa ovensa yleisölle lauantaina 25.11. Tapahtuman aikana opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan hauskoilla tehtävärasteilla. Miten palomiehen varusteet puetaan? Kuinka sammutusvälineitä käytetään ja miten palavasta huoneesta poistutaan?

– Tavoitteenamme on lisätä suomalaisten tietoisuutta paloturvallisuudesta ja vahinkojen ennaltaehkäisystä. Yleisimmät tulipalon syttymispaikat kotona ovat liesi, sauna ja kynttilät. Palojen ennaltaehkäisy ja alkusammutus onnistuvat useimmiten kotikonstein, jos kotoa löytyy toimiva palovaroitin ja alkusammutuslaite, jota osataan käyttää. Kannustamme kaikkia suomalaisia ottamaan nämä asiat haltuun, riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen LähiTapiolasta sanoo.

Päivä Paloasemalla -yhteistyön merkeissä LähiTapiola myöntää 7 000 euroa palokuntien nuorisotoimintaan. Summa jaetaan seitsemän Päivä Paloasemalla -tapahtumaan osallistuvan paloaseman kesken. Tarkoituksena on tukea paikallisia palokuntia aktivoimaan lisää nuoria palokuntatoiminnan piiriin.

Tapahtuman järjestävät paloasemat löydät täältä

Palometri – turvallisuuden uusi mitta

Koska tulipalot ovat paljolti ihmisten toiminnallaan aiheuttamia, voidaan tulipaloja myös vähentää. Paloturvallisuusviikko on teettänyt vuorovaikutteisen työkalun kodin paloturvallisuuden parantamiseen. Palometri vie käyttäjänsä tulipalotilanteeseen ja kertoo, mikä meni hyvin ja missä asioissa on vielä parantamisen varaa.

Palometrin lisäksi Paloturvallisuusviikon internet-sivuilla on myös seikkaperäisemmät tarkistuslistat ja vinkit kodin, taloyhtiön, koulun, päiväkodin ja työpaikan palotuvallisuuden parantamiseksi.

Tutustu Palometriin

Onko aika vaihtaa koko palovaroitin uuteen Pohjoismaisena palovaroitinpäivänä?

Palovaroitin on sähkölaite, eikä se siis kestä ikuisesti. Laita on syytä vaihtaa uuteen 5 – 10 vuoden välein.

– Palovaroittimeen kertyy pölyä ja rasvaa. Myös sen komponentit vanhenevat. Siksi koko palovaroitin on syytä uusia säännöllisesti. Pohjoismainen palovaroitinpäivä on hyvä hetki vaihtohommalle, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön erityisasiatuntija Ira Pasi.

Paloturvallisuusviikko haastaa kaikki suomalaiset parantamaan paloturvallisuutta. Paloturvallisuusviikko tarjoaa siihen hyvät materiaalit.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Palopäällystöliiton, Nuohousalan Keskusliiton, Finanssialan sekä pelastuslaitosten, pelastusliittojen ja palokuntien kanssa. Mukana ovat myös Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Omakotiliitto sekä Ehyt ry. Paloturvallisuusviikon rahoittaa palosuojelurahasto, ja Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina on LähiTapiola.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.12.2022

Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden ilotulituksessa

Ilotulitteiden turvallinen käyttö on tärkeää uudenvuoden juhlinnassa. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Siksi ilotulitteita ei saa ampua rakennusten ja autojen läheisyydessä.

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

aurinkosähköjärjestelmä

1.8.2023

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa virheitä

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tehdään paljon virheitä, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Vastuu asennustyön turvallisuudesta on aina asentajalla.

huoltokirja

24.11.2023

Sähköinen huoltokirja tuo ryhtiä kunnossapitoon

Huoltokirja tuo suunnitelmallisuutta yhtiön hallintoon, kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon. Monessa taloyhtiössä sitä ei kuitenkaan ole koskaan otettu käyttöön. As Oy Meri-Kampissa huoltokirjan tiedot löytyvät sähköisestä järjestelmästä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti