Päivitetään keittiö putkiremontin yhteydessä

Kiinnostava ja mukava projekti, josta jää konkreettinen muisto vielä vuosiksi eteenpäin. Kuvausta ei heti uskoisi putkiremontin yhteydessä lausutuksi. Se on kuitenkin varsin realistinen, jos putkiremontin yhteydessä uusitaan myös keittiö.

Keittiöön saa nykyisin monia elementtejä, jotka parantavat toiminnallisuutta ja käyttömukavuutta, ulkonäöstä puhumattakaan. Jos taloyhtiössä on suunnitteilla putkiremontti, kannattaa keittiöremontti ottaa ajoissa puheeksi. Tämä antaa osakkaille mahdollisuuden uudistaa keittiönsä yksillä remonttipölyillä.

– Putkiremontin yhteydessä keittiö on usein purettava ainakin osittain. Vanhojen kalusteiden uudelleenasennus on haasteellista, eikä aina onnistu ehjänä ja siistinä. Lähes samalla vaivalla on mahdollista saada kokonaan uudet, tilaan sopivat kalusteet, keittiöasennuksiin keskittyneen ammattilaisen asentamana, keittiökalusteita valmistavan Novart Oy:n myyntipäällikkö Mika Seitsonen sanoo.

Parhaimmillaan keittiön uusiminen vaikuttaa positiivisesti osakkaiden suhtautumiseen putkiremonttiin. Uusi keittiö herättää usein kiinnostuksen. Mieltä askarruttavien remonttipölyjen ja evakossa asumisen sijaan remontista tulee mukava projekti, josta jää konkreettinen muisto vuosiksi eteenpäin. Lisäksi keittiöremontti putkiremontin yhteydessä on varsin kannattava investointi.

Kirjahylly keittiössä

Keittiö on aikoinaan ollut erillinen tila, joka on piilotettu kodin muista toiminnoista. Tästä perintönä monissa vanhemmissa asunnoissa keittiö on nimenomaan paikka ruoanlaitolle, ei niinkään seurustelulle, saati näyttävälle sisustukselle. Asumisen arki on kuitenkin muuttunut.

– Keittiössä vietetään nykyisin yhä enemmän aikaa, joten se on luonnollista yhdistää kodin muihin tiloihin. Keittiöltä halutaan huonekalumaista ulkonäköä ja toimintoja, kuten avohyllyjä, lipastoja ja vitriinejä. Kirjahyllynkin voi tuoda olohuoneesta keittiöön. Keittiökalusteet voidaan laittaa myös jalkojen päälle, jolloin tunnelma on paljon huonekalumaisempi, kuvailee Novart Oy:n tuotepäällikkö Eeva Kokkonen.

Keittiössä viihtyy paremmin, jos se ilmentää omaa persoonallisuutta.

– Kuten muussakin sisustuksessa, meillä kaikilla on oma makumme myös keittiössä. Yhdistelemällä värejä, kuvioita ja erilaisia materiaaleja saadaan asukkaan persoonallisuus hyvin esiin, Kokkonen sanoo. Keittiöremontti on paikka suunnitella keittiön ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudestaan ja yhtenäistää tiloja.

Keittiössä vietetään nykyisin enemmän aikaa, joten on luonnollista yhdistää se kodin muihin tiloihin.

Osakkaat mukaan jo hankesuunnitteluvaiheessa

Kun putkiremontista puhutaan ensimmäisen kerran hallituksen kokouksessa, tuodaan esille myös mahdollisuus keittiöremonttiin samalla. Kun hallitus on tehnyt päätöksen tulevasta putkiremontista, pidetään asukkaille infotilaisuus, jossa annetaan alustava kuvaus hankkeesta ja sen vaihtoehdoista. Tämän jälkeen yhtiökokouksessa päätetään hankkeen laajuus ja laatutaso.

– Kun asunto-osakeyhtiö on mukana jo hankesuunnitteluvaiheessa, osaa se valmistautua ja varustautua korjaushankkeeseen paremmin. Luonnollisesti motivaatio ja projektiin sitoutuminen ovat tällöin aivan eri luokkaa, toteaa Tampereen Keittiömaailman projektijohtaja Tommi Huovilainen.

Putki- ja keittiöprojektien yhdistäminen helpottaa myös isännöitsijän työtä, kun keittiöt remontoidaan samanaikaisesti muun remontin kanssa. Organisaatio on jo olemassa, projekti ammattimaisesti koordinoitu ja vakuutus korotettu.

Uudistettu keittiö tuottaa lisäarvoa asunnolle, sillä se vastaa nykyajan tarpeisiin ja käyttäjän vaatimuksiin.

Keittiötoimittaja mukaan ajoissa

Keittiösuunnittelija on hyvä saada jo projektin alkuvaiheessa osaksi suunnitteluryhmää. Näin keittiösuunnittelijalla on hyvissä ajoin tietoisuus valituista suunnitteluratkaisuista, talotekniikasta ja reitityksestä. Esimerkiksi vesipisteen tai viemärin siirtäminen on oltava tiedossa jo hankesuunnitteluvaiheessa.

Keittiöt voidaan mitata jo ennen hankesuunnittelua inventointimittauksen yhteydessä. Hankesuunnitteluvaiheessa mittaus voidaan tehdä vaiheen alussa suunnittelijoiden tutustumiskierroksen yhteydessä. Mikäli mittaus tehdään erillisenä käyntinä, on tärkeää muistaa ennakkotiedotus.

Putkiremontin yhteydessä toteutetun keittiöremontin edut

Osakkaalle:

  • Jo suunnitteluvaiheessa on tarjolla taloyhtiön hyväksymä palvelu.
  • Keittiö on purettava ainakin osittain, kaksi remonttia yksillä purkutöillä ja pölyillä säästää vaivaa.
  • Usean osakkaan yhtäaikainen hankinta tulee edullisemmaksi ja helpommaksi kuin yksittäinen keittiöhankinta.
  • Keittiön käyttömukavuus, toiminnallisuus ja ulkonäkö paranevat.

Edut taloyhtiölle:

  • Helpottaa hallituksen ja isännöitsijän työtä; ei tarvetta usean hankkeen hyväksymiselle ja valvonnalle.
  • Kulunvalvonta on jo putkiremontin takia järjestetty.
  • Osakkaiden toiveet voidaan sovittaa jo suunnitteluvaiheessa muuhun hankkeeseen.
  • Vältytään uusilta, melua aiheuttavilta remonteilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

15.12.2020

Keittiö vaikuttaa kodin valintaan

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä huoneista, ellei jopa tärkein. Se vaikuttaa merkittävästi asunnon osto- ja vuokrapäätökseen. Lähes 70 prosenttia suomalaisista sanoo, että keittiö vaikuttaa asunnon valintaan paljon tai melko paljon.

2.2.2018

Vinkkejä putkiremontin suunnitteluun

Ympäristöministeriön arvion mukaan putkiremontti koskettaa lähivuosina yli miljoonaa suomalaista*. Viemäriputkien pitäisi kestää normaalikäytössä vähintään 50 vuotta. Putkien materiaalilla sekä rakennustyön laadulla on kuitenkin iso merkitys sille, kauanko viemäristö säilyy käyttökuntoisena.

1.7.2015

Vaihtoehtoiset kustannustenjakotavat putkiremonteissa

Tavallisesti putkiremontin kustannusten jakaminen osakkaille ei tuota suurta päänvaivaa. Asunto-osakeyhtiölaissa on hyvin selkeät säännökset hankkeen kustannusten jyvitykseen. Normaalitilanteessa kaikki yhtiön osakkeenomistajat osallistuvat hankkeen kulujen kattamiseen yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti