Pääomatuloveroprosentin korottaminen ei kasvattaisi verotuloja 

Vaalikeskusteluissa pääomaveroprosentin nostoa pidetään helppona tapana rahoittaa vaalilupauksia. Vaikka veronkorotuksia on helppo lupailla, keinona ne eivät automaattisesti toimi. Pääomaveron nosto ei välttämättä nosta kokonaisverokertymää. Pääomaverotuksen kiristäminen kannustaisi yhtiömuotoiseen sijoitustoimintaan, jonka verokanta on alempi ja tällöin verokertymä pienenisi. Asuntomarkkinoilla se voi myös vähentää vuokra-asuntojen määrää ja nostaa vuokratasoja. Verotuksen kiristämisen sijaan tulisi yhdenmukaistaa erilaisten sijoitusmuotojen verotusta.

Vaalikentillä herkästi väläytelty veroprosentin nosto ei ole automaatti verokertymän kasvattamiseen. Kun vuonna 2012 pääomatuloverokantaa nostettiin 2-4 %, veronalaisten pääomatulojen määrä tippui peräti 8 %. Sen sijaan viime vuonna, kun kokonaisveroaste laski, kokonaisverokertymä kasvoi yli 2 %.

Pääomatuloveroa on jatkuvasti kiristetty. Vuonna 1995 pääomatuloverokanta oli 25 prosenttia, kun nykyisin vero on korkeimmillaan 34 prosenttia. Yhteisövero on puolestaan laskenut samasta 25 prosentin tasosta 20 prosenttiin.

– Pääomatuloverokantaa nostamalla kannustettaisiin yhä vahvemmin muun muassa laajempaa asuntosijoittamista harjoittavia yksityishenkilöitä siirtämään toimintansa osakeyhtiömuotoiseksi. Yhteisöveroprosentin ja erityisesti korkeamman pääomatuloveroprosentin ero on jo nyt haastava, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Esimerkiksi 50 000 euron vuokratuloista tulee yksityishenkilölle maksettavaksi 15 800 euron pääomatulovero, kun taas osakeyhtiön kautta sijoittaessa vastaavassa tilanteessa valtion kassaan kilahtaa yhteensä 13 000 euron verotuotot.

– Pääomaverotuksen kiristäminen tekisi yhtiömuotoisesta vuokraamisesta entistä houkuttelevampaa.  Jos edes pieni osa vuokranantajista päättäisi siirtyä veronkorotuksen myötä osakeyhtiömuotoiseen toimintaan, valtion verotulot pienenisivät, Koro-Kanerva havainnollistaa.

– Pääomatuloverokantaa entisestään nostamalla karkotettaisiin vain pääomia Suomesta sekä kannustettaisiin verosuunnitteluun. Näin ollen tosiasiassa heikennettäisiin mahdollisuuksia rahoittaa hyvinvointivaltion toimintaa. Verotusta tulisi sen sijaan yhdenmukaistaa vähentämällä eri sijoitusmuotojen yksittäisiä vähennyksiä, jotta kaikkia sijoitusmuotoja verotettaisiin samalla tavalla, jatkaa yhdistyksen laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah.

Tutustu Suomen Vuokranantajien hallitusohjelmatavoitteisiin

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.6.2023

Kiinteistöliitto: Hallitusohjelma sivuuttaa asuinrakennusten korjaustarpeen

Tuore hallitusohjelma saa kiitosta taloyhtiöiden etua ajavalta Suomen Kiinteistöliitolta. Hallitusohjelma sitoutuu edistämään taloyhtiöiden toimintaympäristöä monella tapaa. Liitto on kuitenkin huolissaan asuinrakennusten korjaustarpeen unohtamisesta.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Anders Adlercreutz / RKP

RKP:n Anders Adlercreutzin vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Petri Huru / Perussuomalaiset

Perussuomalaisten Petri Hurun vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti