Ota nämä asiat huomioon asuntoa vuokratessa

vuokrasopimus

Loppukesä on vuokramarkkinoiden kuuminta aikaa, kun vuokralla asujat palaavat kesälomilta. Vuokra-asuntoa hakiessa on hyvä tietää muutamia perusasioita.

Sitova vuokrasopimus voi syntyä jo sähköposti- tai tekstiviestikeskustelussa tai jopa suullisesti asuntonäytöllä, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä. Käytännössä sopimus syntyy, kun toinen osapuoli ilmoittaa hyväksyvänsä toisen tekemän tarjouksen asunnon vuokraamisesta.

– Usein luullaan, että vuokrauksesta voisi milloin tahansa vetäytyä ennen kuin sopimus on allekirjoitettu. Kun yhteisymmärrys vuokrauksesta ja sen ehdoista on syntynyt tavalla tai toisella, sopimuksesta irrottautuminen on mahdollista vain sopimalla siitä yhteisymmärryksessä tai lainmukaisin päättämiskeinoin, Penttilä kertoo.

Vuokraus määräajaksi vai toistaiseksi?

Vuokrasopimuksia on kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sovittuun ajankohtaan asti, eikä sitä voida lähtökohtaisesti päättää irtisanomalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus taas on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi siihen asti, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen. Tällöin sopimus päättyy lain mukaisen irtisanomisajan kuluttua.

Vuokramarkkinoilla on yleistynyt ehto, jonka mukaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika voi aikaisintaan alkaa kulua esimerkiksi vasta vuoden päästä vuokrasuhteen alkamisesta. Ehdon tehostamiseksi siihen on usein liitetty sopimussakko.

– Tällaisella ehdolla pyritään sitouttamaan osapuolet sopimukseen vähintään halutuksi ajaksi. Ehto ei estä irtisanomista ennen sopimuksessa sovittua ajankohtaa, mutta sanktioi sen. Jos sopimuksen irtisanoo ennen sopimukseen kirjattua ajankohtaa, joutuu maksamaan toiselle osapuolelle sovitun sopimussakon korvauksena vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättämisestä, Penttilä selittää.

Hyvä vuokrasopimus kertoo ehdot selvästi

Muita tärkeitä vuokrasopimuksen ehtoja ovat ehdot vuokrasta ja erillismaksuista sekä vakuudesta. Lisäksi kannattaa tarkistaa, millä ehdoilla vuokrasuhteeseen liittyviä maksuja voidaan korottaa.

– Koska vuokranmaksu on vuokralaisen tärkein sopimusvelvoite, kannattaa varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät nämä ehdot samalla tavalla. Epäselvät sanamuodot voivat johtaa ikäviin riitatilanteisiin, Penttilä neuvoo.

Asuntoa etsiessä on hyvä varautua maksamaan yleensä parin kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Vakuuden maksaminen vuokranantajan ilmoittamalla tavalla ajallaan on tärkeää, koska solmittu sopimus voidaan jopa purkaa päättymään välittömästi, jos vakuutta ei aseteta sovitusti. Rahavakuuden lisäksi tai sen sijaan voidaan käyttää myös henkilötakaajaa.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia lisäksi asumiseen liittyvistä yksityiskohdista, kuten lemmikeistä, tupakoinnista, asunnon korjaustöistä tai kotivakuutuksesta.

– Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaa käydä sopimus ehto ehdolta läpi ennen sen allekirjoittamista. Tähän käytetty aika maksaa itsensä ongelmatilanteessa varmasti takaisin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti