
Milloin osakas voi saada hyvitystä?
Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.
Tilaajille
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. Osakkeenomistajan on kuitenkin etukäteen ja kirjallisesti ilmoitettava taloyhtiölle muutos- ja kunnossapitotöistä, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan tilaan taikka toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen. Taloyhtiöllä on oikeus asettaa muutostyölle tarvittaessa ehtoja.
Mikäli osakkaan remontti on sellainen, että siihen tarvitaan rakennuslupa, sen hakijana toimii taloyhtiö suhteessa kaupungin rakennusvalvontaan. Tähän luvan hakemiseen on syytä varata riittävästi aikaa.
Kiinteistöliitto on laatinut suosituksen siitä, mistä muutos- ja kunnossapitotöistä osakkaan tulee ilmoittaa taloyhtiölle ja mistä ei tarvitse ilmoittaa. Valitse huoneiston tila, jossa muutos- tai kunnossapitotyö tehdään. Tarkista sen jälkeen, onko toimenpiteestä ilmoitettava taloyhtiölle vai voiko sen tehdä ilmoittamatta.
Yllä olevalla suosituksella Kiinteistöliitto pyrkii antamaan tavallisimpiin tilanteisiin yleispäteviä ohjeita. Mikäli suunniteltu toimenpide ei löydy em. vaihtoehdoista tai muutostyö sisältää useiden toimenpiteiden yhdistelmiä, on tilanne hyvä varmistaa taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä taikka soittaa Kiinteistöliiton lakineuvontaan.
Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan teettämää ja ilmoittamaa muutos- ja kunnossapitotyötä. Taloyhtiöllä on myös asunto-osakeyhtiölain tuoma velvollisuus ylläpitää rekisteriä huoneistoissa tehtävistä korjaus- ja kunnossapitotoimenpiteistä.
Tarvittaessa kysy oman taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä lisätietoa tai soita Kiinteistöliiton/kiinteistöyhdistyksen lakineuvontaan varmistaaksesi oikea tulkinta kustakin toimenpiteestä.
Kun taloyhtiön osakas toteuttaa omassa asunnossaan eli huoneistossaan remontin, kannattaa hänen tehdä sopimukset kirjallisesti. Kirjallinen sopimus on remontin teettäjän turvana, mikäli remontissa tulee eteen ikäviä yllätyksiä urakoitsijan kanssa tai lopputulos ei vastaa sitä mitä on tilattu.
Pienurakkasopimus -lomake RT 80265 on tarkoitettu käytettäväksi pienissä ja lyhytaikaisissa talonrakennustöiden urakkasopimuksissa. Lomake soveltuu useiden erilaisten erikoistöiden, kuten sähkötöiden, putkitöiden, ilmanvaihtotöiden ja maalaustöiden urakkasopimukseksi. Lue lisää ja tilaa Sopimuslomake.net -palvelusta.
Sähköurakoihin soveltuvat sopimuslomakkeet löytyvät STUL ry:n sivuilta.
Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.
Tilaajille
Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?
Tilaajille
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa osakkaan muutostyölle ehtoja, jos työ aiheuttaa haittaa rakennukselle, yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Eräässä oikeustapauksessa kuitenkin katsottiin, että ehdot olivat kohtuuttomat.
Tilaajille
Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään