Osakkaan asentama lattialämmitys rikkoutuu

Lähtötilanne

Osakas on asentanut pesuhuoneeseensa lattialämmityksen ja poistanut samalla pesuhuoneesta vanhan rättipatterin. Sittemmin lattialämmitys on kuitenkin rikkoutunut, eikä kylpyhuoneessa ole siksi enää lämmönlähdettä.

Ratkaisu

Rakennuksen lämmitysjärjestelmä kuuluu perustilanteessa taloyhtiön korjausvastuulle. Jos osakas tekee kuitenkin lämmitysjärjestelmään joitakin muutoksia, ovat tällaiset muutokset kulloisenkin osakkeenomistajan korjausvastuulla. Osakas vastaa myös aiempien osakkaiden tekemien muutosten kunnossapidosta. Lattialämmityksen korjaaminen kuuluu siis osakkaalle.

Osakkeenomistajaa on hyvä muistuttaa siitä, että märkätilassa on oltava jonkinlainen lämmönlähde, joka kuivattaa tilan ja ylläpitää sen ilmanvaihtoa (jos ilmanvaihto on painovoimainen). Osakkaan poistettua rättipatterin, lattialämmitys on tilan ainoa lämmönlähde eikä pelkästään mukavuustekijä.

Lue koko esimerkkitapaus Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelusta.

VASTUUNJAKO.FI

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asentaa remontti

17.5.2022

Osakas voi tehdä oman remontin yhtiön hankkeen yhteydessä

Kun taloyhtiössä valmistellaan suurta korjaushanketta, joka ulottuu myös osakkaiden huoneistoihin, osakkaat saattavat haluta tehdä samalla omiakin remonttejaan. Asunto-osakeyhtiölain puolesta tämä on mahdollista.

suorituskyvyttömyysvakuus

7.11.2022

Mitä tarkoittaa perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus?

Kun uusi asuinrakennus on valmistunut, alkaa perustajaosakkaana toimivan rakennusyhtiön vastuuaika. Joskus perustajaosakkaan taloudessa tapahtuu muutoksia, eikä se pysty kantamaan vastuutaan. Sitä varten on suorituskyvyttömyysvakuus.

Tilaajille

parveke

16.5.2022

Osakkaalla on oikeus muutoksiin parvekkeellaan

Voiko osakas tehdä muutos- tai korjaustöitä parvekkeellaan? Sisustaminen, maalaaminen ja koristelu eivät vaadi lupaa taloyhtiöltä, mutta entä, jos osakas asentaa parvekkeelle ilmalämpöpumpun?

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti