Osakkaan asentama lattialämmitys rikkoutuu

Lähtötilanne

Osakas on asentanut pesuhuoneeseensa lattialämmityksen ja poistanut samalla pesuhuoneesta vanhan rättipatterin. Sittemmin lattialämmitys on kuitenkin rikkoutunut, eikä kylpyhuoneessa ole siksi enää lämmönlähdettä.

Ratkaisu

Rakennuksen lämmitysjärjestelmä kuuluu perustilanteessa taloyhtiön korjausvastuulle. Jos osakas tekee kuitenkin lämmitysjärjestelmään joitakin muutoksia, ovat tällaiset muutokset kulloisenkin osakkeenomistajan korjausvastuulla. Osakas vastaa myös aiempien osakkaiden tekemien muutosten kunnossapidosta. Lattialämmityksen korjaaminen kuuluu siis osakkaalle.

Osakkeenomistajaa on hyvä muistuttaa siitä, että märkätilassa on oltava jonkinlainen lämmönlähde, joka kuivattaa tilan ja ylläpitää sen ilmanvaihtoa (jos ilmanvaihto on painovoimainen). Osakkaan poistettua rättipatterin, lattialämmitys on tilan ainoa lämmönlähde eikä pelkästään mukavuustekijä.

Lue koko esimerkkitapaus Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelusta.

VASTUUNJAKO.FI

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2016

Osakkaan muutostyöt piha-alueella

Lakineuvontaan tulee ajoittain kysymyksiä siitä, minkälaisia muutostöitä osakas saa rivi- tai paritalon piha-alueella tehdä. Osakkaan muutostyöoikeuden kannalta merkitystä on ennen kaikkea sillä, onko piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Mitä eroa tällä käytännössä on ja miten yhtiö voi puuttua osakkaan luvattomasti toteuttamaan muutostyöhön?

31.5.2016

Vastuu osakkaan muutostyöstä

Tässä lehdessä on viime aikoina kirjoitettu osakkaan muutostöistä, esimerkiksi oikeudesta muutostöihin piha-alueella (3/2016) sekä liikehuoneiston muuttamisesta asuinhuoneistoksi (4/2016). Muutostyöoikeuden käsittelylle ei liene siis tarvetta. Kun muutostyöt on tehty, herää yhtiössä kuitenkin kysymys siitä, kenen kunnossapitovastuulla muutostyöt jatkossa ovat.

24.4.2017

LVI-järjestelmään liittyvät muutostyöt

Osakas haluaa rakentaa huoneistoonsa uuden saunan muutostyöoikeuteensa vedoten. Ennen remonttiin ryhtymistä sekä osakkaan että yhtiön on kuitenkin hyvä kerrata asunto-osakeyhtiölain osoittaman muutostyöoikeuden laajuutta koskevia säännöksiä. Osakkaalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossaan.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti