Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ei vaikuta lajitteluun pääkaupunkiseudulla

Vuoden 2016 alusta alkaen orgaanista jätettä, kuten tekstiilejä, ei saa laittaa kaatopaikalle. Pääkaupunkiseudulla kotien sekajäte, johon käyttökelvottomat tekstiilit kuuluvat, ei mene kaatopaikalle. Sekajäte viedään Vantaan Energian jätevoimalaan. Biojätteen, paperin, kartongin, lasin ja metallin kierrätys jatkuu edelleen.

Vuoden 2016 alussa astuu Suomessa voimaan valtioneuvoston asetus, joka rajoittaa biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen sijoittamista kaatopaikalle. Kielto koskee myös tekstiilejä. Pääkaupunkiseudulla lajitteluohjeet eivät muutu kaatopaikkakiellon vuoksi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on varautunut muutokseen jo hyvissä ajoin. Sekajäte ja sinne laitetut käyttökelvottomat tekstiilit eivät joudu kaatopaikalle, vaan ne hyödynnetään energiaksi. Syksystä 2014 lähtien HSY on kuljettanut pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotien sekajätteen Vantaan Energian jätevoimalaan. Siellä sekajätteestä tehdään kaukolämpöä ja sähköä. Näin ollen käyttökelvottomat tekstiilit voi edelleen laittaa sekajäteastiaan.

Biojätteen, paperin, kartongin, lasin ja metallin lajittelu omiin astioihin on edelleen tärkeää. Niistä saadaan uusien tuotteiden raaka-ainetta.

Asukas voi vähentää tekstiilijätteen määrää kuluttamalla kohtuullisesti ja viemällä käyttökelpoiset vaatteet esimerkiksi kirpputoreille tai vaatekeräykseen. Jätteeksi tulisi laittaa vain rikkinäiset ja käyttökelvottomat tekstiilit.

Ohjeita jätteiden lajitteluun löytyy HSY:n verkkosivuilta osoitteesta www.hsy.fi/lajittelu sekä www.hsy.fi/kiitoskunlajittelet.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.4.2022

Kompostoinnista tulee jatkossa ilmoittaa ja sitä valvotaan tarkastuskäynneillä

EU:n jätesäädöspaketin keskeisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii tavoitteeseen muun muassa jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella. – Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen on ilmoitettava kompostoinnistaan jätehuoltoviranomaiselle, jäteasiainpäällikkö Christine Perjala Uudenmaan jätelautakunnasta kertoo Itäväylä-lehdelle.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti