OP: Vanhojen asuntojen hinnat suurissa kaupungeissa nousseet jopa 25 prosenttia viidessä vuodessa

Helsingin, Tampereen ja Turun asuntokauppa vilkastui alkuvuonna koronaromahduksen jälkeen.

Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet jopa 25 prosenttia Etelä-Suomen suurissa kasvukeskuksissa viiden vuoden aikana, kertoo OP-ryhmä.

OP:n mukaan vanhojen asuntojen keskineliöhinnat nousivat Turussa ja Helsingissä neljänneksen ja Tampereella viidenneksen vuosina 2015–2020. Vertailu sisältää niin rivi- ja kerrostaloasunnot kuin omakotitalot.

Näistä suurista kaupungeista myyntimäärät ovat kasvaneet eniten Tampereella ja toiseksi eniten Helsingissä.

OP:n Asumisen palvelujen johtaja Kaisu Christie kuvailee eroja kasvukeskusten ja muun Suomen välillä huomattaviksi.

− Uskomme, että kysyntä markkinoilla pysyy vahvana tämän ja ensi vuoden, ja sen myötä asuntojen hinnat jatkavat nousua kasvukeskuksissa, Christie sanoo tiedotteessa.

Christien mukaan koronapandemian alkaminen viime vuoden keväällä romahdutti kauppamäärät, mutta markkina elpyi nopeasti. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla suurten kasvukeskusten kauppamäärät kasvoivat 25–30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Vilkasta myös muualla Suomessa

Tämän vuoden tammi–kesäkuussa kaupankäynti on vilkastunut myös muualla Suomessa. Kauppamäärät kasvoivat noin 40 prosenttia sekä Imatralla että Joensuussa, joissa kaupankäynti edeltäneiden viiden vuoden aikana väheni.

Myös keskineliöhintojen lasku kahdessa kyseisessä esimerkkikaupungissa hidastui aiemmasta tahdista.

Maakunnittain mitattuna kauppamäärät lisääntyivät viidessä vuodessa eniten Pohjois-Pohjanmaalla, jossa kasvua oli yli 21 prosenttia. Toisena tullut Uusimaa jäi niukasti 20 prosentin rajan alle. Kolmanneksi voimakkainta kasvu oli Pohjanmaalla.

Voimakkainta laskua asuntokauppojen määrissä sen sijaan nähtiin Pohjois-Karjalassa, runsaat 10 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla kauppamäärät vähenivät noin kahdeksan ja Etelä-Karjalassa noin neljä prosenttia.

OP:n kokoamat tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastoihin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti