Omistajalla on vastuu kiinteistön tulvasuojauksesta

Kunnat ja viranomaiset Lapissa suojautuvat parhaillaan kevättulviin. Kaupunki, kunta tai pelastuslaitos ei tule pelastamaan yksityisten omistamia kiinteistöjä suurtulvan sattuessa, kirjoittaa Lapin Kansa (24.4.2020).

Valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta kertoo artikkelissa, että jonkin verran väärää tietoa on liikkunut tulviin varautumisesssa. Soppela korostaa, että kaupunki, kunta tai pelastuslaitos eivät saavu pelastamaan yksityisten omistamia kiinteistöjä suurtulvan sattuessa, oli kyse taloyhtiöstä tai omakotitalosta. Nyt kannattaa tarkistaa ennakkoon vakuutuksen ehdot tulvavahinkojen varalta, Soppela muistuttaa.

Lapin tulvahuipun ennustetaan kohdistuvan touko-kesäkuun vaihteessa. Pahimman tulvauhan alla ovat Kittilä ja Rovaniemi.

Suomen ympäristökeskus, Lapin ELY-keskus ja pelastuslaitos ovat laatineet tulvakarttoja ja toimenpidesuosituksia erilaisiin tulvatilanteisiin. Tulvakarttapalvelusta löytyvät myös ELY-keskusten laatimat tulvavaara- ja tulvariskikartat merkittäviltä tulvariskialueilta.. Lisäksi saatavilla on tulvavaarakartat noin 100 muulta alueelta, rannikolta sekä patojen vahingonvaara-alueilta.

Viranomaiset tehostavat tiedotusta tulvaennusteiden tarkentuessa. Pelastuslaitos pyrkii myös ohjaamaan ja tukemaan erityisryhmiä, jotka eivät lähipiiristään saa tarvittavaa apua valmistautumisessa suojeluun.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.8.2018

Kiinteistönpidon käsitteitä

Tältä sivulta löytyvät kootusti kiinteistönpidon keskeisimmät käsitteet. Käsitteiden selitykset pohjautuvat Rakennustiedon julkaisemaan kuntoarviokortistoon, Raklin julkaisemaan Kiinteistöliiketoiminnan sanastoon ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemaan Taloyhtiön talous -kirjaan.   Energiakatselmus Energiakatselmus on asiantuntijoiden ja katselmuksen tilaajaorganisaation yhteistyössä tekemä perusteellinen selvitys rakennuksen ja tuotantoprosessin energian ja veden käytöstä sekä niiden kannattavista tehostamismahdollisuuksista ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottomahdollisuuksista.

10.11.2016

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuut selville helposti

Taloyhtiön osakas on siinä mielessä onnekas, ettei hänen tarvitse maksaa kaikkia asuntonsa korjauksia itse. Tietynlaiset viat ja vauriot korjaa taloyhtiö. Kunnossapito- ja korjausvastuista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa mutta vain pääpiirteittäin.

10.3.2016

Talvikunnossapito – kuka on vastuussa?

Lunta tulee – autot juuttuvat teille, lumikinokset valtaavat tienvarsien parkkialueet ja taloyhtiöt kantavat huolta katolta tippuvasta jäästä ja lumesta. Kiinteistönomistajana taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan siitä, että liikkuminen kiinteistön alueella on turvallista sekä asukkaille että ulkopuolisille. Taloyhtiöllä vastuu, mutta mistä?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti