Omakotitalojen hinnat pompahtivat isoissa kaupungeissa

Suomen kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa viime vuoden kiinteistökauppojen keskiarvohinta oli 470 000 euroa (nousua 5 % edellisvuoteen verrattuna). Helsingissä omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 405 000 € (+12 %), Vantaalla 318 000 € (+/− 0 %), Tampereella 269 000 € (+9 %), Turussa 234 000 € (+13 %) ja Oulussa 179 500 € (+1 %).

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen kiinteistökauppojen tilastosta. Aiemmin kaksi kertaa vuodessa julkaistut tilastot päivittyvät nyt kuukausittain. Tilastoja voi nyt hyödyntää kahdella tavalla: rajapintapalvelun kautta datana tai verkkosivuston taulukoita selailemalla.

Omakotirakentaminen hiipunut alle puoleen huippuvuodesta 2005

Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston mukaan asuntorakentaminen on siirtynyt isoimpiin kaupunkeihin ja kerrostaloihin. Rakentamattomia pientalotontteja myytiin vuonna 2016 koko maassa 4 400 kappaletta. Tonttikauppa on hiljentynyt tasaisesti vuodesta 2005, jolloin myytiin 11 800 tonttia.

Viime vuonna rahaa kiinteistökauppoihin käytettiin 8,5 miljardia euroa, mikä on samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna. Siitä asuinrakennuspaikkojen kaupan arvo oli 5,069 miljardia euroa, kun se vuonna 2015 oli 4,788 miljardia euroa.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa vain kiinteistöt eikä siten asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Venäläisostajia edelleen vähän

− Ulkomaalaisten ostajien osuus Suomen kiinteistömarkkinoilla on pieni, kertoo tilastoanalyysiä tehnyt rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta. Venäläiset ostivat Suomessa vuonna 2016 yhteensä 155 kiinteistöä, kun niitä edellisvuonna oli 147.

− Huippuvuonna 2008 vastaava luku oli 907 venäläiskauppaa.

Uudenmaan mökkitontit arvokkaita

− Rantamökkien hinnat laskivat kahdeksan prosenttia, sanoo Taisto Toppinen.

Lomamökkien keskihinta oli koko maassa 97 000 euroa. Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat keskimäärin 182 000 euroa.

Rakentamattomista rantatonteista kaava-alueilla maksettiin koko maassa keskimäärin 38 000. Kalleimmat tontit olivat Uudenmaan kaava-alueilla: hinta oli keskimäärin 120 000 €.

Etelä-Suomen peltokaupat nostivat keskihintaa

Peltokauppojen määrä on pysytellyt samalla tasolla parin viime vuoden ajan, noin 580 kappaletta vuodessa.

Vuonna 2016 koko maan mediaanihinta oli 9 150 euroa hehtaarilta. Hinnoissa tapahtui 9 prosentin nousu. Muutos selittyy pääosin kauppojen määrien lisääntymisellä Etelä- ja Länsi-Suomessa ja vastaavasti määrien vähenemisellä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla, keskimäärin 12 000 euroa hehtaarilta.

Metsäkauppa vilkastui pohjoisessa

Metsätilojen kauppojen määrä lisääntyi viime vuonna 6 % (3 500 kpl) vuoteen 2015 verrattuna. Kauppojen keskihinta oli 2 520 euroa hehtaarilta.

Mediaanihinta laski 6 % vuoteen 2015 verrattuna.

− Muutos selittyy suurelta osin kauppojen määrien lisääntymisellä Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla ja määrien vähenemisellä eteläisimmässä Suomessa, toteaa pelto- ja metsäkauppojen analyysin tehnyt Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Kalleinta metsä oli Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, keskimäärin 4 300 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 1 000 euroa hehtaarilta.
Tekstissä mainitut hinnat ovat mediaanihintoja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti