Öljylämmityksestä luopuminen aiheuttaa taloudellista painetta eläkeläisille

Öljylämmitys ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä on noin 130 000 suomalaiskodissa. Enemmistö öljylämmittäjistä on jo eläkeiässä, kirjoittaa TM Rakennusmaailma.

Öljylämmitteisistä taloista moni sijaitsee haja-asutusalueilla, ja niiden omistajista 31 prosenttia on 60–69-vuotiaita ja 42 prosenttia yli 70-vuotiaita. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi luopua öljyn käytöstä muissa kuin valtion ja kuntien kiinteistöissä asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Öljylämmittäjien määrä supistuu luonnollista vauhtia noin 5 000 asunnon vuosivauhdilla, jolloin öljylämmitys loppuisi markkina- ja vapaaehtoisesti kokonaan vuonna 2045.

Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otrosen mukaan iäkkäät öljylämmittäjät ovat huolissaan hallitustavoitteesta, sillä heidän eläkkeensä ei riitä vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon. Omakotitalossa lämmitysmuodon vaihto maksaisi keskimäärin 10 000 – 20 000 euroa talon iästä, koosta ja uudesta lämmitysmuodosta riippuen. Öljylämmityksen kunnostaminen energiatehokkaammaksi maksaisi keskimäärin 5 500 euroa. Jo polttimen uusiminen ja kattilan huoltaminen parantaisi energiatehokkuutta ja vähentäisi päästöjä, Otronen sanoo.

Lämmitysenergia Yhdistys ry huomauttaa, että hallituksen kaavailemat asuinrakennusten energia-avustukset eivät riitä kattamaan öljylämmittäjille koituvia energiaremonttien kustannuksia. Yhdistyksen ehdotus on, että öljylämmityksestä luopumisen pakkoa ei kohdisteta yksityisiin asunnonomistajiin, vaan energia-avustukset suunnataan öljylämmityksen muuntamiseksi hybridilämmitykseksi. Kiinteistöjen omistajien vaihtuessa öljylämmitteisten talojen määrä vähenee muutenkin jatkuvasti, ja 19 prosenttia öljylämmittäjistä suunnittelee jo rinnakkaisen lämmitysjärjestelmän hankintaa.

Lue lisää TM Rakennusmaailmasta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

asuinrakennusten energia-avustus

7.9.2023

Järjestöt: Asuinrakennusten energia-avustusta jatkettava

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä ei ole varattu määrärahoja asuinrakennusten energia-avustuksille. Kiinteistöalan järjestöt arvostelevat päätöstä. Asuinrakennusten korjaustarve on yhdeksän miljardia euroa ja kasvaa edelleen rakennuskannan ikääntyessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti