Nyt on aika estää lokkien pesintäaikeet katoille. Lokkitarkkailija suosittelee pelotteita ja katolla liikkumista

Hämeenlinnassa herättiin parisen vuotta sitten lokkiongelmaan. Lokit valloittivat yhä enemmän keskustan kerrostalojen kattoja pesimispaikakseen. Kirkuna, ulosteet ja poikasiaan suojelevien lokkien hyökkäily kasvoivat sellaisiin mittoihin, että jotain oli tehtävä.

Hämeenlinnan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg sai idean lokkitarkkailijasta. Hämeenlinnan kaupunki palkkasi tarkkailijan ensimmäisen kerran viime keväänä. Kokemukset olivat hyviä ja lokkien määrää keskustassa saatiin vähennettyä.

Lokkitarkkailijan tehtävänä on tutkailla lokkien aikeita ja ilmoittaa niiden liikehdinnästä taloyhtiöille. Tällöin taloyhtiöt voivat ryhtyä toimeen ajoissa. Liikkumalla katolla ja asettamalla pelotteita lokit saadaan parhaassa tapauksessa etsimään pesäpaikkoja muualta.

– Nyt alkaa olla viimeiset hetket käsillä, jotta lokit eivät pääse pesimään katoille. Niille pitäisi tuoda pelotteita ja liikehdintää, sanoo Hämeenlinnan lokkitarkkailija Reima Suovisuo Yle:n uutisille.

Suovisuo muistuttaa, että kiinteistöjen huoltoyhtiöiden kannattaa olla omatoimisia ja käydä katoilla jo ennen tarkkailijan yhteydenottoa.

Pesäpuuhat ovat käsillä

Liikkuminen katoilla täytyy aloittaa ennen pesän rakentamista, sillä itse pesintää ei saa häiritä. Pesimärauha koskee kaikkia lintuja, myös rauhoittamattomia.

Vaikka katolta saisikin pidettyä lokit pois nyt, kannattaa katolla liikkumista jatkaa ja pelotteiden paikkaa vaihtaa koko pesimäkauden ajan, jotta lokit eivät eksy katolle myöhemminkään.

Lokit ja tiirat viihtyvät kaupunkialueilla ja kerrostalojen katoilla, sillä katoilta löytyy turvaa ja kaupungeista ruokaa. Ongelma on tuttu monessa suomalaisessa kaupungissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti