Nyt on aika estää lokkien pesintäaikeet katoille. Lokkitarkkailija suosittelee pelotteita ja katolla liikkumista

Hämeenlinnassa herättiin parisen vuotta sitten lokkiongelmaan. Lokit valloittivat yhä enemmän keskustan kerrostalojen kattoja pesimispaikakseen. Kirkuna, ulosteet ja poikasiaan suojelevien lokkien hyökkäily kasvoivat sellaisiin mittoihin, että jotain oli tehtävä.

Hämeenlinnan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg sai idean lokkitarkkailijasta. Hämeenlinnan kaupunki palkkasi tarkkailijan ensimmäisen kerran viime keväänä. Kokemukset olivat hyviä ja lokkien määrää keskustassa saatiin vähennettyä.

Lokkitarkkailijan tehtävänä on tutkailla lokkien aikeita ja ilmoittaa niiden liikehdinnästä taloyhtiöille. Tällöin taloyhtiöt voivat ryhtyä toimeen ajoissa. Liikkumalla katolla ja asettamalla pelotteita lokit saadaan parhaassa tapauksessa etsimään pesäpaikkoja muualta.

– Nyt alkaa olla viimeiset hetket käsillä, jotta lokit eivät pääse pesimään katoille. Niille pitäisi tuoda pelotteita ja liikehdintää, sanoo Hämeenlinnan lokkitarkkailija Reima Suovisuo Yle:n uutisille.

Suovisuo muistuttaa, että kiinteistöjen huoltoyhtiöiden kannattaa olla omatoimisia ja käydä katoilla jo ennen tarkkailijan yhteydenottoa.

Pesäpuuhat ovat käsillä

Liikkuminen katoilla täytyy aloittaa ennen pesän rakentamista, sillä itse pesintää ei saa häiritä. Pesimärauha koskee kaikkia lintuja, myös rauhoittamattomia.

Vaikka katolta saisikin pidettyä lokit pois nyt, kannattaa katolla liikkumista jatkaa ja pelotteiden paikkaa vaihtaa koko pesimäkauden ajan, jotta lokit eivät eksy katolle myöhemminkään.

Lokit ja tiirat viihtyvät kaupunkialueilla ja kerrostalojen katoilla, sillä katoilta löytyy turvaa ja kaupungeista ruokaa. Ongelma on tuttu monessa suomalaisessa kaupungissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

julkisivun uusintasaumaus

24.5.2022

Uusintasaumaus piristää rakennuksen ilmettä

Asunto-osakeyhtiö Untolanlaakson julkisivua haluttiin piristää uusintasaumauksella. Työ valmistui odotettua nopeammin ja sujui asukkaiden näkökulmasta joutuisasti. Kunnossa olevat saumat parantavat koko kiinteistön energiatehokkuutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

1.3.2022

Lokkiriesaan kehotetaan reagoimaan jo nyt – Pesä saattaa lykätä jopa sovitun kattoremontin

Pesintää voidaan ehkäistä estämällä mekaanisesti lokkien pääsy sopiviin pesimäpaikkoihin lintuverkoilla ja lintupiikeillä. Myös erilaiset lintukarkotteet ja pelättimet voivat ehkäistä lokkien pesän perustamisen. Tamperelainen-lehti kerto, että esimerkiksi Tampereella kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät rakennusten katoille.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti