Kannattaako asua vuokralla?

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että omistusasunnon hankkiminen on lähes poikkeuksetta kannattavaa – kerryttäähän asunto lopulta omistajansa varallisuutta. Asuntolainan lyhentäminen voi kuitenkin tehdä huomattavasti vuokranmaksua suuremman loven kuukausibudjettiin, jolloin rahaa jää vähemmän muuhun.

Missä kaupungeissa vuokra-asuminen tuo eniten säästöä kuukausitasolla? Entä missä asuntolainan lyhennys on kannattavampaa?  VertaaEnsin selvitti Tilastokeskuksen aineistojen perusteella kaupungit, joissa asumismuodon valinta vaikuttaa eniten kuukausittaisiin asumiskustannuksiin.

Sekä Suomen kalleimmat vuokrat että asuntojen hinnat ovat Helsingissä. Tilastokeskuksen vuokratilastoista selviää, että kaksioiden keskimääräinen neliövuokra oli koko Helsingissä vuonna 2020 17,87 euroa. Näin ollen 50 neliön kaksion keskimääräiseksi kuukausivuokraksi saadaan 916,50 euroa.

Samaisen 50-neliöisen kaksion kohdalla asuntolainan lyhennys ja yhtiövastike kustantavat arviolta 1 236,67 euroa kuukaudessa. Hintaeroa vuokralla asumisen ja asuntolainan lyhentämisen välille jää siis Helsingissä 343,17 euroa kuukaudessa vuokralla asumisen hyväksi.

Edeltävissä laskelmissa on huomioitu koko Helsingin keskiarvo, mutta aluekohtaiset hintaerot ovat tätäkin suurempia. Kalleimmalla Helsinki 1 -alueella, joka kattaa esimerkiksi Punavuoren, Eiran ja Kruununhaan, 50 neliön kaksion vuokraksi saadaan peräti 1 071 euroa kuukaudessa.

Edullisimmillaan omistusasunnon kuukausittaiset kustannukset voivat olla yli sata euroa vuokraa edullisempia. Selvin euromääräinen ero omistusasumisen eduksi nähdään Jyväskylä 2 -alueella, jossa 50 neliön esimerkkikaksiossa voi asua lainaa lyhentämällä peräti 144,42 € halvemmalla asunnon vuokraamiseen verrattuna. Omistusasuminen tulee kuukausitasolla yli 100 euroa edullisemmaksi myös Kotkassa, Kajaanissa Riihimäellä sekä Hämeenlinnan, Lahden ja Lappeenrannan keskusta-alueiden ulkopuolella.

Koko artikkeli VertaaEnsin-palvelun sivuilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Johann Aschenbach

  Noin ehkä kvartaalitaloudessa.
  Pitkän päälle voisi laskea myös sen, että lyhennykset eivät olekaan kustannus vaan sijoitus.

  Myönnän, laskukiidossa olevilla alueilla omistusasunnon arvo ei pysy. Se muuttaa pelin siltä osin, ei ole mitään järkeä laittaa sellaiseen kohteeseen rahaansa.

  Tykätty 0 kertaa

 2. Tämä artikkeli on vähintään ”mielenkiintoinen”.
  Ensiksi omistamista pitää tietysti pohtia monesta näkökulmasta. Joku kaiketi asunnot joka tapauksessa omistaa. Omistaja ei toimi vuokraajana tappiollisesti ainakaan pidemmässä juoksussa. Monet erilaiset asumistuet voivat vääristää tilannetta omistajan tai asukkaan näkökulmasta.
  Tunnetusti Suomessa on suuria yhtiöitä ja yhteisöjä, jotka tienaavat satoja miljoonia asuntovuokraus toiminnalla. Hankalampi on kansantaloudellisesti pohtia eri asumismuotojen vaikutusta asumisen kustannuksiin ja varsinkin kiinteistöjen vastuulliseen kunnossapitoon.

  Tykätty 0 kertaa

 3. Minusta lainan lyhennystä ei pitäisi huomioida vertailussa. Vaan vuokra vs vastike+lainakorot.

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

julkisivuremontista

14.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön julkisivuremontista tulee tietää

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön suurimmista remonteista. Hyvin toteutettuna se lisää kiinteistön arvoa ja parantaa asumismukavuutta. Lue tästä, miten remontissa voi onnistua parhaalla tavalla.

Raksystems

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti