Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt

Yksi suurista energiankulutukseen vaikuttavista toiminnoista rakennuksessa on ilmanvaihto. Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja sisäolosuhteet kiinteistössä ovat kunnossa, kannattaa järjestelmän toiminta ja asetukset tarkistaa. Ilmanvaihtoa on syytä säätää energiaa säästävämmäksi muissakin kuin asuinrakennuksissa.

Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä. Myös ilmanvaihdossa on mahdollista huomioida kulutusjousto esimerkiksi siirtymällä tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjaukseen.

Jos muutoksia tehdään, tulee aina käyttää alan asiantuntijaa, muistuttaa Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja Samuli Könkö.

– Tee se itse -tyyppiset muutokset johtavat todennäköisesti ei-toivottuun lopputulokseen. Oikein huollettu ja säädetty järjestelmä toimii energiatehokkaasti käyttäjien tai rakenteiden kärsimättä.

Energiansäästötoimenpiteitä tehtäessä pitää varmistaa, ettei sisäilman laatu heikenny. Ilmanvaihto kannattaa käynnistää viimeistään 2–3 tuntia ennen käyttäjien saapumista, jos se ei ole jatkuvasti toiminnassa. Tällä tavoin varmistetaan rakennusmateriaalipäästöjen ja mahdollisten radonpitoisuuksien alentaminen normaalille tasolle.

Ilmanvaihdon säätöjä tehdessä on varmistettava, etteivät rakennuksen painesuhteet ole erityisen yli- tai alipaineiset.

Vinkit ilmanvaihdon tarkistuksiin

  • Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan ja porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto.
  • Ohjelmoi ilmavirrat tarpeen mukaan. Hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa.
  • Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta pari kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus.
  • Ohjelmoi erillispoistot tarpeenmukaisesti ja hyödynnä osatehoja.
  • Aseta sisäänpuhalluslämpötilat käyttöön sopivalle tasolle. Lämmitetään tiloja lämmitysverkostolla, ei ilmanvaihdolla. Tarkista myös muut asetukset ja säätöjen toiminta.
  • Tarkista ilmanvaihtokoneiden kiertoilman käyttö ja säädön toiminta. Tarkista myös siirtoilman tarkoituksenmukainen käyttö.
  • Huolehti suodattimien oikea-aikaisesta vaihdosta. Erityisen likaiset suodattimet lisäävät sähkönkulutusta koneissa, joissa on taajuusmuuttajamoottori.

Ilmanvaihtoon vaikuttavat myös rakenteelliset tekijät

  • Pidä ikkunat ja ulko-ovet kiinni. Käytä sulkeutumisautomatiikkaa.
  • Korjaa tai tiivistä vuotavat ikkunat, ovet ja muut rakenteiden lämpövuodot.

Hyviä ohjeita on saatavilla myös Terveet Tilat 2028 -ohjelman Ilmanvaihdon katsastusoppaasta sekä Kuntien sisäilmaverkoston 2019 laatimasta ohjeesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2022

Taloyhtiöille suositellaan toiminnantarkastajan valitsemista

Taloyhtiöön voidaan lähtökohtaisesti valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

Lyhytaikainen vuokraustoiminta

18.5.2022

Voiko lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan puuttua taloyhtiössä?

Lyhytaikainen vuokraustoiminta, esimerkiksi AirBnB, jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä. Toimintaan koetaan liittyvän monia haasteita ja taloyhtiöiden hallituksen ja isännöitsijän halutaan puuttuvan asiaan. Heihin kohdistuu painetta myös toisesta suunnasta, viranomaisilta.

10.3.2022

Kiinteistöliitto vastasi haasteisiin palveluja lisäämällä

Kiinteistöliitolla on omat koronasivut, joilta löytää ajankohtaista tietoa koronan vaikutuksista taloyhtiöiden toimintaan ja asukkaiden arkeen. Kiinteistöliiton asiakkaat ovat saaneet lisäpalveluja myös järjestetyissä webinaareissa. Valtakunnalliseen Kiinteistöliittoon kuuluvan Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö kertoo Länsi-Suomi-lehdessä yhdistyksen kokeneen tärkeänä, että koronasivuilla liiton asiantuntijat vastaavat niihin useimmin kysyttyihin kysymyksiin, joita jäsentaloyhtiöillä on.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti