Näin ehkäiset vahingot muutossa

vahingot muutto

Tavaroiden rikkoutumiset ovat yleisimpiä muuttajalle sattuvia vahinkoja. Pahimmillaan muutto voi keskeytyä jopa palo- tai vuotovahinkoon.

Sähköjen päälle kytkemiseen liittyy suurin riski, sanoo paloinsinööri, LähiTapiola Pirkanmaalla korvauspalveluista vastaava johtaja Antti Määttänen. Hänen mukaansa korvattavaksi tulee vuosittain viisikin palovahinkoa, jotka ovat syttyneet muuton yhteydessä liedelle jätetyistä tavaroista.

– Tyypillisesti tavaroita kannetaan muutossa sisään suuria määriä ja käytetään niitä laskutasoja, joita on vapaana. Lieden päälle tai sen lähelle ei kuitenkaan koskaan tulisi laittaa mitään ylimääräistä, Määttänen sanoo.

Putkien tulppaus auttaa ehkäisemään vuodot

Toinen suurempi muutoissa näkyvä vahinkotyyppi ovat vesivahingot. Ne liittyvät tyypillisesti tilanteeseen, jossa aiempi asukas on vienyt astianpesukoneen pois paikaltaan ja uusi henkilö muuttaa sisään.

– Jos keittiön putkia ei ole tulpattu, saattaa seuraava asukas laittaa hanan päälle, jolloin vesi voi valua suoraan allaskaappiin tulovesiputkesta. Toinen mahdollinen vuotolähde on poistovesiputki. Joskus myös huonosti vetävä putki saattaa alkaa tihuttaa hiljalleen, jolloin kosteusvahinko kehittyy ajan kuluessa, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Matti Karimäki.

Vuotoja ei pitäisi tapahtua, jos putki on tulpattu oikein ja vesihana on suljettu kytkimestä. Karimäki suosittelee pois muuttavaa vuokralaista ja vuokranantajaa sopimaan, tulpataanko putket ja kuka vastaa tulppauksen hoitamisesta. Jos putkia ei ole tulpattu, siitä tulisi varoittaa uutta asukasta. Pesukoneiden asennustöissä kannattaa myös aina käyttää ammattilaista, jos ei ole aivan varma, mitä pitäisi tehdä.

– Toisinaan vesivahinkotapaukset voivat olla monimutkaisia selvitellä. Lopulta vahinko voi tulla korvattavaksi esimerkiksi edellisen tai uuden asukkaan, vuokranantajan tai taloyhtiön vakuutuksesta, Karimäki toteaa.

Kolhuja käytäviin, tippuneita televisioita, kadonneita pyöriä

Yleisimpiä kotivakuutuksesta korvattuja muuttovahinkoja ovat erilaiset irtaimiston vahingot.

– Huonekalu voi rikkoutua esimerkiksi kuljetuksessa tai painava televisio lipsahtaa käsistä kantaessa. Herkästi särkyvät esineet kannattaa aina pakata huolella, ihan jo niiden mahdollisen tunnearvonkin takia. Myös lattiat on hyvä suojata, jos asunnossa on esimerkiksi arvokas parketti, kertoo Antti Määttänen.

Suoraan muuttokuormasta varastetaan verrattain harvoin tavaraa, mutta esimerkiksi polkupyörä saatetaan viedä edellisen asunnon pihasta, jos se on jätetty sinne odottamaan kuljetusta. Etenkin arvokkaat pyörät kannattaa aina säilyttää varastossa tai muussa lukitussa sisätilassa.

Matti Karimäki kertoo, että jonkin verran muuttajat aiheuttavat myös vahinkoa toisten omaisuudelle muuton yhteydessä. Silloin on hyvä, jos takataskussa on kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus, josta voidaan korvata ulkopuolisille, kuten taloyhtiön omaisuudelle, aiheutuneita vahinkoja.

– Kerrostaloissa tavaroiden kantajat saattavat kolhia käytävän seiniä tai hissiä. Hississä ei koskaan kannata laittaa paljon painoa nojaamaan peiliä tai lasia vasten, koska se voi mennä rikki. Hissiä voi suojata naarmuilta ja kolhuilta esimerkiksi pahveilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kotivakuutus muutto

29.8.2023

Muista kotivakuutus muuton yhteydessä

Kotivakuutuksen on tärkeää olla voimassa myös muuton aikana sekä vanhassa että uudessa kodissa. Se kattaa sekä asunnon että tavarat, mikäli muutossa hajoaa jotain. Tavaroiden rikkoutuminen on yleisin muutossa tapahtuva vahinko.

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti