– Aikaisempia vuosia suurempi asuntotarjonta on vähentänyt vuokrankorotustahtia Suomen vuokramarkkinoilla. Koronatilannetta edeltävään aikaan verrattuna vuokra-asuntoja on nyt hyvin saatavilla, sillä tarjonta on lisääntynyt lyhytaikaisen vuokraustoiminnan tauotessa ja uusien asuntojen valmistuessa, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah.
Osa viime vuonna aloittaneista korkeakouluopiskelijoista on koronan vuoksi jättänyt muuttamatta opiskelupaikkakunnilleen. Mikäli syksyllä palataan lähiopetukseen, voi asuntotilanne muuttua radikaalisti nykyisestä. Vuokra-asuntojen kysyntä voi Ahsanullahin mukaan olla tavallista suurempaa.
Vuokra-asuntojen sesonki näyttäytyy Suomen Vuokranantajat ry:ssä etenkin vuokrasopimuksiin liittyvinä kysymyksinä. Ahsanullah sanoo vuokrasopimuksen olevan vuokralaisen ja vuokranantajan tärkein asiakirja, jonka laatimisessa kannattaa olla huolellinen.
Dokumentoi aina alkutilanne
Vuokralaiset ry:n lakineuvoja Sinna Sarlos suosittelee vuokralaisia ja vuokranantajia tekemään sekä sisäänmuutto- että poismuuttotarkastuksen. Mitä tarkemmin asunnon kuntoon ja siitä huolehtimiseen liittyviä asioita kirjataan ylös, sitä todennäköisemmin vältytään riitatilanteilta.
– Sisäänmuuttotarkastuksessa vuokralainen ja vuokranantaja käyvät yhdessä läpi asunnon kunnon, tehdyt remontit ja edellisen vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat jäljet. Tarkastuksesta kannattaa tehdä erillinen lomake vuokrasopimuksen liitteeksi, Sarlos ohjeistaa.
Suositeltavaa on myös kuvata vuokra-asunto sisäänmuuton yhteydessä. Tarik Ahsanullah pitää asunnon videoimista parhaimpana keinona välttyä jälkipuheilta.
– Asunto kannattaa videokuvata sisäänmuuttotarkastuksen yhteydessä, jolloin vuokranantaja on yhdessä vuokralaisen kanssa käymässä läpi asunnon kuntoa, Ahsanullah sanoo.
Kirjaa myös kunnossapitovelvollisuudet
Vuokrasopimukseen on hyvä kirjata myös asuntokohtaisia kunnossapitovelvollisuuksia. Omakotitaloa vuokrattaessa tällaisia voivat olla vastuut pihan hoidosta, lumen pudottamisesta ja nuohoamisesta.
Sinna Sarlosin mukaan lumen pudottaminen katolta ei oletusarvoisesti kuulu vuokralaiselle, mutta tulipesien nuohoamisen järjestäminen voi kuulua.
Tyypillisimmin erimielisyyksiä vuokralaisen ja vuokranantajan välillä aiheuttavat huoneistossa lopputarkastuksen yhteydessä löytyneet vahingot.
Ahsanullah ja Sarlos kertovat, että eniten kysymyksiä aiheuttaa huoneiston tavanomainen kuluminen, jota ovat esimerkiksi pienet jäljet seinissä. Taulujen ja seinähyllyjen kiinnittäminen asianmukaisella tavalla on tavanomaista kulumista, niin myös pienet elämisen jäljet. Näkyvät, huonekalujen siirroista tai lemmikin kynsistä syntyneet jäljet lattiassa taas eivät ole tavanomaista kulumista.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään