Kesämökin käyttöönotossa kylmän talven jäljiltä on hyvä huomioida muutamat turvallisuusriskit, muistuttavat Suomen Palopäällystöliitto ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.
Palovaroittimen tarkistaminen on hyvä alku turvalliselle mökkikaudelle. Palovaroitin tulisi testata aina asunnolle saavuttaessa, ja samalla lisätä patterit paikoilleen, jos ne on poistettu talven ajaksi. Varoitin tulee vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein.
Häkävaroitin on oleellinen silloin, kun asunnossa on tulisijoja tai kaasulla toimivia laitteita.
Lämmitä tulisijoja varovasti
Käyttämättöminä olleita tulisijoja ja hormeja tulee lämmittää ensimmäisillä kerroilla varovasti, sillä liian nopeasti kuumennut hormi saattaa haljeta nopean lämpötilanvaihtelun myötä. Aluksi on hyvä polttaa tulisijassa vain pieni määrä paperia ja testata, vetääkö hormi.
Hormien kunto tulee muutoinkin tarkistaa käyttöönoton yhteydessä. Hormissa ei tulisi olla rakoja tai muita vaurioita, joista kipinät pääsevät karkaamaan rakenteisiin. Nuohous on tehtävä vapaa-ajan asuntoihin kolmen vuoden välein, mutta nuohousväliä tulee lyhentää, jos mökillä asutaan esimerkiksi puolet vuodesta.
Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski, joten kiukaan kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen.
Satsaa alkusammutusvälineisiin
Avun saapuminen mökille voi kestää kauan pitkien etäisyyksien vuoksi. Siksi riskitilanteisiin kannattaa varautua ja panostaa alkusammutusvälineisiin. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä. On hyvä varmistaa, että kaikki osaavat käyttää niitä.
Sähkölaitteiden kunto kannattaa tarkastaa mökillä talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Epäkuntoisia sähkölaitteita ei pidä käyttää ollenkaan.
Myös mahdolliset mökin aurinkosähköjärjestelmät on syytä tarkastaa ja huoltaa tulipalon riskin pienentämiseksi.
Osoitenumerot näkyviksi
Osoitenumeroinnin on tärkeä olla näkyvissä, vaikka kyseessä olisi vain vapaa-ajalla käytettävä rakennus. Numeroinnin tulee näkyä selkeästi tielle, kadulle tai muulle liikenneväylälle, jotta apu löytää tarvittaessa perille.
112 Suomi -sovelluksella hälytät tarvittaessa helposti apua ja jaat sijaintikoordinaatit sujuvasti. Tämä helpottaa avun saantia erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole selkeää osoitetta, esimerkiksi järven jäällä tai metsäretkellä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään