Muista nämä turvallisuusseikat mökkikauden alussa

turvallisuus mökillä

Kesämökin käyttöönotossa kylmän talven jäljiltä on hyvä huomioida muutamat turvallisuusriskit, muistuttavat Suomen Palopäällystöliitto ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Palovaroittimen tarkistaminen on hyvä alku turvalliselle mökkikaudelle. Palovaroitin tulisi testata aina asunnolle saavuttaessa, ja samalla lisätä patterit paikoilleen, jos ne on poistettu talven ajaksi. Varoitin tulee vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein.

Häkävaroitin on oleellinen silloin, kun asunnossa on tulisijoja tai kaasulla toimivia laitteita.

Lämmitä tulisijoja varovasti

Käyttämättöminä olleita tulisijoja ja hormeja tulee lämmittää ensimmäisillä kerroilla varovasti, sillä liian nopeasti kuumennut hormi saattaa haljeta nopean lämpötilanvaihtelun myötä. Aluksi on hyvä polttaa tulisijassa vain pieni määrä paperia ja testata, vetääkö hormi.

Hormien kunto tulee muutoinkin tarkistaa käyttöönoton yhteydessä. Hormissa ei tulisi olla rakoja tai muita vaurioita, joista kipinät pääsevät karkaamaan rakenteisiin. Nuohous on tehtävä vapaa-ajan asuntoihin kolmen vuoden välein, mutta nuohousväliä tulee lyhentää, jos mökillä asutaan esimerkiksi puolet vuodesta.

Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski, joten kiukaan kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen.

Satsaa alkusammutusvälineisiin

Avun saapuminen mökille voi kestää kauan pitkien etäisyyksien vuoksi. Siksi riskitilanteisiin kannattaa varautua ja panostaa alkusammutusvälineisiin. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä. On hyvä varmistaa, että kaikki osaavat käyttää niitä.

Sähkölaitteiden kunto kannattaa tarkastaa mökillä talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Epäkuntoisia sähkölaitteita ei pidä käyttää ollenkaan.

Myös mahdolliset mökin aurinkosähköjärjestelmät on syytä tarkastaa ja huoltaa tulipalon riskin pienentämiseksi.

Osoitenumerot näkyviksi

Osoitenumeroinnin on tärkeä olla näkyvissä, vaikka kyseessä olisi vain vapaa-ajalla käytettävä rakennus. Numeroinnin tulee näkyä selkeästi tielle, kadulle tai muulle liikenneväylälle, jotta apu löytää tarvittaessa perille.

112 Suomi -sovelluksella hälytät tarvittaessa helposti apua ja jaat sijaintikoordinaatit sujuvasti. Tämä helpottaa avun saantia erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole selkeää osoitetta, esimerkiksi järven jäällä tai metsäretkellä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korjaushanke edullisesti

10.6.2022

Korjaushanke onnistui edullisesti oppilastyönä

Helsingin Etelä-Haagassa sijaitsevassa taloyhtiössä toteutettiin maalaushanke vaihtoehtoisella tavalla. Taloyhtiön kuluneet porraskäytävät saivat uuden ilmeen maalariopiskelijoiden käsissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti