Monessa kodissa säteilee liikaa

Sisäilman radonpitoisuus on monen kodin ongelma, uutisoi Yle. Säteilykeskus on tarjonnut apuaan, mutta apua ei oteta vastaan. Kanta-Häme on yksi Suomen korkean radonriskin alueista. Muut riskialueet ovat Päijät-Häme, Pirkanmaa, Itä-Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.

Suomen radonpitoinen graniittinen kallioperä sekä ilmaa läpäisevät sora- ja hiekkaharjut ovat ikuisia radonlähteitä. Olosuhteet kuitenkin vaihtelevat paljon paikallisestikin.

Mitattavia rakennuksia on Stukin mukaan Suomessa 1,2 miljoonaa. Mitattujen rakennuksien tiedot on 124 000 kohteesta. Välttämättä kaikkia rakennuksia ei tarvitsekaan mitata, sillä esimerkiksi Oulun seudulla ei ole löydetty yhtäkään kohdetta, missä oltaisiin hätyytelty riskirajaa.

Paras mittausaika talvella

Radonin mittaus on aikaa vievää ja se onnistuu parhaiten talvella, jolloin lämmin ilma pyrkii vuotamaan ulos ja huonetilat alipaineistuvat jonkin verran. Silloin radonin vuotaminen maaperästä on helpompi havaita. Mittauspurkkia pidetään asunnossa kahden kuukauden ajan, sillä radonpitoisuudet voivat vaihdella sään, lämpötilan ja olosuhteiden mukaan.

Kriittinen raja on 400 becquereliä kuutiometrissä huoneilmaa. Jos määrä ylittyy, on aika suunnitella taloon radonremonttia. Yksi käytetyimmistä keinoista on rakentaa talon alapohjanrakenteisiin radonimuri, joka kerää kaasun pois.

Lue koko juttu Ylen nettisivuilta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilinpäätös

8.3.2023

Näin tulkitset taloyhtiön tilinpäätöstä

Taloyhtiön tilinpäätös voi nyt hetkellisesti painua miinukselle. Sen perusteella ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jos vain vastikerästit pysyvät kurissa, yhtiöllä on kolmen kuukauden talouspuskurit ja kasvaneille menoille löytyy pitävä selitys.

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

huomio vintille

28.11.2022

Paloturvallisuudessa huomio vintille

Rakennuksen päästä päähän ulottuva ullakkotila on vanhojen rivitalojen tyypillinen paloturvallisuusongelma. Huoneistossa syttyneen tulipalon savut nousevat ullakolle ja sytyttävät sen ja koko rakennuksen. Ullakkopalojen riskiä voi pienentää estämällä huoneistopaloja.

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti