MML hoputtaa taloyhtiöitä sähköiseen rekisteriin

siirtyminen huoneistotietojärjestelmään

Vasta vajaa seitsemän prosenttia taloyhtiöistä on tähän mennessä siirtänyt paperiset osakekirjat sähköiseen rekisteriin. Maanmittauslaitos (MML) muistuttaa, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Maanmittauslaitoksen johtaja Janne Murtoniemi pitää tilannetta huolestuttavana.

– Tarvitsisimme vauhtia taloyhtiöihin, jotta ensi vuoden syksynä palvelu ei ruuhkautuisi kuin passien uusiminen tänä vuonna. Tasaisella tahdilla tämän vuoden loppuun mennessä 25 prosenttia taloyhtiöistä pitäisi olla siirretty, että ruuhkilta vältytään, Murtoniemi kertoo.

Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joita siirto koskee. Tähän mennessä 6 000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaakin taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti. Tukea ja apua tähän on saatavissa sekä henkilökohtaisesti että verkossa.

Toimi näin

Isännöitsijä: Ota yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota, otetaanko osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään seuraavan taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempi aikataulu siirron tekemiselle.

Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Nosta osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen.

Asuinhuoneiston eli asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiösi hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin yhtiö aikoo siirtyä sähköiseen omistajamerkintään.

Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonan suomalaisen on rekisteröitävä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäinen omistaja ei voi tehdä mitään ennen kuin taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Aikaa yksittäiselle kirjaukselle on 10 vuotta, paitsi asuntokaupan yhteydessä.

Mitä osakehuoneiston siirtäminen järjestelmään tarkoittaa?

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa, että taloyhtiö siirtää osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle. Tämän jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse esimerkiksi selvittää omistajanvaihdoksia, valvoa varainsiirtoveroa eikä ylläpitää osakkaiden yhteystietoja. Maanmittauslaitos ei voi siirtää osakeluetteloja taloyhtiöiden puolesta vaan vastuu siirrosta on taloyhtiöillä.

Maanmittauslaitoksen mukaan sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa huoneistoihin liittyvien tietojen saatavuutta ja luotettavuutta.

Kun taloyhtiön siirto on tehty ja yksittäinen osakkeenomistaja on rekisteröinyt omaisuutensa, osakkeenomistajan ei enää tarvitse huolehtia osakekirjan turvallisesta säilyttämisestä kotona tai pankin tallelokerossa.

Tukikanavia siirtoon

Taloyhtiö voi tehdä siirron helposti ja ilmaiseksi osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeella.

– Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144

Verkkolomake

Monet pienet taloyhtiöt saavat syys–lokakuussa Maanmittauslaitokselta kirjeen, jossa opastetaan huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

huoneistotietojärjestelmä

8.8.2022

Huoneistotietojärjestelmään syytä siirtyä ajoissa

Maanmittauslaitos kannustaa asunto-osakeyhtiöitä siirtymään ajoissa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiöistä on kuitenkin tähän mennessä siirtynyt vasta viisi prosenttia.

21.6.2022

Huoneiston omistuksen rekisteröinti nopeutunut

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt huomattavasti, virasto tiedottaa. Ratkaisun voi tällä erää saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti