Miten sähköauton saa ladattua taloyhtiössä?

Taloyhtiössä asuvan on syytä selvittää hyvissä ajoin ennen sähköauton ostoa, onko latauspisteiden toteuttaminen omassa yhtiössä mahdollista. Jos asiaa ei ole taloyhtiössä edes harkittu, niin ainakaan täyssähköautoa ei kannata mennä ostamaan vielä huomenna.

– Ei tosiaan voi mennä vain ostamaan sähköautoa, ja sen jälkeen vaatia taloyhtiötä rakentamaan latauspisteen, toteaa Porvoon kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.

Sähköauton latauspisteen rakentaminen saattaa vaatia ison ja hintavan remontin. Ensimmäisenä on selvitettävä yhtiön sähköverkon kunto. Taloyhtiön sähkökartoitus maksaa noin 500 euroa. Jos siitä päätetään siirtyä latausverkon suunnitteluun, hintaa sille kertyy tuhansia euroja.

Mitä vanhempi yhtiö, sitä todennäköisemmin edessä on paljon töitä. Kokonaisvaltainen sähköremontti sähköpääkeskuksineen, kaapelointeineen ja latausasemineen vaatii pihaan kaivinkoneen ja voi maksaa tuhansia euroja per autopaikka.

Yksittäisen latausaseman saa pihalle alle tuhannella eurolla ynnä asennuskulut, mutta tässä kohtaa taloyhtiöissä on muistettava osakkaiden tasapuolinen kohtelu. Jos yhtiö antaa tänään yhdelle osakkaalle luvan asentaa hybridiauton latauspisteen omalle autopaikalleen, niin riittääkö yhtiön sähköverkon kapasiteetti, jos luvan pyytäjiä on ensi viikolla viisi lisää.

– Viisasta olisi kysyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa taloyhtiön asukkailta, kuinka moni harkitsee lähivuosien aikana sähkö- tai hybridiauton hankkimista, Sipilä vinkkaa.

Hän muistuttaa, että myös vakuutusyhtiöillä ja pelastuslaitoksilla voi olla sanansa sanottavana sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen.

Sähköautot ja niiden lataaminen ovat kuuma puheenaihe

Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä. Valtion kunnianhimoiset sähköautoilutavoitteet eivät voi toteutua, ellei taloyhtiöihin saada latauspisteitä.

– Aihe on todella ajankohtainen meidän puhelinneuvonnassamme, Marika Sipilä kertoo.

Pohdittavaa riittää, sillä vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiselle on useita. Autopaikkoja voidaan muuttaa latauspisteiksi asennuttamalla autopaikoille latauslaitteet joko koko taloyhtiön yhteisenä hankkeena, yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena.

– Tärkeää on, että kaikesta sovitaan kirjallisesti. Tarvittaessa myös yhtiöjärjestystä tulee muuttaa. Toistaiseksi sähköautojen latauspisteitä on rakennettu lähinnä uusiin taloyhtiöihin. Vanhojen taloyhtiöiden kohdalla latauspisteen rakentaminen voi jopa nostaa yhtiön arvoa – ainakin niin kauan, kun ne ovat harvinaisia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille tukea sähköauton latauspistehankintoihin vuosina 2018–2021. Tukea voi saada, jos latausmahdollisuus toteutetaan vähintään viidelle autopaikalle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.5.2016

Sähköauto tuo taloyhtiöille pohdittavaa

Ladattavat hybridit ja täyssähköautot yleistyvät. Taloyhtiöillekin tulee yhä useammin tarve miettiä latausmahdollisuutta. Helpoin ratkaisu latauskustannusten jakamiseksi taloyhtiössä on varmaankin tehdä ”älytolppia” tai muuttaa vanhoja lämmitystolppia sellaisiksi, arvioi ammattikorkeakoulu Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho.

13.8.2018

Pysäköinti maksullista lähes kaikissa kerrostaloissa, pyörille tarpeeksi tilaa vain harvassa taloyhtiössä

Pysäköintipaikat, sähköautojen lataaminen ja pyörien säilytys sekä muut liikenteeseen liittyvät aiheet herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan joka toisessa taloyhtiön hallituksessa on tarvetta käsitellä liikenteeseen liittyviä asioita. Pysäköinnin valvontaa ja autopaikkojen hintaa on tarvetta käsitellä joka kolmannessa taloyhtiössä.

28.9.2018

Naapuri osti sähköauton ja haluaa latauspisteen: kuka maksaa?

Sähköautojen yleistyminen pakottaa monet taloyhtiöt miettimään suhtautumistaan sähköautojen lataamiseen. Elokuusta lähtien taloyhtiöille on ollut tarjolla julkista tukea latausjärjestelmien hankintaan, mutta kustannuksia valuu myös taloyhtiöille. LähiTapiola kokosi yleiset kysymykset ja vastaukset aiheesta.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti