Miten sähköauton saa ladattua taloyhtiössä?

Taloyhtiössä asuvan on syytä selvittää hyvissä ajoin ennen sähköauton ostoa, onko latauspisteiden toteuttaminen omassa yhtiössä mahdollista. Jos asiaa ei ole taloyhtiössä edes harkittu, niin ainakaan täyssähköautoa ei kannata mennä ostamaan vielä huomenna.

– Ei tosiaan voi mennä vain ostamaan sähköautoa, ja sen jälkeen vaatia taloyhtiötä rakentamaan latauspisteen, toteaa Porvoon kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.

Sähköauton latauspisteen rakentaminen saattaa vaatia ison ja hintavan remontin. Ensimmäisenä on selvitettävä yhtiön sähköverkon kunto. Taloyhtiön sähkökartoitus maksaa noin 500 euroa. Jos siitä päätetään siirtyä latausverkon suunnitteluun, hintaa sille kertyy tuhansia euroja.

Mitä vanhempi yhtiö, sitä todennäköisemmin edessä on paljon töitä. Kokonaisvaltainen sähköremontti sähköpääkeskuksineen, kaapelointeineen ja latausasemineen vaatii pihaan kaivinkoneen ja voi maksaa tuhansia euroja per autopaikka.

Yksittäisen latausaseman saa pihalle alle tuhannella eurolla ynnä asennuskulut, mutta tässä kohtaa taloyhtiöissä on muistettava osakkaiden tasapuolinen kohtelu. Jos yhtiö antaa tänään yhdelle osakkaalle luvan asentaa hybridiauton latauspisteen omalle autopaikalleen, niin riittääkö yhtiön sähköverkon kapasiteetti, jos luvan pyytäjiä on ensi viikolla viisi lisää.

– Viisasta olisi kysyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa taloyhtiön asukkailta, kuinka moni harkitsee lähivuosien aikana sähkö- tai hybridiauton hankkimista, Sipilä vinkkaa.

Hän muistuttaa, että myös vakuutusyhtiöillä ja pelastuslaitoksilla voi olla sanansa sanottavana sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen.

Sähköautot ja niiden lataaminen ovat kuuma puheenaihe

Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä. Valtion kunnianhimoiset sähköautoilutavoitteet eivät voi toteutua, ellei taloyhtiöihin saada latauspisteitä.

– Aihe on todella ajankohtainen meidän puhelinneuvonnassamme, Marika Sipilä kertoo.

Pohdittavaa riittää, sillä vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiselle on useita. Autopaikkoja voidaan muuttaa latauspisteiksi asennuttamalla autopaikoille latauslaitteet joko koko taloyhtiön yhteisenä hankkeena, yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena.

– Tärkeää on, että kaikesta sovitaan kirjallisesti. Tarvittaessa myös yhtiöjärjestystä tulee muuttaa. Toistaiseksi sähköautojen latauspisteitä on rakennettu lähinnä uusiin taloyhtiöihin. Vanhojen taloyhtiöiden kohdalla latauspisteen rakentaminen voi jopa nostaa yhtiön arvoa – ainakin niin kauan, kun ne ovat harvinaisia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille tukea sähköauton latauspistehankintoihin vuosina 2018–2021. Tukea voi saada, jos latausmahdollisuus toteutetaan vähintään viidelle autopaikalle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti