Mitä tehdä, kun lapsi rikkoo ikkunan?

Maija laittoi ruokaa keittiössään, kun hän havahtui lasin helinään. Olohuoneesta hän löysi syyllisen näköisen Eemeli-pojan, joka oli taas kerran potkinut sisällä palloa. Ikkuna oli mennyt rikki, kun pallo oli lentänyt sitä päin.

Vahingon toteaminen ja siitä ilmoittaminen

Maija soitti isännöitsijälle ja kertoi, että yksi ikkuna hänen asunnossaan on mennyt rikki. Isännöitsijä kävi toteamassa vahingon saman päivän aikana.

  • Ilmoita välittömästi vahingosta huoltoyhtiöön, isännöitsijälle tai muulle taloyhtiön edustajalle.
  • Jos epäilet, että vahingon korjaaminen ei kuulu sinulle vaan esimerkiksi taloyhtiön tai ulkopuolisen vastuulle, pidä huoli siitä, että isännöitsijä tai muu taloyhtiön edustaja taikka huoltoyhtiö käy ensin toteamassa vahingon. Älä siis tilaa korjausta ennen kuin vastuutaho on selvä, ettet joudu turhaan maksumieheksi.
  • Jos korjaus kuuluu taloyhtiölle, taloyhtiölle on annettava mahdollisuus todeta vahinko ja tilata korjaus sopivimmaksi katsomaltaan taholta. Jos vahinko kuuluu osakkaan korjattavaksi, hän voi tilata työn muualtakin.

Vahingon korjaaminen

Maijan paikalle kutsuma isännöitsijä kertoi, että ikkunan korjaus kuului Maijan hoidettavaksi, koska osakkaan aiheuttamista vahingoista vastaa osakas.

Isännöitsijä lupautui auttamaan sen verran, että hän tarjoutui tilaamaan paikalle luotettavan lasitusliikkeen, jonka kanssa hän oli tehnyt yhteistyötä jo vuosia. Isännöitsijä kuitenkin korosti, että Maija voi itse tilata lasituksen valitsemaltaan yritykseltä.

Maijan mielestä oli helpompaa, että isännöitsijä hoiti asian, ja jo seuraavana päivänä lasitusliikkeen edustaja saapui paikalle tarkistamaan tilanteen.

Korjauksesta tehtiin kirjallinen sopimus tarjouksen mukaan.

  • Sovi korjauksesta aina asiansa osaavan urakoitsijan kanssa. Taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä voit saada hyviä vinkkejä luotettavista urakoitsijoista.
  • Tee pienestäkin korjauksesta kirjallinen sopimus aikatauluineen ja pyydä eritelty kustannusarvio.

Kuka korjauksen maksaa?

Maija oli luullut, että ikkuna kuuluu taloyhtiön korjattavaksi, koska taloyhtiö oli vaihdattanut kaikki ikkunat julkisivuremontin yhteydessä kolme vuotta sitten. Yllätys olikin suuri, kun isännöitsijä totesi ikkunan korjauksen kuuluvan kokonaan Maijan maksettavaksi.

Isännöitsijä perusteli tätä sillä, että lain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan osakas vastaa paitsi itsensä aiheuttamista vahingoista, myös muutoin ikkunoiden sisäpuolisesta kunnossapidosta.

  • Korjaus- ja kunnossapitovastuut määräytyvät asunto-osakeyhtiölain mukaan. Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta voit tarkistaa yksityiskohtaisemman Kiinteistöliiton suosituksen.
  • Jos ikkunan rikkoutuminen olisi johtunut taloyhtiön vastuulla olevan rakenteen viasta, tulisi taloyhtiön korjata ikkuna. Toisaalta, jos kyse olisi vaikkapa ikkunan asennusvirheestä, olisi ikkunan korjaamista vaadittava asennustyöstä vastanneelta taholta. Tällöin tulee kuitenkin huomioida se, mitä asennuksesta ja sen takuu- tai vastuuajasta on sovittu sekä vastuun mahdollinen vanheneminen.

Vahingon korvaaminen vakuutuksesta

Maijalla oli laaja kotivakuutus. Maija soitti heti lasitusyrityksen edustajan käynnin jälkeen vakuutusyhtiöönsä ja tiedusteli, korvaako hänen kotivakuutuksensa ikkunan korjauskustannukset.

Vakuutusyhtiöstä kerrottiin, että korvausta todella voi hakea kotivakuutuksesta. Maija teki vakuutusyhtiöön vahinkoilmoituksen, jossa hän antoi vaaditut tiedot tapahtumasta. Vahinkoilmoitus oli mahdollista tehdä jo pelkän kustannusarvion perusteella, kopiota maksetusta laskusta ei siinä vaiheessa vaadittu.

Jo seuraavana päivänä vakuutusyhtiöstä tuli tieto, että vahinko korvataan kotivakuutuksesta. Maija maksoi korjauslaskun ja jäi odottamaan vakuutusyhtiön korvausta, joka tulikin pian hänen tililleen.

  • Vahingon satuttua ota yhteys vakuutusyhtiöösi ja selvitä, kattaako kotivakuutuksesi vahingon korjauskuluja.
  • Toimita vakuutusyhtiölle tarvittavat tiedot vahingosta eli tee vahinkoilmoitus esimerkiksi vakuutusyhtiön nettisivuilla.
  • Maksa korjauskulut ensi vaiheessa itse. Jos ne korvataan kotivakuutuksesta, saat rahat ennen pitkää vakuutuskorvauksena tilillesi.

Vakuutusehdot ja -tuotteet vaihtelevat paljon vakuutusyhtiöittäin. Vertaile vakuutusta ottaessasi hinnan lisäksi myös vakuutusehtoja.

Tutustu vakuutusehtoihin etukäteen – vahingon tapahduttua se on jo myöhäistä.

Kannattaa valita mahdollisimman laaja kotivakuutus. Hintaerot eivät ole suuria.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti