Mitä osakkaan tulee tietää asbestista?

Asbestia käytettiin runsaasti rakennusmateriaalina 1960-70 -luvuilla. Lähes kaikista tuon ajan kerrostaloista löytyy asbestia, kirjoittaa Isännöitsijäuutiset (1/2020).

Asbestia käytettiin sen ominaisuuksien vuoksi hyvin yleisesti esimerkiksi kiinteistöjen eristeissä, saumausaineissa, laasteissa, maaleissa ja liimoissa. Sitä voi löytyä myös julkisivumateriaaleista, laatoista ja muovimatoista.

Elimistölle haitalliseksi asbestisti käy, kun purku- ja saneeraustöissä asbesipitoinen pöly leviää hengitysilmaan. Ehjässä muodossa vanhassa rakenteessa aine ei aiheuta haittoja.
Remontoidessa asbestikartoitus ja turvallinen purku ovat tärkeitä vanhoja rakenteita purettaessa. Lain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten purettavien materiaalien asbesti tulee kartoittaa ennen purkutöitä. Jos huoneistossa tehdään vain vähäisiä töitä, kuten porataan reikiä kattoon tai seiniin, ei kartoitusta tarvitse teettää. Vuonna 1995 ja sen jälkeen valmistuneihin taloyhtiöihin kartoitusta ei tarvitse tehdä.

Osakkaan omalla kustannuksellaan teettämä asbestikartoitus koskee ainoastaan tutkittua asuntoa, ja se on osakkaan omaisuutta. Jos taloyhtiö tilaa kartoituksen, tulokset ovat taloyhtiön omaisuutta. Jos asbestipurkuun ryhdytään kerrostalossa omin päin, voi asbestipöly levitä ilmanvaihdon kautta muualle taloon. Tällä voi olla vakavia taloudellisia ja rikosoikeudellisia seuraamuksia remontin aloittaneelle osakkaalle.

Muistilista suurempiin osakkaan remontteihin

  • Tee kirjallinen remontti-ilmoitus taloyhtiölle
  • Teetä asbestikartoitus ammattilaisella
  • Palkkaa tekijäksi ammattilainen
  • Huolehdi valvonnasta, tarkastuksista ja lopputarkastuksista
  • Jos remontti vaatii rakennuslupaa, sille tulee hakea rakennuslupa ja lopuksi pitää käyttöönottotarkastus

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

salaremontti

10.11.2023

Osakkaan salaremontti – mitä siitä seuraa?

Taloyhtiöissä paljastuu toisinaan tilanteita, joissa osakkeenomistaja on tehnyt huoneistossaan isompaa tai pienempää remonttia salaa, ilmoittamatta siitä yhtiölle kirjallisesti etukäteen. Kuinka yhtiön tulee tällaisessa tilanteessa toimia ja mitä salaremontista voi seurata?

Tilaajille

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti