Mitä kotipihalla saa tehdä?

Keväällä moni rivitaloasukas innostuu kohentamaan pihaansa. Tekisi mieli kaataa pari varjostavaa puuta – toinen naapurin puolelta – ja nikkaroida uutta: terassi, grillikatos tai pihavaja. Kukkapenkki pitäisi laittaa ja aita maalata. Millaisia muutoksia osakkaalla on oikeus huoneistopihallaan tehdä?

Se, millaisia muutoksia etu- tai takapihallaan saa tehdä, riippuu ensinnäkin siitä, onko piha määrätty taloyhtiön vai osakkaan hallintaan. Piha on aina yhtiön omistuksessa, mutta hallinta voi olla joko osakkaalla tai yhtiöllä.

Asia selviää taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Jos piha on osakashallinnassa, asiasta on yhtiöjärjestyksessä nimenomainen maininta. Ellei pihaa ole yhtiöjärjestyksessä kytketty osakashallintaan tai huoneistoon, tai asiasta ei mainita mitään, piha on yhtiön hallinnassa.

Kunnossapitovastuu yhtiön hallinnassa olevista pihoista ja niillä olevista yhtiön teettämistä rakennelmista on yhtiöllä. Yhtiöllä on myös täysi päätäntävalta siitä, mitä tällaisille pihoille rakennetaan.

Osakkaalla ei periaatteessa ole oikeutta tehdä mitään muutoksia yhtiön hallinnassa olevalla huoneistopihallaan ilman yhtiön lupaa: ei rakentaa, ei kaivaa, ei kaataa puita, ei tehdä merkittäviä istutuksia.

Mahdollista lupaa harkitessaan yhtiön pitää muistaa osakkaiden yhdenvertaisuus. Jos yksi saa rakentaa pihavajan, muidenkin on saatava sellainen rakentaa. Jos se joltakulta kielletään, ei sitä voi seuraavana päivänä luvata toiselle.

Kun kunnossapitovastuu on osakkaalla

Jos huoneistopiha on osakkaan hallinnassa, osakas vastaa lähtökohtaisesti kaikesta pihan sisäpuolisesta kunnossapidosta. Vastaavasti pihan muokkaaminen ja rakentaminen on vapaampaa.

Osakashallintaisella pihalla rakentamiseen sovelletaan asunto-osakeyhtiölain säännöksiä osakkaan muutostöistä: osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä hallinnassaan olevissa tiloissa. Jos työ aiheuttaa haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle, sille voidaan asettaa ehtoja, ja jos se aiheuttaa kohtuutonta haittaa, se on mahdollista kieltää. Työstä on tehtävä muutostyöilmoitus ja yhtiöllä on oikeus valvoa työ. Yleisiä määräyksiä, kuten palomääräyksiä ja rakentamismääräyksiä, tulee tietysti noudattaa.

Huoneistopiha voi olla yhtiön hallinnassa tai osakkaan hallinnassa

Olivat pihat sitten yhtiön tai osakkaan hallussa, yhtiöllä on aina tarvittaessa oikeus käyttää huoneistopihoja tehdäkseen yhtiölle kuuluvat työt, kuten huoltomaalaukset tai salaojat. Jos esimerkiksi istutuksia joudutaan poistamaan rakennustelineiden tieltä, osakkaan on tämä hyväksyttävä. Töiden jälkeen taloyhtiön on saatettava piha ennalleen yhtiön perustasoon.

Piharakentaminen eli aitojen, terassien, pihavajojen ja muiden rakennelmien pystyttäminen, kaivuutyöt sekä puiden istuttaminen ja kaataminen voivat vaatia muutostyöilmoituksen tai viranomaisluvan. Siksikin osakkaan kannattaa muutoksia suunnitellessaan aina ensin olla yhteydessä taloyhtiöön. Tarvittavat luvat hakee taloyhtiö, joka voi halutessaan valtuuttaa osakkaan hakemaan luvan.

Sekä osakashallintaisella että yhtiön hallinnassa olevalla huoneistopihalla osakkaalla on normaali hoitovelvollisuus, joka pitää sisällään muun muassa nurmikon leikkuun ja istutusten hoidon.

Hyvin johdetussa yhtiössä laaditaan yhteinen piharakennusohje, josta jokainen voi tarkistaa, mitä oman taloyhtiön pihojen hallinnasta on määrätty ja mitä pihoilla saa tehdä ja kenen luvalla.

Kysy piharakennusohjetta hallitukselta tai isännöitsijältänne, ja jos ohjetta ei ole, tee aloite sellaisen laatimiseksi!

Hyvä tietää:

  • Huoneistopiha voi olla yhtiön hallinnassa tai osakkaan hallinnassa.
  • Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla kunnossapitovastuu ja päätäntävalta on yhtiöllä.
  • Osakkaan hallinnassa olevalla pihalla kunnossapitovastuu ja päätäntävalta on osakkaalla.
  • Yhtiöllä on aina oikeus käyttää huoneistopihoja tehdäkseen yhtiölle kuuluvat työt.
  • Piharakentaminen voi vaatia muutostyöluvan tai viranomaisluvan – selvitä luvantarve aina etukäteen!
  • Nurmikon ja istutusten hoito kuuluu aina osakkaalle.
  • Yhteinen piharakennusohje säästää monelta epäselvyydeltä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti