Ministeri Lintilä: Suomi tarvitsee terveitä rakennuksia

Homeesta pitää päästä eroon. Tarvitsemme uusia terveitä julkisia rakennuksia. Kun puurakentaminen kykenee sellaisia tutkitusti tuottamaan, on siihen mahdollisuuteen tartuttava, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Varsinkin kunnat ovat avainasemassa ympäristöystävällisen, vähähiilisen puurakentamisen kasvussa. Uusi hankintalaki, kaavoitus ja kuntien strategiset ohjauskeinot antavat kunnille hyvät työkalut olla edelläkävijä ekologisessa rakentamisessa, muistuttaa Lintilä.

Lintilän mukaan julkinen sektori toimii myös markkinoiden veturina.

– Mitä enemmän kunnat rakentavat asuntoja, toimitiloja, päiväkoteja ja kouluja puusta, sitä enemmän se luo kysyntää myös yksityisen rakentamisen puolella. Vähähiilisen, uusiutuvaa materiaalia käyttävän puurakentamisen avulla saavutetaan yhtä aikaa mittavia hyötyjä ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, energiatehokkuuteen sekä aluetalouksiin ja työllisyyteen. Samaan aikaan kuluttajien keskuudessa ekologisten arvojen kasvu on saanut myös investoijat kiinnostumaan vihreän rakentamisen mahdollisuuksista, arvioi Lintilä.

Puurakentamisen kasvu suuri mahdollisuus Suomelle

Lintilä muistuttaa, että globaaleilla markkinoilla on valtaisa kysyntä uusiutuville ja kierrätettäville tuotteille.

– Tämä kysyntä tarjoaa Suomen kestävään metsätalouteen perustuvalle jalostavalle teollisuudelle suuria mahdollisuuksia. Tässä junassa olemme jo vahvasti mukana. Itse asiassa olemme veturiosastolla, näin sanovat myös eurooppalaiset kollegani.

– Koska hallituksessa nähdään puurakentamisen kehittämisessä osana metsäpohjaisen biotalouden edistämistä suuria mahdollisuuksia, olemme ottaneet tavoitteen puurakentamisen lisäämisestä suurena mahdollisuutena Suomelle.

Lintilä luettelee hallituksen toimina puurakentamisen esteiden vähentämisen säädösten uudistamisella, puurakentamisen hankeohjelmapäällikön toiminnan, täydennyskoulutuksen toteuttamisen ja julkisen puurakentamisen opasmateriaalin tuottamisen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

21.4.2022

Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

24.3.2023

Liikehuoneisto taloyhtiössä? Latauspiste ehkä pakollinen ensi vuonna

Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa, pitää asentaa sähköauton latauspiste viimeistään 31.12.2024. Velvoite koskee myös asunto-osakeyhtiöitä, jotka omistavat yli 20 pysäköintipaikalla varustetun erillisen liikehuoneiston.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti