Milloin johtohenkilö on vahingonkorvausvelvollinen?

Hallituksen jäsenillä ja isännöitsijällä on velvollisuus edistää huolellisesti taloyhtiön etua.

Johtohenkilöllä tarkoitetaan hallituksen jäsentä ja isännöitsijää. Heitä koskee lain 24 luvun 1 §:ssä säädetty vahingonkorvausvelvollisuus. Korvausvelvollisuus rakentuu asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 11 §:ssä todettuun johdon velvollisuuteen huolellisesti toimien edistää yhtiön etua. Mikäli johtohenkilö toimii tämän huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta ja tästä toiminnasta aiheutuu vahinkoa yhtiölle, saattaa johtohenkilö olla vahingonkorvausvelvollinen.

Johtohenkilö saattaa olla vahingonkorvausvelvollinen yhtiön lisäksi myös osakkeenomistajalle tai muullekin henkilölle. Tältä osin korvausvelvollisuus voi toteutua, mikäli johtohenkilö on tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut asunto-osakeyhtiölakia tai asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestystä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Jukka Laakso

Asianajaja Jukka Laaksolla on vankka kokemus erilaisten asunto-osakeyhtiöihin ja kiinteistöihin liittyvien oikeudellista osaamista vaativien tilanteiden ratkaisijana toimimisesta sekä neuvotteluteitse että oikeudenkäynneissä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

lämmityksen taso

30.10.2023

Kuka päättää lämmityksen tason alentamisesta?

Taloyhtiössä halutaan laskea lämmityksen tasoa, mutta kuka lämmityksestä oikein päättää? Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka vaikuttavat osakkeenomistajiin. Hallitus ei siis yksin voi tehdä päätöstä lämpötilan laskusta.

Tilaajille

yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke

25.9.2023

Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta lunastukseen oikeutetuille. Laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen.

Tilaajille

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille