Mies purki keittiön tekemättä muutosilmoitusta− oikeusriidan jälkeen loppulasku oli 42 000 euroa

Mies osti heinäkuussa 2018 asunto-osakkeen keskisuomalaisesta pikkukaupungista. Pienkerrostalo oli rakennettu vuonna 1971 ja kun huoneisto oli liki alkuperäiskunnossa, remontille oli tarvetta. Keittiökaapeilla oli ikää jo 47 vuotta ja pientä pintaremonttiakin oli tarpeen tehdä.

Remontin aloituspäivänä isännöitsijä kävi paikalla ja antoi muutosilmoituslomakkeen, joka piti toimittaa taloyhtiölle. Osakkeenomistaja ei kuitenkaan lappuja täytellyt, sillä hänen mielestään kyseessä oli pelkkä pintaremontti, joka ei taloyhtiön lupia tarvinnut.

Näin jäi tärkeä asbestikartoitus tekemättä.

YHTIÖ sai tietää aloitetusta remontista vasta 3–4 päivää myöhemmin, kun pihaan ilmestyi siirtolava, jonne purkutavarat oli tarkoitus toimittaa. Remontti keskeytettiin, ja taloyhtiö teetti asbestikartoituksen.

Sen seurauksena paljastui, että keittiöstä purettu välitilan laatoitus oli sisältänyt asbestia.

Asbestikartoituksen yhteydessä tehtiin myös mittava siivousoperaatio, sillä asbestia oli levinnyt ilmanvaihtojärjestelmiin ja taloyhtiön käytäviin. Vasta vahingon paljastumisen jälkeen huoneiston omistaja teki taloyhtiölle ilmoituksen remontista.

Taloyhtiö lähetti asbestin kartoituksesta ja poistosta sekä siivouksesta hieman yli 7 000 euron laskun huoneiston omistajalle. Tämä ei kuitenkaan laskua suostunut maksamaan, sillä hänen mukaansa osakehuoneistoa koskevassa isännöitsijätodistuksessa ei ollut merkintää asbestista.

KUN LASKUN maksajasta ei tullut yksimielisyyttä, riita eteni Keski-Suomen käräjäoikeuteen. Taloyhtiön edustajat painottivat oikeudessa, että remontin aloittaneella tuoreella huoneiston omistajalla oli ollut tiedossa asbestiriski jo kaupantekohetkellä.

Asbestiriskin takia taloyhtiö olikin ottanut käyttöön myös kunnossapitotöitä koskevan ilmoitusmenettelyn, jolla varmistetaan avattavien rakenteiden sisältö ennen remonttitöiden aloittamista.

Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi myös taloyhtiön toiminnallaan aiheuttaneen 25 prosenttia vahingoista, koska asbestista ei löytynyt merkintää isännöitsijätodistuksesta. Marraskuussa 2020 annetussa päätöksessä se velvoitti asunnon haltijan maksamaan vahingonkorvauksia vajaat 5 300 euroa, jonka lisäksi maksettavaksi tuli puolet taloyhtiön oikeudenkäyntikuluista eli vajaat 5 500 euroa.

Molemmat osapuolet valittivat ratkaisusta, ja tapaus eteni Vaasan hovioikeuteen. Siellä maksumieheksi määrättiin lokakuun alussa annetussa tuomiossa yksin huoneistoa luvattomasti remontoinut mies.

Hänet velvoitettiin maksamaan taloyhtiön vaatimat vahingonkorvaukset, reilut 7 000 euroa korkoineen, minkä lisäksi maksettavaksi tuli taloyhtiön lähes 22 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi miehen huolehdittavaksi jäivät myös omat 13 500 euron oikeudenkäyntikulut kahdesta oikeusasteesta. Asbestikartoituksen tekemättä jättämiselle tuli hintaa näin ollen yli 42 000 euroa.

IS.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

12.3.2019

Asumismenojen kuilu revennyt lähes 1 500 euroon – vertailussa 100 kuntaa

Asumismenot eriytyvät Suomen kuntien välillä entisestään. Ero on kasvanut peräti 1 500 euroon vuodessa. Kalleimmassa kunnassa Kemiönsaaressa asuminen omakotitalossa maksaa vuodessa runsaat 4 700 euroa, kun huokeimmassa kunnassa Kempeleessä perhe selviää reilulla 3 200 eurolla.

22.6.2017

Pääkaupunkiseudulla suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli asuntovelkaa keskimäärin 97 220 euroa vuonna 2016, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi reaalisesti 1,2 prosenttia. Eniten asuntovelkaa oli pääkaupunkiseudun asuntokunnilla, keskimäärin 133 630 euroa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti