Merkittävä osuus vanhoista elektroniikkalaitteista pyörii varastoissa

Maailmanlaajuisesti syntyvän elektroniikkajätteen määrä ylittää jo 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Vain alle viidennes siitä kerätään ja kierrätetään asianmukaisesti, VTT uutisoi.

The Global E-waste Monitor 2020 -selvityksen mukaan maailmanlaajuisesti syntyvän elektroniikkajätteen määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 16 vuoden aikana. Suomessa keräyksen ja kierrätyksen aste ylittää viidenneksen romusta, mutta silti meilläkin arviolta vain noin puolet elektroniikkajätteestä päätyy kierrätykseen.

Merkittävä osa vanhoista elektroniikkalaitteista jää kotitalouksien varastoihin. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan suomalaisissa kotitalouksissa on vähintään 5 miljoonaa käytöstä poistettua elektroniikkalaitetta. Etenkin pienet älylaitteet säilytetään mieluummin, kuin toimitetaan ne sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Kuluttajat ovat keskeisessä asemassa siinä, että käytetyt laitteet saataisiin materiaalikierrätykseen. Kierrätyspisteet voi paikantaa Kierrätysinfosta, ja myös sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät suuremmat kaupat keräävät käytöstä poistettuja laitteita.

Elektroniikkalaitteet sisältävät arvokkaita materiaaleja, joiden saaminen uudelleenkäyttöön on tärkeää. Ne sisältävät myös haitallisia aineita, joiden oikeanlainen käsittely on välttämätöntä. Euroopassa syntyvää elektroniikkajätettä päätyy myös muualle maailmaan, missä niiden käsittely aiheuttaa ongelmia ympäristö- ja terveyshaittoja.

Lue lisää VTT:n uutisesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti