Maata myymällä voi rahoittaa osan taloyhtiön remontista

Asunto-osakeyhtiö voi rahoittaa remonttejaan myymällä tonttimaata tai vuokrausoikeutta täydennysrakentamista varten. Jos tarvetta remonteille ei ole, maan myyminen mahdollistaa yhtiövastikkeiden alentamisen, kirjoittaa Keski-Uusimaa (28.9.2020).

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli kertoo artikkelissa saavansa usein yhteydenottoja taloyhtiöiltä, jotka harkitsevat tontin osan myymistä rakennusyhtiölle. Se voi parhaassa tapauksessa olla taloyhtiölle taloudellisesti hyvin kannattava ratkaisu, jolla saadaan rahoitettua suuri osa remontista. Remontteja voidaan myös toteuttaa aiempaa suunniteltua laajempina, Hupli sanoo.

Jo alkuvaiheessa on tärkeää, että mukana on asiantuntija, joka tarkastelee hanketta taloyhtiön edun näkökulmasta. Keveimmillään tontin osan myyminen täydennysrakentamiselle vaatii vain enemmistöpäätöksen, mutta silloin myytävällä tontin osalla ei saa olla osakashallinnassa olevia tiloja, Hupli sanoo. Hän muistuttaa myös, että tonttimaan tai vuokraoikeuden myymistä ei kannata valmistella pitkään viemättä sitä kaikkien osakkaiden tietoon, sillä kyseessä on osakkaille merkittävä asia.

Osakkaiden mielipiteiden lisäksi asiassa on huomioitava myös kaavoittajan näkökulma. Täydennysrakentamishanke tulee valmistella hyvin, mutta hidastelu voi koitua haitalliseksi, jos asiassa edelle ehtineen naapuritaloyhtiön kaavamuutos rajoittaa oman taloyhtiön kaavamuutosmahdollisuuksia, Hupli toteaa. Hän mainitsee hallitun uudisrakentamisen hyviksi puoliksi asuinympäristön kohentumisen ja mahdollisuuden piha-alueen toimintojen parantamiseen. Lisäksi laajojen remonttien toteuttaminen nostaa kiinteistön arvoa.

Rakennusyhtiö Peabin pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen hankekehityspäällikkö Heidi Kanner kertoo, että valtaosa täydennysrakentamiseen soveltuvista kohteista sijaitsee raideliikenteen ja asemien lähistöllä, joskin yrityksessä ollaan aina valmiita arvioimaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia myös muilla alueilla. Kannerin mukaan maanmyynti mahdollistaa yhtiövastikkeiden alentamisen, jos taloyhtiössä ei ole saneeraustarvetta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti