Maapohjan arvostamisjärjestelmän uudistus etenee

Kiinteistöverotusta varten kehitetään uusi maapohjan arvostamisjärjestelmä, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Maapohjien verotusarvot määritetään jatkossa toteutuneiden kauppahintojen pohjalta, mikä tekee järjestelmästä nykyistä oikeudenmukaisemman.

Uuden maapohjan arvostamisjärjestelmän tuottaa Maanmittauslaitos, jossa työ on edennyt syksyn aikana suunnitelmien mukaisesti. Koko maahan luodaan uudet hinta-alueet, jotka muodostetaan tilastollisin menetelmin hyödyntäen toteutuneita kiinteistö- ja asuntokauppoja.

”Joillain alueilla voimme muodostaa hinta-alueita järjestelmässä melko automaattisesti, koska esimerkiksi haja-asutusalueilla hintavaihtelut ovat pieniä. Tarvitsemme kuitenkin myös käsityötä suurten kaupunkien ja erityisesti niiden keskusta-alueiden hinta-alueiden muodostamisessa”, kertoo projektin vetäjä Ari Tella Maanmittauslaitoksesta.

”Arvostus perustuu suureen havaintomäärään tonttien ja asuntojen hinnoista, joista yleistetään yhtenäisen hinnan alueet. Menetelminä käytetään muun muassa tilastollista mallinnusta, spatiaalista yleistystä ja klusterianalyysiä”, toteaa Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Risto Peltola.

Verotusarvo voi nousta tai laskea

Kun uusi hinta-aluekartasto tulee käyttöön, verotusarvot tulevat todennäköisesti joillakin alueilla laskemaan ja joillakin nousemaan. Kokonaisverokertymää ei ole tässä hankkeessa kuitenkaan tarkoitus kasvattaa.

”Kunnat päättävät itse, mille tasolle ne asettavat kiinteistöveronsa lain sallimien ala- ja ylärajojen rajoissa”, sanoo finanssineuvos Elina Pylkkänen valtiovarainministeriöstä.

Rakennusten arvostamisjärjestelmän uudistus alkaa

Maapohjan arvostamisjärjestelmän uudistushankeen on asettanut valtiovarainministeriö, ja lisäksi hankkeeseen osallistuvat Kuntaliitto ja Verohallinto. Uutta arvostamisjärjestelmää sovelletaan kiinteistöverotuksessa vuodesta 2020 lähtien.

Myös rakennusten arvostamisjärjestelmä on tarkoitus uudistaa. Siitä käynnistyy ensi vuoden alussa erillinen hanke, jonka toteuttaa Tilastokeskus.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

ise-ehdot

7.9.2023

Isännöinnin sopimusehtoja uudistetaan

Isännöinti- ja manageeraussopimuksiin yleisesti sovellettavien ISE-ehtojen uudistustyö on käynnissä. Muutoksista neuvottelevat Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, RAKLI ja Isännöinnin Auktorisointi ISA.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti