Lumitöistä syntyy helposti riitoja taloyhtiöissä, joissa työt tehdään talkoilla

Kerrostalossa tai isommissa taloyhtiöissä lumet kuuluvat yleensä taloyhtiön tai huoltoyhtiön vastuulle. Erimielisyyksiä lumitöistä syntyykin lähinnä pienissä muutaman huoneiston taloyhtiöissä, joissa lumityöt tehdään talkooperiaatteella.

Kiinteistöliiton lakimiehen Kristel Pynnösen mukaan lumikiistoja on pääsääntöisesti alle kymmenen huoneiston taloyhtiöissä, kun lumitöiden tekijää ei ole erikseen tilattu.

– On sovittu, että lumityöt tehdään itse ja sitten joku ei hoidakaan osuuttaan. Joku saattaa olla matkoilla tai mitä vaan saattaa tulla eteen. Talkooperiaate on se, joka eniten lumiriitoja aiheuttaa, kun tilanteita ei ole mietitty loppuun asti, Kristel Pynnönen sanoo Iltalehdelle.

Lumet kolattiin oven eteen

Pynnönen kertoo Iltalehdessä tapauksesta, jossa taloyhtiö oli tehnyt viikkolistoja lumitöistä. Kun yhden osakkaan vuorolle oli osunut työmatka ja oli pyydetty vuoron vaihtoa, niin kotiin palatessa oven edestä löytyi lumikasa odottamasta.

Omakotitaloissa vaikuttaa olevan toisin. Omakotiliiton edustajat sanovat yllättyneensä lumikiistoista ja kertovat, että naapureita ja ikääntyneitä autetaan matalalla kynnyksellä.

Pynnösen mukaan jo aikaisessa vaiheessa kannattaa miettiä, mitä talkootyö pitää sisällään. Laki vaatii taloyhtiön huolehtimaan pihojen talvikunnossapidosta ja mikäli tämä päätetään hoitaa talkootyönä osakkaiden kesken, tulee muistaa, ettei ketään voi siihen velvoittaa ja sitoutuminen lumitöihin on täysin vapaaehtoista.

Voiko osakasta laskuttaa tekemättömästä työstä?

Taloyhtiö voi päättää lumitöiden tekemisestä talkoilla, jossa vastuu siirtyy toiselle osakkaalle vuoroviikoin. Mutta mitä voi tehdä, jos osakas kieltäytyy noudattamasta velvoitettaan?
Voiko taloyhtiö tai osakas tilata työn ulkopuoliselta sillä viikolla, joka osuu kieltäytyjän kohdalle? Voiko kustannukset veloittaa osakkaalta?

Lakimies, OTM Markus Talvio vastaa omataloyhtio.fi-sivustoilla, että tällaista päätöstä ei voi tehdä ilman jokaisen osakkeenomistajan suostumusta ja silloinkin se olisi hieman kyseenlainen sopimus.

− Ketään yhtiön osakasta ei voi velvoittaa pitämään taloyhtiön yhteisiä alueita kunnossa tai velvoittaa huolehtimaan lumen aurauksesta. Tämä on lähtökohtaisesti aina taloyhtiön velvollisuus ja tehtävä. Taloyhtiön on kustannuksellaan huolehdittava yhteisten piha-alueiden ja kulkuväylien kunnossapidosta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

7.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 7

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 7 löytyy juttu vuodelta 2014. Siinä pääosassa ovat nuoret, jotka taloyhtiö työllisti kesäksi.

27.4.2017

Naapurisopu koetuksella taloyhtiössä

Taloyhtiöissä kiistellään paljon, ja toisinaan melko mitättömistäkin asioista. Naapurisopu on koetuksella, jos naapurista kantautuu ääniä tai jos oma tahto tulee jyrätyksi yhtiön päätöksenteossa. Emmekö me suomalaiset osaa enää asua yhdessä?

13.8.2018

Pysäköinti maksullista lähes kaikissa kerrostaloissa, pyörille tarpeeksi tilaa vain harvassa taloyhtiössä

Pysäköintipaikat, sähköautojen lataaminen ja pyörien säilytys sekä muut liikenteeseen liittyvät aiheet herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan joka toisessa taloyhtiön hallituksessa on tarvetta käsitellä liikenteeseen liittyviä asioita. Pysäköinnin valvontaa ja autopaikkojen hintaa on tarvetta käsitellä joka kolmannessa taloyhtiössä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti