Lumitöistä syntyy helposti riitoja taloyhtiöissä, joissa työt tehdään talkoilla

Kerrostalossa tai isommissa taloyhtiöissä lumet kuuluvat yleensä taloyhtiön tai huoltoyhtiön vastuulle. Erimielisyyksiä lumitöistä syntyykin lähinnä pienissä muutaman huoneiston taloyhtiöissä, joissa lumityöt tehdään talkooperiaatteella.

Kiinteistöliiton lakimiehen Kristel Pynnösen mukaan lumikiistoja on pääsääntöisesti alle kymmenen huoneiston taloyhtiöissä, kun lumitöiden tekijää ei ole erikseen tilattu.

– On sovittu, että lumityöt tehdään itse ja sitten joku ei hoidakaan osuuttaan. Joku saattaa olla matkoilla tai mitä vaan saattaa tulla eteen. Talkooperiaate on se, joka eniten lumiriitoja aiheuttaa, kun tilanteita ei ole mietitty loppuun asti, Kristel Pynnönen sanoo Iltalehdelle.

Lumet kolattiin oven eteen

Pynnönen kertoo Iltalehdessä tapauksesta, jossa taloyhtiö oli tehnyt viikkolistoja lumitöistä. Kun yhden osakkaan vuorolle oli osunut työmatka ja oli pyydetty vuoron vaihtoa, niin kotiin palatessa oven edestä löytyi lumikasa odottamasta.

Omakotitaloissa vaikuttaa olevan toisin. Omakotiliiton edustajat sanovat yllättyneensä lumikiistoista ja kertovat, että naapureita ja ikääntyneitä autetaan matalalla kynnyksellä.

Pynnösen mukaan jo aikaisessa vaiheessa kannattaa miettiä, mitä talkootyö pitää sisällään. Laki vaatii taloyhtiön huolehtimaan pihojen talvikunnossapidosta ja mikäli tämä päätetään hoitaa talkootyönä osakkaiden kesken, tulee muistaa, ettei ketään voi siihen velvoittaa ja sitoutuminen lumitöihin on täysin vapaaehtoista.

Voiko osakasta laskuttaa tekemättömästä työstä?

Taloyhtiö voi päättää lumitöiden tekemisestä talkoilla, jossa vastuu siirtyy toiselle osakkaalle vuoroviikoin. Mutta mitä voi tehdä, jos osakas kieltäytyy noudattamasta velvoitettaan?
Voiko taloyhtiö tai osakas tilata työn ulkopuoliselta sillä viikolla, joka osuu kieltäytyjän kohdalle? Voiko kustannukset veloittaa osakkaalta?

Lakimies, OTM Markus Talvio vastaa omataloyhtio.fi-sivustoilla, että tällaista päätöstä ei voi tehdä ilman jokaisen osakkeenomistajan suostumusta ja silloinkin se olisi hieman kyseenlainen sopimus.

− Ketään yhtiön osakasta ei voi velvoittaa pitämään taloyhtiön yhteisiä alueita kunnossa tai velvoittaa huolehtimaan lumen aurauksesta. Tämä on lähtökohtaisesti aina taloyhtiön velvollisuus ja tehtävä. Taloyhtiön on kustannuksellaan huolehdittava yhteisten piha-alueiden ja kulkuväylien kunnossapidosta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

14.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Nettiasiat kerralla kuntoon – huomioi nämä valokuidussa

Tietoliikenteen datamäärien ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa moninkertaisesti. Pelkällä mobiiliyhteydellä ei tulevaisuudessa enää pärjää, vaan kiinteä yhteys tulee taloyhtiöissä tarpeeseen.

Valokuitunen

julkisivun uusintasaumaus

24.5.2022

Uusintasaumaus piristää rakennuksen ilmettä

Asunto-osakeyhtiö Untolanlaakson julkisivua haluttiin piristää uusintasaumauksella. Työ valmistui odotettua nopeammin ja sujui asukkaiden näkökulmasta joutuisasti. Kunnossa olevat saumat parantavat koko kiinteistön energiatehokkuutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti