Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa

Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.

Ludekanta voi hyvin ja kasvaa Suomessa. Tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala sanoo kasvun olevan tasaista. Arvio perustuu Rentokilille tulevien ludesoittojen määrään. Siltala sanoo soittojen määrän lisääntyvän 10–20 prosentilla vuosittain.

Kymmenessä vuodessa ludesoitot ovat kasvaneet tuholaistorjuntaa tekevien toimijoiden tilaston mukaan noin 100:sta vuodessa noin 5000:n vuodessa. Kasvua selittävät erityisesti lisääntynyt matkailu ja entistä sinnikkäämmät ludekannat.

– Matkustaminen on 10 vuoden aikana lisääntynyt ja matkustaminen on myös levinnyt laajemmille alueille. Näistä on sitten tuotu matkatuliaisena uusia kantoja, jotka vaihtelevat vastustuskykyisyydeltään, Siltala selventää.

Resistenssejä kantoja syntynyt

Luteita torjuttiin ennen erittäin kovilla torjunta-aineilla, kuten DDT:llä. Osa luteista selvisi kovista myrkyistä ja sen seurauksena on syntynyt erittäin resistenssejä kantoja.

– Nykyään käytetyt aineet ovat ihmisystävällisempiä mutta samalla ne eivät välttämättä tehoa kaikista sinnikkäimpiin kantoihin, kertoo Siltala.

Luteet menestyvät erinomaisesti myös siksi, että ne selviävät useita kuukausia ilman ravintoa.

– Lude pärjää kolme kuukauttakin ilman ruokaa. Näin ne pystyvät leviämään laajallekin esimerkiksi rahdin mukana, vaikka elävää ravintoa ei ole tarjolla, Siltala muistuttaa.

Tietoisuus luteista lisääntynyt

Kun luteet pääsevät paikkaan, jossa on ihmisiä tai eläimiä, ne etsivät kohteensa näiden hengityksen tuottaman hiilidioksidin avulla.

Siltala sanoo, että ihmisten tietoisuus luteista on myös lisääntynyt ja apua osataan pyytää.

– Nykyään tulee paljon niitäkin soittoja, että ollaan reissussa, on huomattu merkkejä luteista ja halutaan tietää, miten luteet eivät kulkeudu sitten kotiin, Siltala sanoo.

Ludeongelmaa hävetään edelleen vahvasti. Häpeä voi pahimmillaan estää pyytämästä apua. Jouni Siltala muistuttaa, että lutikkaongelmassa ei ole hävettävää – luteita voi tulla kenelle tahansa.

Ehkäise luteiden leviämistä – tee ainakin nämä

Luteiden leviämiseen voi jokainen tehdä oman osansa. Jouni Siltalan tärkeimmät vinkit tiivistyvät kolmeen ohjeeseen.

  1. Kun yövyt hotellissa, kurkista sängyn alle. Lutikoista kielivät sängyssä olevat mustat pisteet, jotka ovat luteiden ulostetta.
  2. Jos ostat kierrätyshuonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai sänkyjä, tarkista ne luteiden varalta.
  3. Jos epäilet, että kotonasi on luteita, ota heti yhteys ammattilaiseen. Luteiden torjunta on hyvin vaikeaa tehdä itse. Ludetarkastus on nopea – mielenrauhan saa 20–30 minuutissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti