Löytyykö putkiremonteista alueellisia eroja?

Vaikka perinteinen putkiremontti on edelleen suosittu tapa toteuttaa viemäreiden uusiminen, haastavat sukitus ja ruiskuvalu sekä näiden yhdistelmä, hybridi, perinteisiä menetelmiä. Vaasan seudulla entistä useampi viemärisaneeraus toteutetaan viemärien sisäpuolisilla korjauksilla.

Vaasan seudulla on huomattu, että siellä kunnostetaan vanhoja valurautaviemäreitä sisäpuolisin korjauksin enemmän kuin muualla päin Suomea.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Saarikoski on saanut paikallisista asuntomyynti-ilmoituksista sellaisen käsityksen, että jopa puolet Vaasan viemäriremonteista on toteutettu sisäpuolisilla korjausmenetelmillä. Tämä on niin poikkeuksellista, että Saarikoski kutsuu Vaasaa Suomen pinnoituslaboratorioksi.

– Aika näyttää kuinka viisas valittu linja on ollut. Valinnoissa näkyvät selvästi länsinaapurin vaikutukset. Ruotsissa viemäreitä on pinnoitettu jo pidempään, Saarikoski toteaa.

Pohjanmaan rannikolla otetaan usein mallia Ruotsista muuta maata aiemmin.

Keski-Euroopassa viemäreiden sisäpuolisia korjauksia on tehty jo 1970-luvulta lähtien, joten monet lastentaudit on koettu jo ennen kuin menetelmä on Suomeen rantautunut.

Osakkaat päättävät

Isännöitsijän rooli putkiremontin valmistelussa voi olla iso. Osakkaat kääntyvät usein isännöitsijän puoleen putkiremontin lähestyessä. Informaation jakaminen onkin tärkeää hankkeen alusta alkaen.

– Isännöitsijän roolina on tuoda eri menetelmien hyvät ja huonot puolet osakkaille tietoon, kertoo toimitusjohtaja, isännöitsijä Juha Hissa Isännöintipalvelu Hissa Oy:sta.

– Hyvä että nykyään on eri vaihtoehtoja tarjolla, hän jatkaa.

Vaihtoehtojen vertailu on tärkeää ja hankesuunnittelussa tulisikin ottaa eri menetelmät riskeineen huomioon. Vaasan seudulla on tällä hetkellä pulaa pätevistä suunnittelijoista, mikä aiheuttaa ruuhkaa taloyhtiöiden putkiremonttitoteutuksiin.

– Monilta karikoilta vältyttäisiin, jos remontteja pohtivat tahot käyttäisivät riittävästi aikaa lähtötilanteen selvittämiseen, erilaisten vaihtoehtojen vertailuun ja riskien arviointiin, toteaa Suomen Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta, joka on kirjoittanut Taloyhtiön putkiremonttioppaan.

Usein osakkaat ovat remontoineet oman kylpyhuoneensa vähän aikaa sitten ja sen purkaminen putkiremontin takia ei innosta. Viemäreiden sisäpuolisen korjauksen nopeus houkuttaa, sillä silloin pitkäkestoista asumishaittaa ei yleensä synny.

– Täytyy muistaa, että käyttövesiputkia ei pinnoiteta vaan ne yleensä uusitaan kokonaan, joten itse putkiremontti tarkoittaa muutakin kuin viemäreiden sisäpuolista korjausta, Hissa muistuttaa.

Talous ja rahan saatavuus voivat olla ratkaisevia tekijöitä putkiremontin toteutustapaa suunniteltaessa.

– Pääkaupunkiseudulla ja isompien kaupunkien kalliimmilla alueilla perinteinen tyyli sekä hybridimenetelmät ovat yleisemmin käytössä. Alueilla, joissa vakuusarvot ovat keskimääräistä matalampia, viemäreiden sisäpuoliset korjaustavat ovat yleisempiä varsinkin, jos muitakin isoja remontteja on tulossa tai niitä on jo ollut lähivuosina, sanoo Suomen Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Ruiskuvalulla itsekantava uusi putki

Ruiskuvalu soveltuu sekä valurautaviemäreiden että muoviputkien pinnoittamiseen. Käytännössä vanhan viemäriputken sisään muodostuu uusi itsekantava putki.

– Meidän isännöimissä taloyhtiöissä ruiskuvalua on käytetty kahdeksassa yhtiössä vuodesta 2010 alkaen, eikä missään ole ilmennyt ongelmia, Hissa toteaa.

– Tarjouspyynnöt pyydetään vain yrityksiltä, joilla on VTT:n sertifikaatit menetelmille, hän jatkaa.

Vakuutusyhtiöiden kanta vaihtelee suuresti siinä, miten ne käsittelevät viemärien sisäpuolisia korjauksia. Osa katsoo, että sisäpuolisen korjauksen tuloksena on syntynyt tietyin edellytyksin uusi putki, toiset taas vähentävät puolet putken alkuperäisestä iästä.

NewLiner Suomi Oy on toteuttanut Vaasassa viemärisaneerauksia ruiskuvalulla, sukittamalla sekä näiden yhdistelmällä eli hybridimenetelmällä, 120:een taloyhtiöön.

– Olemme jatkuvasti kehittäneet menetelmiämme ja toimintatapaamme, olemme tunnistaneet kipupisteemme ja riskit. Taloyhtiöt saavat kokonaisvaltaisen palvelun meiltä laadusta tinkimättä, myyntijohtaja Markus Urpiola kertoo.

– Lisäksi käyttämillämme materiaaleilla on voimassaolevat sertifikaatit, Urpiola jatkaa.

Hyvä kello kuuluu kauas

Mitään selvää vastausta ei Vaasan pinnoitusmyönteisyyteen löydy. Sekä Hissa että Urpiola ovat molemmat kuitenkin sitä mieltä, että taloyhtiöiden hyvät kokemukset pinnoittamisista ovat yksi iso syy.

– Asukkailla on pinnoituksista hyviä kokemuksia, joita jaetaan mielellään muillekin. Kun on varauduttu pahimpaan ja remontti meneekin ihan huomaamatta, ollaan tyytyväisiä, Hissa toteaa.

– Kyllä tässä itsekin on saanut vähän mielipiteitään pinnoittamisesta muuttaa, Hissa naurahtaa.

– Menetelmät ovat vuosien saatossa kehittyneet, joten luotto niihin on kova, hän jatkaa.

Suunnitelmallisuus on tärkeää, mutta aina kaikki ei mene putkeen.

– Ongelmatilanteet hoidamme loppuun asti niin, että asiakas on tyytyväinen, Urpiola huomauttaa.

Tietopaketti putkiremontista hallitukselle ja osakkaille!

Tiiviissä Taloyhtiön putkiremonttioppaassa kerrotaan, milloin asuintalon vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla ja millaisiin kohteisiin eri korjausvaihtoehdot sopivat. Oppaassa kerrotaan myös, miten putkiremontin valmistelu taloyhtiössä käytännössä etenee ja miten päätökset tehdään. (Kiinteistöalan Kustannus Oy)

Millaisia kokemuksia sinulla on oman alueesi putkiremonteista, tehdäänkö enemmän perinteisiä putkiremontteja kuin viemäreiden sisäpuolisia korjauksia? Menikö putkiremontti putkeen? Kommentoi!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylmäkellarit

25.10.2023

Kylmäkellarit ajan tasalle

1960-70-lukujen lähiötaloyhtiöt kamppailevat vanhojen kylmäkellareiden kanssa: niiden ylläpitäminen tulee kalliiksi ja käyttöaste on pieni. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kylmäkellarit uudistettiin, ja tilaa vapautui muuhun käyttöön.

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti