Lopputarkastus turvaa vuokrasuhteen molempia osapuolia

lopputarkastus

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo kertoo, miksi vuokrasuhteen osapuolten kannattaa tehdä huolellinen lopputarkastus.

Ennen avainten luovuttamista tehtävässä lopputarkastuksessa asunnon kunto käydään läpi ja mahdolliset siivouspuutteet sekä korjaustarpeet kirjataan ylös.

– On tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu myös vuokrasuhteen alkaessa, jotta tilanteita voidaan verrata toisiinsa ja todeta, mistä lähtevä vuokralainen on vastuussa ja mistä taas ei, Aarnivuo selventää.

Yhteisen tarkastuksen etuna on se, että osapuolet voivat yhdessä arvioida esimerkiksi sitä, onko jokin jälki tavanomaista kulumista vai ei, ja sopia miten sen kanssa toimitaan.

– Olennaista kuitenkin on, että tarkastus tehdään huolellisesti ja dokumentoidusti, vaikka kummankin toimesta erikseen. Tarkastus vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä vie vain hetken, mutta sillä voidaan välttää monet riitaisuudet.

Asunnon hallinta luovutetaan vuokranantajalle muuttopäivänä

Asunnon hallinta tulee luovuttaa vuokranantajalle muuttopäivänä. Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä.

Jos asunto vapautuu ennen muuttopäivää, myös tarkastus voidaan tehdä hyvissä ajoin. Tällöin vuokralaiselle voidaan tarjota mahdollisuus täydentää esimerkiksi loppusiivousta, jos siitä on huomautettavaa.

– Vuokralaisen kannattaa huomioida, että kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet, kuten vuokranmaksu ja kotivakuutuksen pitäminen voimassa sitovat vuokrasuhteen loppuun saakka, ellei vuokranantajan kanssa sovita toisin, Aarnivuo neuvoo.

Vakuus on palautettava viivytyksettä

Vuokrasopimuksen velvoitteiden turvaksi asetettu vakuus tulee palauttaa vuokralaiselle lopputarkastuksen jälkeen viivytyksettä, jos perusteita sen käyttämiselle ei ole. Aarnivuo painottaa, että vuokralaisella ei ole oikeutta kesken vuokrasuhteen ilmoittaa käyttävänsä vakuutta esimerkiksi viimeisten vuokrien maksamiseen, koska vakuuden tarkoituksena on turvata kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämistä koko vuokrasuhteen ajan.

Maksamaton vuokra tai vesimaksu, siivouspuutteet tai vaikkapa huoneistolle aiheutetut vahingot voivat oikeuttaa pidättämään vakuuden osittain tai jopa täysimääräisesti. Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaiselle tulee kuitenkin ilmoittaa vakuuden pidättämisestä ja sen perusteista kirjallisesti. Mahdollisuuksien mukaan on myös lähetettävä erittely syntyneistä kustannuksista lasku- tai kuittikopioineen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokrasopimus

7.8.2023

Ota nämä asiat huomioon asuntoa vuokratessa

Vuokrasopimus on sitova jo ennen sen allekirjoittamista, heti kun toinen osapuoli on hyväksynyt toisen tarjouksen. Hyvässä vuokrasopimuksessa kerrotaan ehdot selvästi, ja se kannattaa vielä käydä yhdessä läpi ennen allekirjoittamista.

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti