Leudon talven säästöt rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Vähäluminen ja leuto talvi on tuonut säästöjä taloyhtiöille lämmitys- ja lumityökuluissa. Eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet taloyhtiöt eteläisessä Suomessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi, että eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet kaupunkien keskustoissa sijaitsevat taloyhtiöt Etelä-Suomessa. Lumien pudotus katoilta ja pois kuljettaminen ovat iso kuluerä runsaslumisina talvina. Jos tulevan talven alku ei ole kova, jää vuosi 2020 edulliseksi, Kero sanoo.

Myös lämmityskustannuksissa on tänä talvena säästetty suuressa osassa Suomea. Liukkauden torjunnasta ei sen sijaan ole tiedossa isoja säästöjä, sillä monilla taloyhtiöillä on kiinteä sopimus huoltoyhtiön kanssa.

Leutous ei ole kuitenkaan tuonut pelkkiä säästöjä. Sateet ja tuuli ovat rieponeet etenkin kattorakenteita sekä niihin liittyviä rakenteita ja järjestelmiä. Lumen ja liukkauden poistamisessa koituneet säästöt voidaan joutua kompensoimaan rakenteiden ylläpito- ja korjauskuluissa, Kero arvioi.

Realia Isännöinnin yksikönpäällikkö, isännöitsijä Mika-Rainer Gustavsonin mukaan vaurioita on tänä talvena syntynyt ja niitä on korjattu. Ongelmia voi ilmetä jatkossa, jos tänä talvena korjauksilta olisikin säästytty. Betoniseinät rapautuvat, jos tulee vuoroin pakkasta ja kosteaa, Gustavson sanoo.

Jos taloyhtiö on kuluvana talvena säästänyt rahaa, ne kannattaa HS:n haastattelemien isännöitsijöiden mukaan käyttää rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Astala Isännöinnin isännöitsijäyrittäjä Mikko Astala suosittelee huolehtimaan vedenpoistojärjestelmien kunnosta, myös vesikatot kannattaa tarkistaa ja sadevesikaivot puhdistuttaa. SKH:n isännöitsijä Markku Kulomäen mukaan yksi investointikohde säästyneille rahoille voisi olla vaikka sähköautojen lautauspisteet.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2017

Kiinteistöissä mittavat mahdollisuudet säästää energiaa

Rakennuksilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suomessa rakennusten hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää arviolta jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos nykyisten rakennusten energiatehokkuutta parannetaan ja uudisrakennuksiin toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja. Tätä edistääkseen WWF, SYKE ja SYKLI ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja ilmastokelpoisuutta.

14.11.2014

Asumisen energiankulutus laski vuonna 2013

Asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 63 427 gigawattituntia (GWh). Lämpimän sään seurauksena asuinrakennusten lämmitysenergian kulutus laski kuusi prosenttia.

28.11.2017

Uusi asetus rakennusten paloturvallisuudesta vähentää tulkintoja ja yhdenmukaistaa turvallisuustasoa

Asetus rakennusten paloturvallisuudesta tulee voimaan 1.1.2018 ja korvaa nykyisen määräyksen RakMK E1. Asetuksella muun muassa laajennetaan yksinkertaistetussa mitoituksessa puukerrostalojen käyttötarkoituksia, helpotetaan suojaamattoman massiivisen puun käyttöä puukerrostalojen sisäpinnoissa ja mahdollistetaan yhden portaan uloskäytävät nykyistä korkeammissa asuinrakennuksissa. Asetuksen lähtökohtana on nykyisen rakenteellisen paloturvallisuustason säilyttäminen, mutta se sisältää lukuisia muutoksia ja tarkistuksia nykyisiin määräyksiin verrattuna.

31.1.2018

Älyrakennusten mahdollisuudet käyttöön

Älykkään online-teknologian kysyntä on vahvassa kasvussa. ABB on ollut jo yli 30 vuoden ajan älykkäiden kotien ja rakennusten yhteisöratkaisujen edelläkävijä. Digitalisaatio yleistyy, ja älykkäiden ratkaisujen kysyntä on suurempaa kuin koskaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti