Leudon talven säästöt rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Vähäluminen ja leuto talvi on tuonut säästöjä taloyhtiöille lämmitys- ja lumityökuluissa. Eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet taloyhtiöt eteläisessä Suomessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi, että eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet kaupunkien keskustoissa sijaitsevat taloyhtiöt Etelä-Suomessa. Lumien pudotus katoilta ja pois kuljettaminen ovat iso kuluerä runsaslumisina talvina. Jos tulevan talven alku ei ole kova, jää vuosi 2020 edulliseksi, Kero sanoo.

Myös lämmityskustannuksissa on tänä talvena säästetty suuressa osassa Suomea. Liukkauden torjunnasta ei sen sijaan ole tiedossa isoja säästöjä, sillä monilla taloyhtiöillä on kiinteä sopimus huoltoyhtiön kanssa.

Leutous ei ole kuitenkaan tuonut pelkkiä säästöjä. Sateet ja tuuli ovat rieponeet etenkin kattorakenteita sekä niihin liittyviä rakenteita ja järjestelmiä. Lumen ja liukkauden poistamisessa koituneet säästöt voidaan joutua kompensoimaan rakenteiden ylläpito- ja korjauskuluissa, Kero arvioi.

Realia Isännöinnin yksikönpäällikkö, isännöitsijä Mika-Rainer Gustavsonin mukaan vaurioita on tänä talvena syntynyt ja niitä on korjattu. Ongelmia voi ilmetä jatkossa, jos tänä talvena korjauksilta olisikin säästytty. Betoniseinät rapautuvat, jos tulee vuoroin pakkasta ja kosteaa, Gustavson sanoo.

Jos taloyhtiö on kuluvana talvena säästänyt rahaa, ne kannattaa HS:n haastattelemien isännöitsijöiden mukaan käyttää rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Astala Isännöinnin isännöitsijäyrittäjä Mikko Astala suosittelee huolehtimaan vedenpoistojärjestelmien kunnosta, myös vesikatot kannattaa tarkistaa ja sadevesikaivot puhdistuttaa. SKH:n isännöitsijä Markku Kulomäen mukaan yksi investointikohde säästyneille rahoille voisi olla vaikka sähköautojen lautauspisteet.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

kiinteistöveron korotukset

2.11.2022

Kiinteistöliitto: kiinteistöveron tuntuvat korotukset torjuttava

Kiinteistöliitto vaatii, että kiinteistöveron korotusta kohtuullistetaan. Kiinteistöveron korotus olisi näillä näkymin suuri myös vuonna 2024. Liitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministerille.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

asuinrakennusten energia-avustus

7.9.2023

Järjestöt: Asuinrakennusten energia-avustusta jatkettava

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä ei ole varattu määrärahoja asuinrakennusten energia-avustuksille. Kiinteistöalan järjestöt arvostelevat päätöstä. Asuinrakennusten korjaustarve on yhdeksän miljardia euroa ja kasvaa edelleen rakennuskannan ikääntyessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti