Laskuvirhe Kiinteistölehden kesäkuun numerossa

Suomen Kiinteistölehden kesäkuun numerossa sivuilla 15–18 oli artikkeli juttu oululaisen taloyhtiön aurinkopaneeleista.  Olemme saaneet artikkelin sisältämästä laskuvirheestä runsaasti palautetta.

Artikkelissa kerrottiin, että paneelit ovat vajaan kolmen vuoden aikana tuottaneet sähköä yhteensä noin 900 euron arvosta eli 300 eurolla vuodessa, jos ostosähkö maksaa siirtoineen ja veroineen 12 senttiä kilowattitunnilta. Siinä arvoitiin myös, että noin 7000 euron paneeli- ja laiteinvestointi tulisi siis maksetuksi takaisin 8 vuodessa.

Kolmen vuoden tuottoa (900 euroa) oli käytetty laskutoimituksessa vuoden tuoton (300 euroa) sijasta.

Jos vuosituotoksi euroissa mitattuna oletetaan artikkelissa mainittu noin 300 euroa vuodessa, investointi tulisi maksetuksi takaisin 23–24 vuodessa (7000 euroa jaettuna 300 eurolla).

Jos sähköä tulisi artikkelissa kerrotun maksimituoton verran, 3300 Kwh vuodessa, hintaan 0.12 euroa/Kwh, olisi säästö vuodessa 396 euroa. Tällöin investointi maksaisi itsensä ja alkaisi tuottaa noin 17-18 vuoden kuluttua.

Joka tapauksessa 8 vuotta on liian optimistinen arvio. Pahoittelemme virhettä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

kuntotutkimus

20.1.2023

Kuntotutkimus käynnisti korjaukset sotkamolaisessa taloyhtiössä

As Oy Sotkamon Varjorinteessä todettiin kosteusvaurio sokkelissa kuntotutkimuksen avulla. Perusparannus käynnistettiin heti kun oli saatu hankkeeseen avustusta ARAlta.

vaalikysely

22.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Energiaremontteja tuettava

Kiinteistölehti kysyi eduskuntapuolueiden edustajilta, miten puolueet aikovat toimia taloyhtiöille tärkeissä asioissa tulevalla hallituskaudella. Puolueet uudistaisivat kiinteistöverotusta ja tukisivat energiaremontteja. Myös asumiskustannuksien ja ilmastonmuutoksen hillintään tarjottiin ratkaisuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti