Lapsitalouksista 34 prosenttia pitää asumiskulujaan kalliina

Finanssiryhmä OP:n tekemän kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista pitää asumiskustannuksiaan sopivina tai edullisina. Noin yksi neljästä kokee asumisen hinnan melko kalliiksi tai erittäin kalliiksi.

Kyselyn perusteella asumiskuluja pidettiin kalliinpuoleisina useimmiten Helsingissä ja muualla Uudellamaalla sekä lapsiperheiden keskuudessa. Lapsitalouksista 34 prosenttia piti nykyisiä asumiskulujaan kalliina.

Kyselyyn vastasi 1 045 suomalaista, ja sen toteutti OP:n tilauksesta tutkimusyritys Taloustutkimus.

Kulut kuriin tai muutetaan pois

OP:n mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä asunnosta ja sijainnista, mutta asumisen kulut halutaan pitää kurissa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi maksavansa asumisesta alle tuhat euroa kuukaudessa. Tiedotteessa tuhatta euroa kuvailtiin asumisen hinnan kipurajaksi.

Alle 800 euron asumiskuluja pidettiin yleisesti melko edullisina. Sen sijaan 1001–1500 euron kuukausittaiset asumiskulut koettiin usein kalliiksi.

Edullisemmat asumiskustannukset ja lisääntynyt etätyö houkuttavat miettimään kodin hankkimista kaupungin laitamilta. Osa on valmis muuttamaan kauemmaksi kaupungin keskustasta edullisempien asumiskustannusten houkuttelemina.

Yksinasujat ovat ahtaimmilla

Tilastokeskuksen mukaan niin sanottuja ”asumiskustannusrasitteisia kotitalouksia” oli 6,2 prosenttia kotitalouksista vuonna 2019. Asumiskustannusrasitteinen kotitalous on kotitalous, jonka asumiskustannusten osuus on yli 40 prosenttia käytettävissä olevista rahatuloista.

Jos yksinasuvan rahatulot ovat 2500 euroa kuussa, hän kuuluu rasittuneisiin yli 1 000 euron kuukausittaisilla asumiskustannuksilla.

Selvällä enemmistöllä suomalaisista asumiskustannuksiin kuluu korkeintaan 20 prosenttia tuloista, noin 30 prosentilla tätä enemmän. Suomessa suuret asumiskustannukset rasittavat myös harvemmin kuin EU-maissa keskimäärin. Valtaosa asumiskustannuksista rasittuvista henkilöistä asuu yksin.

Pellervon Taloustutkimus PTT arvioi viime vuonna, että kerrostalossa asuvat keskituloiset vuokra- ja omistusasujat maksavat asumisestaan eniten suhteessa tuloihin. Pienimmän osuuden tuloista asuminen käyttävät velattomissa kerrostaloasunnoissa asuvat eläkeläiset.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

21.3.2022

Yhtiökokoukset sopeutuvat koronan muuttamiin olosuhteisiin

Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille tekemän kyselyn perusteella miltei 40 prosenttia arvelee, että yhtiökokous järjestetään perinteisesti ja siihen pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia taloyhtiöistä.

4.4.2022

Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti