Lapsitalouksista 34 prosenttia pitää asumiskulujaan kalliina

Finanssiryhmä OP:n tekemän kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista pitää asumiskustannuksiaan sopivina tai edullisina. Noin yksi neljästä kokee asumisen hinnan melko kalliiksi tai erittäin kalliiksi.

Kyselyn perusteella asumiskuluja pidettiin kalliinpuoleisina useimmiten Helsingissä ja muualla Uudellamaalla sekä lapsiperheiden keskuudessa. Lapsitalouksista 34 prosenttia piti nykyisiä asumiskulujaan kalliina.

Kyselyyn vastasi 1 045 suomalaista, ja sen toteutti OP:n tilauksesta tutkimusyritys Taloustutkimus.

Kulut kuriin tai muutetaan pois

OP:n mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä asunnosta ja sijainnista, mutta asumisen kulut halutaan pitää kurissa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi maksavansa asumisesta alle tuhat euroa kuukaudessa. Tiedotteessa tuhatta euroa kuvailtiin asumisen hinnan kipurajaksi.

Alle 800 euron asumiskuluja pidettiin yleisesti melko edullisina. Sen sijaan 1001–1500 euron kuukausittaiset asumiskulut koettiin usein kalliiksi.

Edullisemmat asumiskustannukset ja lisääntynyt etätyö houkuttavat miettimään kodin hankkimista kaupungin laitamilta. Osa on valmis muuttamaan kauemmaksi kaupungin keskustasta edullisempien asumiskustannusten houkuttelemina.

Yksinasujat ovat ahtaimmilla

Tilastokeskuksen mukaan niin sanottuja ”asumiskustannusrasitteisia kotitalouksia” oli 6,2 prosenttia kotitalouksista vuonna 2019. Asumiskustannusrasitteinen kotitalous on kotitalous, jonka asumiskustannusten osuus on yli 40 prosenttia käytettävissä olevista rahatuloista.

Jos yksinasuvan rahatulot ovat 2500 euroa kuussa, hän kuuluu rasittuneisiin yli 1 000 euron kuukausittaisilla asumiskustannuksilla.

Selvällä enemmistöllä suomalaisista asumiskustannuksiin kuluu korkeintaan 20 prosenttia tuloista, noin 30 prosentilla tätä enemmän. Suomessa suuret asumiskustannukset rasittavat myös harvemmin kuin EU-maissa keskimäärin. Valtaosa asumiskustannuksista rasittuvista henkilöistä asuu yksin.

Pellervon Taloustutkimus PTT arvioi viime vuonna, että kerrostalossa asuvat keskituloiset vuokra- ja omistusasujat maksavat asumisestaan eniten suhteessa tuloihin. Pienimmän osuuden tuloista asuminen käyttävät velattomissa kerrostaloasunnoissa asuvat eläkeläiset.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

4.4.2022

Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti