Lämmitys valmistautuu kesään

Kesäkelit lähestyvät ja niiden myötä lämmityskausikin päättyy. Mitä muuta silloin kannattaa tehdä kuin vain kytkeä lämmitys pois päältä?

Viisas lämmittäjä kytkee lämmityksen pois kesäksi ja eikä kuluta turhaan lämmitysenergiaa. Hän tarkistuttaa lisäksi lämmitysjärjestelmän eri osien toiminnan.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa aika ajoin, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

– Ja jos tarvetta ilmenee, niin vaihdattaa osat lämmityskauden ulkopuolella.

Tällaisia osia ovat patteritermostaatit, varoventtiilit, mudanerottimet, suodattimet ja paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä jatkua. Lisäksi erityisesti kattilalaitosten puhdistus sekä polttimen huolto kannattaa teettää kesällä.

Tarkistus säästää

Näillä tarkistustoimilla voit välttyä häiriötilanteilta talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä ja lisää asumismukavuutta. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti energian kulutusta. Oikein toimiva lämmitysjärjestelmä kuluttaa vähemmän energiaa.

– Pienenevien energialaskujen seuraaminen on mieluisa harrastus ja tietoisuus järjestelmän toimintavarmuudesta rauhoittaa mieltä syksyllä, kun se otetaan jälleen käyttöön, Mäkinen sanoo.

Lämmitys kesätauolle

Kun lämmitystä ei enää tarvita, kytke se pois päältä sulkemalla ns. kesäkulku tai pysäyttämällä lämmitysverkosta kiertovesipumppu. Automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa. Ne eivät kuitenkaan toimi sulkuventtiileinä, joten niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

– Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on tarjolla koko kesän.

– Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää hetkeksi pari kertaa kesän kuluessa. Lämmitysverkoston vedessä on aina jonkin verran sakkaa, joka laskeutuu pumpun pesään ja saattaa aiheuttaa sen jumiutumista, Mäkinen muistuttaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.2.2016

Oikean lämmitystavan valinta säästää energiaa ja laskee lämmityskustannuksia

Taloyhtiöiden sekä pientalojen omistajat harkitsevat nykyään lämmitysjärjestelmien uusimistarpeen ilmettyä järjestelmän uusimisen yhteydessä myös lämmitystavan muuttamista. Varsinkin nykyaikaiset lämpöpumppuratkaisut ja tekniikan kehittyminen ovat tuoneet uusia kustannustehokkaita ja useamman lämmitysmuodon yhdistämisen mahdollisuuksia niin taloyhtiöille kuin pientaloillekin. Lisääntyneet mahdollisuudet vaikuttaa lämmitysjärjestelmien muuttamiseen, eivät kuitenkaan toimi pientalon tai taloyhtiön omistajalle takeena siitä, että aina saataisiin aikaan merkittävää säästöä.

14.11.2014

Asumisen energiankulutus laski vuonna 2013

Asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 63 427 gigawattituntia (GWh). Lämpimän sään seurauksena asuinrakennusten lämmitysenergian kulutus laski kuusi prosenttia.

17.11.2017

Kylmä sää nosti asumisen energiankulutusta vuonna 2016

Asumiseen kului 66 terawattituntia (TWh) energiaa vuonna 2016. Kulutus kasvoi kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosi 2016 oli selvästi kylmempi kuin vuosi 2015, vaikka vuoden lämmitystarve oli edelleen pitkän aikavälin lämmitystarvetta matalampi.

19.10.2016

Lämpöpumppu asennettu, minne jäivät säästöt

Pakkasten saapuessa lämmityskulut alkavat tuntua kukkarossa. Lämpöpumpun vääränlainen asennus, sijoittelu, käyttö ja huolto johtavat siihen, että tavoitellut säästöt valuvat hukkaan. Etenkin asennuksen kanssa tulee luottaa ammattilaiseen, jotta kaikki tarvittava tulee otettua huomioon ja käyttö sujuu mutkattomasti ja huoletta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti