Lämmitys valmistautuu kesään

Kesäkelit lähestyvät ja niiden myötä lämmityskausikin päättyy. Mitä muuta silloin kannattaa tehdä kuin vain kytkeä lämmitys pois päältä?

Viisas lämmittäjä kytkee lämmityksen pois kesäksi ja eikä kuluta turhaan lämmitysenergiaa. Hän tarkistuttaa lisäksi lämmitysjärjestelmän eri osien toiminnan.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa aika ajoin, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

– Ja jos tarvetta ilmenee, niin vaihdattaa osat lämmityskauden ulkopuolella.

Tällaisia osia ovat patteritermostaatit, varoventtiilit, mudanerottimet, suodattimet ja paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä jatkua. Lisäksi erityisesti kattilalaitosten puhdistus sekä polttimen huolto kannattaa teettää kesällä.

Tarkistus säästää

Näillä tarkistustoimilla voit välttyä häiriötilanteilta talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä ja lisää asumismukavuutta. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti energian kulutusta. Oikein toimiva lämmitysjärjestelmä kuluttaa vähemmän energiaa.

– Pienenevien energialaskujen seuraaminen on mieluisa harrastus ja tietoisuus järjestelmän toimintavarmuudesta rauhoittaa mieltä syksyllä, kun se otetaan jälleen käyttöön, Mäkinen sanoo.

Lämmitys kesätauolle

Kun lämmitystä ei enää tarvita, kytke se pois päältä sulkemalla ns. kesäkulku tai pysäyttämällä lämmitysverkosta kiertovesipumppu. Automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa. Ne eivät kuitenkaan toimi sulkuventtiileinä, joten niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

– Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on tarjolla koko kesän.

– Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää hetkeksi pari kertaa kesän kuluessa. Lämmitysverkoston vedessä on aina jonkin verran sakkaa, joka laskeutuu pumpun pesään ja saattaa aiheuttaa sen jumiutumista, Mäkinen muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti