Lämmitys valmistautuu kesään

Kesäkelit lähestyvät ja niiden myötä lämmityskausikin päättyy. Mitä muuta silloin kannattaa tehdä kuin vain kytkeä lämmitys pois päältä?

Viisas lämmittäjä kytkee lämmityksen pois kesäksi ja eikä kuluta turhaan lämmitysenergiaa. Hän tarkistuttaa lisäksi lämmitysjärjestelmän eri osien toiminnan.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa aika ajoin, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

– Ja jos tarvetta ilmenee, niin vaihdattaa osat lämmityskauden ulkopuolella.

Tällaisia osia ovat patteritermostaatit, varoventtiilit, mudanerottimet, suodattimet ja paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä jatkua. Lisäksi erityisesti kattilalaitosten puhdistus sekä polttimen huolto kannattaa teettää kesällä.

Tarkistus säästää

Näillä tarkistustoimilla voit välttyä häiriötilanteilta talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä ja lisää asumismukavuutta. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti energian kulutusta. Oikein toimiva lämmitysjärjestelmä kuluttaa vähemmän energiaa.

– Pienenevien energialaskujen seuraaminen on mieluisa harrastus ja tietoisuus järjestelmän toimintavarmuudesta rauhoittaa mieltä syksyllä, kun se otetaan jälleen käyttöön, Mäkinen sanoo.

Lämmitys kesätauolle

Kun lämmitystä ei enää tarvita, kytke se pois päältä sulkemalla ns. kesäkulku tai pysäyttämällä lämmitysverkosta kiertovesipumppu. Automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa. Ne eivät kuitenkaan toimi sulkuventtiileinä, joten niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

– Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on tarjolla koko kesän.

– Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää hetkeksi pari kertaa kesän kuluessa. Lämmitysverkoston vedessä on aina jonkin verran sakkaa, joka laskeutuu pumpun pesään ja saattaa aiheuttaa sen jumiutumista, Mäkinen muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

2.3.2022

Asiantuntija varoittaa: Väärä pumppumalli voi käydä kalliiksi

Lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 25 prosenttia, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistys. Eniten suosiotaan kasvattivat ilma-vesilämpöpumput, joiden myynti paisui yli 50 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna. Maalämpöjärjestelmien kasvu oli 20 prosentin luokkaa.

18.3.2022

Tutkimus: Joka neljäs omakotiasuja aikoo teettää lämmitysremontin lähiaikoina

Vuonna 2020 lämmitysremontti aiottiin lähiaikoina teettää vain joka kymmenennessä omakotitalossa, viime ja tänä vuonna remontti oli lähiaikoina aikeissa jo joka neljännessä pientalossa. Monessa omakotitalossa lämmitysremontti on ajankohtainen, sillä 40 prosentilla on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Alle neljännes on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana ja vajaa 40 prosenttia puolestaan on korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti