Lämmitinpalot yleistyvät talvikuukausina

Tilastojen valossa lämmittimistä aiheutuvista paloista noin 70 % syttyy talvikuukausina. Lämmittimiin kuuluvat myös lämpöpatterit, jotka kannattaa sulkea talveksi kesäasunnolta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija listaa muutaman vinkin, joiden avulla kesäasunnolle on mukavaa palata talven jälkeen. Palovaroittimen voi viedä kotiin. Sähkölaitteita on turvallista käyttää jälleen keväällä, kun ne suojataan kosteudelta ja hiiriltä.

Mökkikausi on päättynyt, ja kesäasunto vaipuu talviunille. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo, että lämmittimet kannattaa sulkea talveksi, vaikka ne suojaavatkin kesäasunnon kosteudelta. Tilastotietojen valossa lämmittimistä syttyy eniten paloja marraskuusta huhtikuuhun.

–  Lähes 70 % lämmittimistä aiheutuvista paloista syttyy talvikuukausina. Näiden tietojen valossa vaikuttaa siltä, että käyttöohjeet unohtuvat. Lämmittimiin luetaan myös lämpöpatterit, joten nekin kannattaa varmuuden vuoksi sammuttaa talveksi kesäasunnolta, Ilpo Leino muistuttaa.

Alla listataan muutamia muitakin vinkkejä, joiden avulla kesäasunnolle on mukavaa palata talven jälkeen.

– Palovaroitin voi hyytyä kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Sen voi ottaa mukaan kotiin suojaan. Palovaroitin vain pitää muistaa kiinnittää uudelleen kattoon heti keväällä, Leino sanoo.

Talven kosteus ja kylmyys voivat vahingoittaa myös muiden sähkölaitteiden elektroniikkaa. Lisäksi vahinkoja aiheuttavat hiiret, jotka jyrsivät mielellään sähköjohtoja tai grillin kaasuletkuja. Siksi Ilpo Leino laittaisi myös sähkölaitteet ja kaasuletkut suojaan, vaikka niiden kunto pitääkin tarkistaa erikseen kevään käyttöönoton yhteydessä.

–  Mökillä oleva nestesammutinkin kannattaa ottaa mukaan lämpimiin sisätiloihin talven ajaksi. Vaikka sammuteaineen ominaisuudet eivät kärsi kylmästä, niin neste jäätyy pakkasessa. Sammutin toimii vasta sitten, kun neste on sulanut. Jos mökillä käydään talvisaikaan, kotoa voi ottaa mukaan palovaroittimen lisäksi lämpimässä säilytetyn nestesammuttimen, toteaa Leino.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2022

Asuntojen kuumuus kesähelteillä pahenee, ellei ongelmaan reagoida

Poikkeuksellisen kuumat kesät ovat kirvoittaneet monet kerrostaloasukkaat vaatimaan viilennystä asuntoihinsa. Ilmastonmuutoksen edetessä myös sään ääri-ilmiöt voimistuvat, joten pitkät hellekesät todennäköisesti yleistyvät entisestään. Asiaan pitäisi alkaa varautua jo ennalta.

helle

4.5.2022

Helteet tekevät kodeista vaarallisen kuumia – Tulevaisuuden jäähdytystarpeet selvityksessä

Tukalat helteet ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen myötä. Ne aiheuttavat epämukavien olojen lisäksi ennenaikaisia kuolemia, joten asuntoihin etsitään nyt jäähdytyskeinoja. Aalto-yliopiston tuore tutkimushanke selvittää rakennusten lämpötilojen vaikutusta ihmisten viihtyvyyteen.

taloyhtiöiden suurimpia haasteita

25.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Pitäkää fokus hyvässä taloudenpidossa”

Turkulaisen As Oy Linnankatu 8:n hallituksen puheenjohtaja Kai Lahtonen kertoo, miksi yhtiökokouksiin kannattaa osallistua ja mitä tilinpäätöksen tunnuslukuja on hyvä seurata säännöllisesti.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti