Lämmitätkö vai tuhlaatko?

Nyt on aika kytkeä lämmitys päälle. Varmista samalla, että ilmanvaihdon lämmön talteenottolaite on käytössä: näin stoppaat lämmitysenergian tuhlauksen, ja vähennät vedon tunnetta.

Toimiva laite tuo säästöä

Ilmanvaihtokoneissa on lähes poikkeuksetta lämmön talteenotto- eli LTO-laite. Se ottaa lämpöä talteen poistettavasta huoneilmasta ja lämmittää sisälle puhallettavaa ulkoilmaa.

Pienemmissä, yhden talouden ilmanvaihtokoneissa LTO-laitteena on useimmiten levylämmönsiirrin. Siinä poisto- ja tuloilmavirrat kulkevat ristiin levyjen toisistaan erottamissa solissa, jolloin poistoilma lämmittää tuloilmaa koneen käydessä.

-LTO-laite kannattaa pitää toiminnassa koko lämmityskauden ajan. Sillä on merkittävä rooli energiankulutuksessa, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.

Puhdas laite on tehokas

LTO-laitteen tehokkuus heikkenee sen likaantuessa. Levylämmönsiirtimessä solien pintoihin kertyy siirrettävän ilman mukana epäpuhtauksia. Varsinkin poistettava sisäilma sisältää runsaasti pölyä, kuituja ja rasvaa pieninä pisaroina. Epäpuhtaudet muodostavat aikaa myöten eristävän kerroksen, joka hidastaa lämmön siirtymistä solien välillä.

-Suositus on, että Ilmanvaihtokone pestään keväisin, mutta sen ehtii hoitaa syksylläkin. Koneen sisäpuoliset pinnat pestään laimealla pesuaineliuoksella. Normaali astianpesuaine toimii tässäkin tarkoituksessa erittäin hyvin, Ylönen vinkkaa.

Nyt on syytä viimeistään tarkistaa myös suodattimet ja vaihtaa likaantuneet puhtaisiin. Oikean kokoisia suodattimia ja asiantuntijoiden neuvoja voi kysyä paikkakunnan LVI-liikkeistä.

Katso energiansäästövinkit

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

1.2.2023

Tarkista nämä asiat lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

Pakkasilla kannattaa tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta säännöllisesti. Järjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten pakkasilla, kun sen pitäisi tuottaa eniten lämpöä. Aktiivisella seuraamisella ongelmat voidaan havaita ajoissa.

talotekniikan säädöt

30.10.2023

Talotekniikan säädöt kuntoon talven varalle

Sään viiletessä on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon. Lämmityksen toiminta kannattaa tarkistaa ensimmäisenä. Lämmityksen, sähkön ja veden kulutustietoja seuraamalla voidaan havaita pienetkin ongelmat.

taloyhtiön sisäverkko

1.12.2023

Tiesitkö nämä asiat taloyhtiön sisäverkosta?

Sisäverkolla tarkoitetaan kiinteistön talojakamosta huoneistoon johtavaa verkon osaa. Yksinkertaisimmillaan kyseessä on antenniverkko, johon muun muassa televisio kytketään. Se kannattaa kunnostaa heti, kun rapistuminen todetaan, jotta laajakaista pysyy toimivana.

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti