Kyberturvallisuus on huomioitava taloyhtiöissä

Digitalisaation vuoksi myös asuinkiinteistön kybertoimintaympäristöön voi kohdistua kyberhäiriöitä ja -uhkia niin sisältäpäin kuin ulkoakin. Tämä koettiin myös lappeenrantalaisessa kiinteistössä, jossa verkkohyökkäyksellä lamaannutettiin talon lämmitysjärjestelmä.

Asuinkiinteistön kyberturvallisuusstrategian tavoitteena on auttaa taloyhtiön hallintoa ja asukkaita synnyttämään itselleen kyvykkyyttä hahmottaa laajasti kyberympäristö. Kyvykkyys antaa resilienssiä toimia osana asuinkiinteistön kybertoimintaympäristöä. Strategia avaa silmät mahdollisuuksille, auttaa tiedostamaan uhkia, tunnistamaan häiriöitä ja varautumaan niihin.

Asuinkiinteistön kybertoimintaympäristö voidaan jakaa kahdeksaan alueeseen, joiden ytimessä on taloyhtiön strategia: riskien hallinta, infrastruktuuri, pääsynhallinta, dataturvallisuus, huolto ja ylläpito, asukkaan toiminta, pilvipalvelut sekä sovellukset.

Tämän ympäristön toimintavirheisiin on aina varauduttava. Varautuminen liittyy ennakointiin. Toimintavirheet saattavat ilmetä:

  • taloyhtiön ulkopuolisissa tietoverkoissa ja järjestelmissä (mm. intranet)
  • taloyhtiön sisäisessä tietojärjestelmässä, joka koskee kiinteistötekniikkaa ja asiakaspalvelua
  • taloyhtiön asukkaan omaan toimintaan liittyvässä tietojärjestelmässä

Tietotekniset järjestelmävirheet ovat taloyhtiön ja asukkaiden yhteisiä, joten vastuukysymykset kannattaa aina määritellä etukäteen. Pääperiaate on, että asukkaan laitteet pitää aina pitää erillään taloyhtiön verkosta!

Olennaista kyberturvallisuuden osalta on se, että rakennuksen perustoiminnot kuten lämmitys, sähkön- ja vedenjakelu toimivat myös itsenäisesti, jopa manuaalisesti.

Kiinteistön automaatioverkko tulee suojata palomuurilla niin, ettei järjestelmään pääse kuin sallituista IP-osoitteista. Suunnittelijan rooli on siis keskeinen taloyhtiöiden hankkeissa.

Kyberturvallisen asuinrakennuksen käyttö on aktiivista toimintaa, jossa kybertoimintaympäristön turvallisuuden ylläpito ja päivitys ovat jatkuvaa ammattiosaajan toimintaa.

Kyberturvallisuuden perusperiaatteita ovat; turvalliset ja salatut etäyhteydet, laitteet eivät näy avoimesti internetissä, turvalliset käyttäjätunnukset ja salasanat, ajantasaistettu ja digitoitu dokumentointi, tallennetut lokitiedostot, kirjalliset vastuukysymykset, huolto- ja ylläpito-ohjeisto yksinkertaiseksi eikä käytetä samaa tunnusta ja salasanaa eri palveluille.

Eino Rantala
Tekn. tri, Tietokirjailija, Rakennuttajakonsultti

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti