KVKL: Käytettyjen asuntojen kauppa vauhdittaa asuntomarkkinoita

Asuntokauppojen volyymi tammi–heinäkuussa 2019 oli noin kaksi prosenttia edellä vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Erityisesti heinäkuu on ollut vilkasta aikaa asuntokaupoissa, sillä tammi–kesäkuussa oltiin vain prosentti edellä edellisvuotta. Asuntokaupan lukuja on kasvattanut käytettyjen asuntojen kauppa, uusien asuntojen kauppa on sen sijaan hiljentynyt. Heinäkuussa vanhoja asuntoja myytiin 9,5 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2018. Omakotitalojen kauppa kasvoi heinäkuussa  13,6, rivitalojen 9,6 ja kerrostalojen 7,4 prosenttia. Asuntoja myytiin erityisen hyvin Turussa, Helsingissä, Espoossa, Seinäjoella ja Joensuussa. Porvoossa asuntokauppojen määrä kasvoi jopa 13 prosenttia.

Asuntojen hintakehitys on pysynyt kesän aikana maltillisena. Touko–kesäkuussa vanhojen kerrostaloasuntojen hintataso pysyi samana pääkaupunkiseudulla ja nousi muissa suurissa kaupungeissa prosentilla.

Kiinteistönvälitysalalla odotetaan vilkasta asuntosyksyä. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo hallitukselta osakeasuntojen ja asuinkiinteistöjen varainsiirtoverokantojen yhtenäistämistä kahteen prosenttiin, mikä piristäisi asuntokauppaa.

Lue lisää Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Asuntomarkkinakatsauksesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti