Kuvat herättävät korjaushankkeen eloon

Miten osakkaat voivat päättää taloyhtiön korjaushankkeen ratkaisuista, jos he eivät tiedä vastaavatko ne maksavien osakkaiden toiveita? ”Ei mitenkään”, tiivisti Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä Korjaushanke haltuun -seminaarissa Hyvinkäällä tiistaina.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöissä remontoidaan putkistoja vuosittain 20 000 kerrostalohuoneistossa, mutta määrä kasvaa huimasti lähivuosina. ”Putkiremontissa osakkaille on ainutlaatuinen etu nähdä oma kylpyhuoneensa valmiina jo ennen sen rakentamista. Eri huoneistojen ja erilaisten tilojen mahdollisista ratkaisuista pitää saada suunnittelijoilta asukkaille useita eri vaihtoehtoja ja havainnekuvia”, Sipilä korosti.

Putkiremontin tarpeiden selvittämisessä ja suunnittelussa ei saa pihistellä, sillä niiden osuus hankkeen kustannuksista on vain muutama prosentti. Vaikka korjausrakentamishankkeen kustannukset toteutuvat pääosin rakentamisvaiheessa, ne määräytyvät lähes kokonaan hankesuunnittelussa. Siinä kartoitetaan taloyhtiön ja sen osakkaiden tarpeisiin parhaiten sopivat tekniset ja taloudelliset vaihtoehdot, jotka viedään suunnitteluvaiheeseen.

Mahtuuko asukas suihkutilaan? Mahtuvatko ovet aukeamaan? Onko pesukoneelle tilaa? Taloyhtiön kannattaa vaatia korjaushankkeen suunnittelijoilta havainnollistamaan remontin lopputulos tarkasti nykyaikaisin, kolmiulotteisin kuvin.

”On tärkeää ymmärtää, että havainnollistaminen minimoi suunnitteluvirheiden mahdollisuuden, ei synny sutta ja sekundaa, ja päästään haluttuun lopputulokseen”, neuvoi Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen. Suunnitteluvirheet voivat pahimmillaan aiheuttaa suuria lisätyökustannuksia ja vaikeita riitoja.

Mallintamisella vaikeatkin asiat saavat helposti ymmärrettävän ulkoasun, mutta kohteen katselu etukäteen parantaa myös laatua. ”Kolmiulotteisuuden ansioista eri suunnittelijoiden tuotosten törmäysmahdollisuudet vähenevät ja siten varmistetaan, että esimerkiksi LVIS-vedot ja -laitteet mahtuvat suunniteltuihin paikkoihin”, täsmensi operatiivinen johtaja Harri Mäkinen Talokeskus Yhtiöistä.

Mallinnus takaa asukkaiden toiveita vastaavan lopputuloksen ja onnistuneet tilaratkaisut ja korjaukset nostavat osakkaiden omistuksen arvoa. ”Havainnekuvin kylppärikin herää eloon ja auttaa hahmottamaan miltä kohde tulee näyttämään valmiina. Kuvat ovat valtava apu infotilaisuuksissa, niitä voidaan tehdä suuria määriä, jolloin ne toimivat ensiluokkaisesti päätöksenteon apuna”, kertoi Pynnönen.

Pienellä rahalla ei pysty korjaamaan mahdollisia huonoja päätöksiä enää hankesuunnittelua seuraavissa rakentamisen vaiheissa kuten toteutussuunnittelussa, urakkaneuvotteluissa tai itse urakkasuorituksessa. Useita eri toteutusvaihtoehtoja sisältävä tekninen hankesuunnittelu ei ole kustannus vaan investointi, minkä myötä seuraava putkiremontti on ajankohtainen vasta 50 vuoden kuluttua.

”Perusteellisen hankesuunnittelun ansiosta taloyhtiöt saavat keskustelun käyntiin ja päätettyä, millä vaihtoehdoilla osakkaat haluavat jatkaa. On myös tärkeää pohtia, millainen laatutaso esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja keittiöihin halutaan. Havainnekuvat ja elävä kuva ovat kuvia parhaimmillaan ja niistä on helppo nähdä omaan asuntoon sopiva ratkaisu tai päättää pintamateriaalien värimaailma, luonnehti myyntipäällikkö Tarja Rasanen Laattapiste Oy:stä.

Osakkaille heidän toiveidensa huomioon ottaminen ja oman kylpyhuoneen sisustus ovat usein kaikkein tärkein asia koko putkiremonttihankkeessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

viemärinkuvaus

3.11.2022

Milloin viemärikuvaus on tarpeen?

Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti