Kuntien oikeus erityismääräyksiin puhuttaa Ruotsissa

Kuntien oikeudessa asettaa uudisrakennuksille omia vaatimuksiaan on epäselvyyttä Ruotsissa. Näin sanoo Eidar Lindgren mielipidekirjoituksessaan vasta ilmestyneessä Fastighetstidningenin joulukuun numerossa.

Lindgren vaatii, että Ruotsin Boverket selkiyttää pelisääntöjä ja erityisesti stoppregelniksi kutsuttua Ruotsin kaavoitus- ja rakennuslain määräystä, joka tuli voimaan jo vuoden 2015 alussa. Stoppregeln rajoittaa kuntien oikeutta asettamaa omia erityismääräyksiään uudisrakentamiseen. Silti monet kunnat soveltavat omia määräyksiään, vedoten siihen, että stoppregeln on epäselvä.

Lindgren ottaa yhdeksi esimerkiksi joidenkin kuntien harjoittaman puurakentamisen suosimisen.

Eidar Lindgren on entinen Byggkravsutredningenin sihteeri. Byggkravsutredningenin tehtävänä on juuri kuntien välisten erojen selvittäminen rakennusmääräyksissä.

Boverket on Ruotsin hallintoviranomainen, joka vastaa rakennettuun ympäristöön, maa- ja vesialueiden käyttöön, kaavoitukseen, asuma-alueiden rakentamiseen ja hallintaan, asumiseen sekä asumisen rahoitukseen liittyvistä kysymyksistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti