Kuntaliitto: Kunnissa kiinteistöjä, jotka eivät maksa kiinteistöveroa

Kaikkien kuntien kannattaisi tarkistaa kiinteistörekisterit. Yksittäisissä kunnissa rekisteristä saattaa puuttua tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia rakennuksia ja rakennelmia, joista ei ole peritty veroa vuosiin, ehkä vuosikymmeniin.

Päivittäminen voi Kuntaliiton kehittämispäällikön Jukka Hakolan mukaan tuoda kunnille yhteensä ainakin reilut sata miljoonaa euroa lisää. Ja summa napsahtaa kassaan joka vuosi.

Summa on konsulttiyhtiö FCG:n johtavan asiantuntijan Teijo Salmen kokemuksen perusteella todennäköisesti tuntuvasti suurempikin, mahdollisesti jopa 250–350 miljoonaa euroa.

Heinolassa ryhdyttiin tuumasta toimeen. Kaupungin kassaan on kilahtanut kiinteistörekisterin päivittämisen myötä satojatuhansia euroja lisää kiinteistöveroa. Lopullista tuottoa ei voi vielä arvioida.

– Tarkastuksessa löytyi keskustan kaava-alueelta jopa kerrostaloja ja teollisuushalleja, joita ei ollut kirjoissa eikä kansissa, kertoo vastaava rakennustarkastaja Juha Mara.

Sote-uudistuksen jälkeen kiinteistöveron merkitys kunnille kasvaa valtiovarainministeriön arvion jälkeen kaksinkertaiseksi, keskimäärin 16,4 prosenttiin tuloista.

Lisää aiheesta torstaina ilmestyvässä Kuntalehden numerossa 2/2017.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistöveron

15.8.2023

Muistithan maksaa kiinteistöveron?

Noin 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla oli kiinteistöveron eräpäivä elokuun alussa. Heistä yli 300 000 on jättänyt veron maksamatta, kertoo Verohallinto. Myöhässä maksaessa täytyy muistaa myös veron viivästyskorko.

6.3.2023

Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiö voi ottaa yhtiölainaa esimerkiksi korjaushankkeita varten. Sitä lyhennetään yleensä osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan vastikettaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Tilaajille

vastikkeita maksamatta

31.1.2023

Vastikkeita maksamatta yhä useammassa taloyhtiössä

Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Yhä useammalla on vaikeuksia maksaa vastikkeita taloyhtiölle. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön turvana toimii tehokas vastikevalvonta ja viime kädessä hallintaanottomenettely.

mökkeilyn maksut

9.6.2023

Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti

Kuntakohtaisia maksuja lankeaa mökkiläiselle maksettavaksi kalliimmissa mökkikunnissa lähes kaksinkertainen määrä verrattuna edullisimpaan kuntaan, selviää Omakotiliiton tekemästä vertailusta. Erityisesti ovat nousseet sähkömaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti