Kunnat rakentavat yhteisen tietopalvelun

Tieto kuntien rakennetusta ympäristöstä ja suunnitelmista löytyy muutaman vuoden päästä yhteisestä tietopalvelusta. Tiedot tulevat siihen reaaliaikaisesti suoraan kuntien perusjärjestelmistä.

Suomen kuntasäätiö päätti tukea Kuntatietopalvelun käyttöönottoa.

–  Tekninen infrastruktuuri ja sen tietovarannot ovat kuntien keskeistä omaisuutta. Digitaaliset teknologiat tehostavat resurssien käyttöä ja vähentävät ympäristön kuormitusta. Perusjärjestelmiin tukeutuva palvelu vähentää erillistä raportointia kunnissa, helpottaa yhteistyökumppanien asiointia kunnan kanssa sekä parantaa kuntalaisten arjen sujuvuutta, uskoo Kuntaliiton ja Kuntasäätiön toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Kuntien kaupunkimallit sekä niihin liitetyt prosessit ja tietopalvelut ovat jo lähivuosina keskeinen palvelujen järjestämisen ja toiminnan ympäristö kunnissa. Kaupunkimalleihin sisällytetään kuntainfran ja rakennusten yksityiskohtaisia tietoja.

Kuntatietopalvelu perustuu jo aiemmissa yhteishankkeissa kehitettyjen palvelurajapintojen käyttöön. Prosessien verkosto tuottaa jatkuvasti ajantasaista tietoa tuottajien ja tarvitsijoiden välillä. Kuntatietopalvelu välittää kaupunkimallien sisältämää tietoa sitä mukaa kuin kuntien järjestelmät sitä alkavat julkaista palveluun.

– Kuntien on nyt tärkeätä avata ajantasaisten osoite- ja rakennustietojen, asemakaavojen sekä yleiskaavojen rajapinnat kuntien prosesseista Kuntatietopalveluun. Oleellista on varmistaa tietojen ylläpitoprosessit kunnissa, jotta palvelu on jatkuvasti ajan tasalla, sanoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Matti Holopainen.

– Tavoitteena on minimoida kunnissa tehtävä käsityö kuntien omissa palveluissa sekä tiedonvälityksessä kunnista EU:n, valtionhallinnon ja yritysten tarpeisiin. Kuntatietopalvelua hyödyntäen järjestetään kuntien yhteinen Inspire-direktiivin edellyttämä tietopalvelu.

Hanke perustuu ns. KuntaGML ja KRYSP (Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut) -hankkeissa kehitettyjen tietopalvelurajapintojen avaamiseen, ylläpitoon ja laajentamiseen kuntien ja asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Tavoitteena on saada kaikki kunnat yhteiseen Kuntatietopalveluun vuoteen 2020 mennessä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti