Tarkista elementtisaumojen kunto ennen talven pakkasia

Rakennusten elementtisaumojen ominaisuudet heikkenevät auringonvalon ja sään vaihteluiden vuoksi. Siitä syystä julkisivun ja elementtisaumojen kunnon säännöllinen tarkkailu olisi hyvä suorittaa vuosittain esimerkiksi syystalkoiden aikana, ennen pakkasia. Tarkempi tarkastelu on syytä aloittaa viimeistään silloin, kun saumauksesta on kulunut 10 vuotta.

Elementtisauman tekninen ikä on normaalisti noin 15-20 vuotta, mutta erityisen aurinkoisissa, avoimissa tai muissa voimakkaille sääolosuhteille alttiina olevissa paikoissa ne voivat menettää ominaisuutensa paljon lyhyemmässä ajassa. Mikäli saumamassa irtoaa elementin pinnasta tai se on halkeillut, se päästää sade- ja sulamisveden rakenteisiin ja luo riskin merkittävälle vesivahingolle, betonivaurioille ja mahdollisille kosteus- ja sisäilmaongelmille.

Elementtisaumojen kunnon tarkastaminen ja säännöllinen uusiminen ovatkin talon normaaliksi huolloksi katsottavia toimenpiteitä

Sauman tarkistaminen kannattaa tehdä vähintään syksyllä, ennen taloyhtiön seuraavan vuoden korjaustoimenpiteiden lopullista suunnittelua. Mikäli elementtisaumojen kunto on heikentynyt, taloyhtiölle jää riittävästi aikaa pyytää arviot korjausten aikatauluista ja kustannuksista sekä budjetoida korjauskustannukset yhtiökokoukselle esitettäväksi. Ajoissa tehty arviointi antaa mahdollisuuden parempaan korjaustyön suunnitteluun ja toteutuksen aikatauluja voidaan myös sopia joustavammin esimerkiksi taloyhtiön asukkaiden tarpeet huomioiden.

Saumamassan pintapuolisen kunnon tarkistaminen onnistuu silmämääräisesti ja on melko helppoa kenelle tahansa. Mikäli elementtisaumoissa näkyy halkeamia tai ne ovat osittain irti tartuntapinnoilta, ne eivät todennäköisesti enää suojaa seinää sateelta, kosteudelta tai muilta sääilmiöitä. Vaikka vauriot olisivat paikallisia, on hyvä muistaa, että ympärillä oleva saumausmassa on myös tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Tästä syystä paikallinen korjaaminen on suositeltavaa vain hätätapauksissa.

Saumalaakso tekee pintapuolisen tarkastuskäynnin veloituksetta. Katselmuksen perusteella arvioimme tarvitaanko tarkempia tutkimuksia ja teemme kustannusarvion.

Puh: 09 4761 4700
sähköposti: urakointi@saumalaakso.fi

Saumalaakso

Saumaustyöt – Tiivistystyöt – Maalaustyöt – Muut julkisivutyöt
Saumaus- ja tiivistysurakointi, sekä saumaustarvikkeita vuodesta 1986

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.6.2017

Korjaustarve ja kunnossapitotarveselvitys

Taloyhtiössä korjaustoimenpiteet kohdistuvat joko yhteisiin tiloihin tai asuntoihin sekä näissä oleviin rakennusosiin, järjestelmiin ja laitteisiin. Yhteisten tilojen osalta taloyhtiö vastaa korjaushankkeiden toteutuksesta ja kustannuksista. Asuntojen osalta toteutus ja kustannusvastuu jakautuu sen mukaan, mitä asunnossa remontoidaan.

1.8.2018

Kiinteistönpidon käsitteitä

Tältä sivulta löytyvät kootusti kiinteistönpidon keskeisimmät käsitteet. Käsitteiden selitykset pohjautuvat Rakennustiedon julkaisemaan kuntoarviokortistoon, Raklin julkaisemaan Kiinteistöliiketoiminnan sanastoon ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemaan Taloyhtiön talous -kirjaan.   Energiakatselmus Energiakatselmus on asiantuntijoiden ja katselmuksen tilaajaorganisaation yhteistyössä tekemä perusteellinen selvitys rakennuksen ja tuotantoprosessin energian ja veden käytöstä sekä niiden kannattavista tehostamismahdollisuuksista ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottomahdollisuuksista.

28.9.2015

Hyvä kuntotarkastaja tarvitsee asiantuntevuuden lisäksi ammattietiikan

Asuntokaupassa sekä ostajan että myyjän oikeusturva saattaa joutua koetukselle kaupan teon jälkeen ilmenneiden kosteusvaurioiden ja terveyshaittojen johdosta. Taloja ei katsasteta säännöllisesti – autot sen sijaan vuosittain, vaikka niiden arvo on vain kymmenesosa talojen arvosta. Talon kunto voi siis olla melkein mitä tahansa ja ilman asianmukaista kunnon selvittämistä riskit huonoon asuntokauppaan ovat suuret.

27.2.2015

Asunnon ostajan epätietoisuus on yleistä

Valitettavan usein kerrostaloasunnon ostajat eivät osaa kysyä asuntonäytöllä muista tulevista taloyhtiön saneerauksista kuin putkiremontista. Kuntoarvioraporttia tai PTS eli Pitkän Tähtäimen Suunnitelmaa ei osata pyytää nähtäväksi ja näin ollen arvio tulevaisuuden kustannuksista jää heikoksi ja taloustilanne asunnon omistajalla saattaa yllättävien saneerausten takia olla vaarassa hyvinkin pian. Nykypäivän kerrostaloasunnon ostajien keskuudessa kestoaiheena tuntuu olevan huoli taloyhtiön putkiremonttitilanteesta.