Ota nämä asiat huomioon taloyhtiön remontin takuuaikana

korjaushankkeen takuuaika

Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Osakkaan ja koko taloyhtiön kannattaa olla takuuaikana tarkkana, jotta mahdolliset viat ja puutteet menevät takuun piiriin.

Remontilla on kahden vuoden takuuaika

Urakoitsijan takuuaika korjaushankkeille on yleensä kaksi vuotta. Tänä aikana urakoitsijalla on velvollisuus korjata kustannuksellaan suorituksessaan havaitut viat ja puutteet. Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) mukaan urakoitsija vastaa vain niistä virheistä ja puutteista, jotka ovat tulleet ilmi takuuaikana ja ovat sellaisia, että niiden oletetaan kuuluvan urakoitsijan vastuulle.

Osakkaan tehtävä on tarkastaa remontin jälkeen huolellisesti oma asuntonsa ja raportoida puutteista viipymättä projektipäällikölle tai isännöitsijälle. Putkiremontissa kannattaa havainnoida esimerkiksi työn jälkeä, loppusiivouksen ja veden laatua sekä onko putket asennettu vinoon.

Taloyhtiön kannattaa ilmoittaa takuuaikana havaitut puutteet ja virheet isännöitsijälle tai projektipäällikölle välittömästi, kun ne havaitaan. Kun viasta on ilmoitettu, menee valvoja taloyhtiön edustajan kanssa tarkastamaan viat paikan päälle ja raportoi siitä urakoitsijaa.

Takuutarkastus – viimeinen hetki reklamoida urakoitsijaa

Ennen takuuajan päättymistä kiinteistössä järjestetään takuutarkastus. Se järjestetään noin 1,5-2 vuoden päästä vastaanottotarkastuksesta. Tarkastuksen aikana todetaan takuuaikana ilmenneet viat ja puutteet. Samalla sovitaan korjaamattomien virheiden korjausaikataulusta.

’’Tarkastus on tärkeä taloyhtiölle, sillä silloin on viimeinen hetki ilmoittaa urakoitsijan vastuulle kuuluvista virheistä ja puutteista’’, Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastopäällikkö Jarno Nurminen muistuttaa.

Projektipäällikkö on tyypillisesti mukana takuuaikana. Hänen takuuaikaisia tehtäviään ovat yleensä takuutarkastuksen valmistelu ja takuutarkastus pöytäkirjoineen.

Korjausaikataulu selväksi

Kosmeettiset vauriot, kuten laikut maalipinnassa, korjataan yleensä takuukorjausten yhteydessä. Turvallisuusriskin tai lisävaurioitumisvaaran aiheuttamat viat urakoitsijan tulee korjata välittömästi. Toisinaan korjaukset eivät mene kuten on sovittu. Siksi takuukorjauksiin kannattaa palkata aina urakoitsijasta riippumaton alan asiantuntija. Yleensä jo urakan aikana hankkeessa toiminut rakennustyön valvoja on tähän tehtävään sopivin henkilö. Myös projektipäällikön asiantuntemusta kannattaa hyödyntää aina, kun takuuaikana herää kysymyksiä.

Lue lisää Raksystemsin taloyhtiöille suunnatuista palveluista

Raksystems

Hyvinvointia kiinteistöille, niiden omistajille ja käyttäjille sekä ympäristölle

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

20.10.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rivitalon energiakulut aisoihin

Pian alkava Hattelmalantie 8–10:n energiaremontti rahoitetaan Nordean historian ensimmäisellä vihreän taloyhtiön lainalla. – Vihreä rahoitus ohjaa tulevaisuudessa taloyhtiöiden korjauksia energiatehokkuuden parantamiseen, arvioi Kimmo Karvinen. 1970-luvun rivitalon maalämpö, aurinkosähkö ja muut energiatehokkuusparannukset rahoitetaan energian säästöllä.

HSY

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti