Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Osakkaan ja koko taloyhtiön kannattaa olla takuuaikana tarkkana, jotta mahdolliset viat ja puutteet menevät takuun piiriin.
Remontilla on kahden vuoden takuuaika
Urakoitsijan takuuaika korjaushankkeille on yleensä kaksi vuotta. Tänä aikana urakoitsijalla on velvollisuus korjata kustannuksellaan suorituksessaan havaitut viat ja puutteet. Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) mukaan urakoitsija vastaa vain niistä virheistä ja puutteista, jotka ovat tulleet ilmi takuuaikana ja ovat sellaisia, että niiden oletetaan kuuluvan urakoitsijan vastuulle.
Osakkaan tehtävä on tarkastaa remontin jälkeen huolellisesti oma asuntonsa ja raportoida puutteista viipymättä projektipäällikölle tai isännöitsijälle. Putkiremontissa kannattaa havainnoida esimerkiksi työn jälkeä, loppusiivouksen ja veden laatua sekä onko putket asennettu vinoon.
Taloyhtiön kannattaa ilmoittaa takuuaikana havaitut puutteet ja virheet isännöitsijälle tai projektipäällikölle välittömästi, kun ne havaitaan. Kun viasta on ilmoitettu, menee valvoja taloyhtiön edustajan kanssa tarkastamaan viat paikan päälle ja raportoi siitä urakoitsijaa.
Takuutarkastus – viimeinen hetki reklamoida urakoitsijaa
Ennen takuuajan päättymistä kiinteistössä järjestetään takuutarkastus. Se järjestetään noin 1,5-2 vuoden päästä vastaanottotarkastuksesta. Tarkastuksen aikana todetaan takuuaikana ilmenneet viat ja puutteet. Samalla sovitaan korjaamattomien virheiden korjausaikataulusta.
’’Tarkastus on tärkeä taloyhtiölle, sillä silloin on viimeinen hetki ilmoittaa urakoitsijan vastuulle kuuluvista virheistä ja puutteista’’, Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastopäällikkö Jarno Nurminen muistuttaa.
Projektipäällikkö on tyypillisesti mukana takuuaikana. Hänen takuuaikaisia tehtäviään ovat yleensä takuutarkastuksen valmistelu ja takuutarkastus pöytäkirjoineen.
Korjausaikataulu selväksi
Kosmeettiset vauriot, kuten laikut maalipinnassa, korjataan yleensä takuukorjausten yhteydessä. Turvallisuusriskin tai lisävaurioitumisvaaran aiheuttamat viat urakoitsijan tulee korjata välittömästi. Toisinaan korjaukset eivät mene kuten on sovittu. Siksi takuukorjauksiin kannattaa palkata aina urakoitsijasta riippumaton alan asiantuntija. Yleensä jo urakan aikana hankkeessa toiminut rakennustyön valvoja on tähän tehtävään sopivin henkilö. Myös projektipäällikön asiantuntemusta kannattaa hyödyntää aina, kun takuuaikana herää kysymyksiä.
Lue lisää Raksystemsin taloyhtiöille suunnatuista palveluista
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään