Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

osakeluettelon siirto

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä. Elokuun lopulla huoneistotietojärjestelmässä oli vasta 40 prosenttia asunto-osakeyhtiömuotoisten taloyhtiöiden osakeluetteloista.

Kesällä etenkin isot isännöintiyritykset siirsivät osakeluetteloitaan omista järjestelmistään Maanmittauslaitoksen ylläpidettäviksi huoneistotietojärjestelmään. Pienten yhtiöiden, joissa ei ole ammattimaista isännöitsijää, odotetaan aktivoituvan syksyllä viimeistään Maanmittauslaitoksen muistutuskirjeen myötä. Maanmittauslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan pienten taloyhtiöiden vastuuhenkilöistä lähes kaikki (97 %) ovat kyllä tietoisia velvollisuudesta siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään.

Tukea osakeluettelon siirtoon

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tai isännöitsijän tulee tehdä taloyhtiön osakeluettelon siirto verkossa osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Maanmittauslaitos neuvoo osakeluettelon siirtäjiä arkisin ma-pe klo 9–12 puhelimitse numerossa 029 530 1144. Soittaminen maksaa soittajan liittymäsopimuksen mukaisen paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun.

Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita

Vuoden 2023 takaraja koskee taloyhtiöitä, ei yksittäisiä osakkaita. Asunto-osakkeen omistajan ei tarvitse kiirehtiä oman omistuksensa rekisteröinnin kanssa, sillä hänellä on kymmenen vuotta aikaa hakea omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitoksesta. Kymmenen vuoden aikaraja on taloyhtiökohtainen eli aika käynnistyy taloyhtiön osakeluettelon siirrosta.

Poikkeuksen kymmenen vuoden sääntöön tuo kuitenkin omistajanvaihdos, esimerkiksi asuntokauppa. Huoneiston uuden omistajan pitää rekisteröidä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa kaupoista. Jos osakas aikoo myydä huoneistonsa kymmenen vuoden sisällä, on mahdollista jättää rekisteröinti ostajan kontolle.

Vinkit asunnon omistuksen rekisteröintiin

Asunnon ostaja tai asunto-osakkeen omistaja aloittaa omistuksensa sujuvan rekisteröinnin tutustumalla asiointiapuriin, joka neuvoo, miten asiakkaan tulee omassa tilanteessaan toimia.

  • Valitse tilannettasi kuvaavin vaihtoehto ja seuraa ohjeita asiointiapurissa
  • Täytä hakemuslomake (suomi.fi) ennen kuin tulet palvelupisteeseen.
  • Tulosta tai tutustu etukäteen lomakkeen kohtiin. Voit täyttää hakemuslomakkeen palvelupisteessämme odottaessasi vuoroasi.
  • Jos et osaa täyttää jotain lomakkeen kohtaa, jätä kohta tyhjäksi ja kysy neuvoa hakemusta jättäessäsi.
  • Maanmittauslaitoksen palvelupisteisiin ei voi varata aikaa. Asiakkaita palvellaan saapumisjärjestyksessä.
  • Tarkista lähimmän palvelupisteen sijainti ja aukioloaika: www.maanmittauslaitos.fi/palvelupisteet
  • Voit myös lähettää hakemuksen ja osakekirjan postitse.

Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi osakkaan toimittaman paperisen osakekirjan. Osakas ei saa tuhota paperista osakekirjaa itse. Rekisteröinti maksaa 63 euroa. Hinta saattaa muuttua vuodenvaihteessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Maanmittauslaitos

Yli 200-vuotias Maanmittauslaitos tekee erilaisia maanmittaustoimituksia, esimerkiksi lohkomisia ja tilusjärjestelyjä sekä tuottaa kartta-aineistoja ja edistää niiden käyttöä. Maanmittauslaitos turvaa maanomistuksen ja luototusjärjestelmän ylläpitämällä kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja rekistereissään sekä huolehtimalla omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä. Laitoksen tehtäviin kuuluu myös paikkatiedon tutkimus ja soveltaminen.

Nyt rakentuva rekisteri, huoneistotietojärjestelmä, parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista ja omistuksista ovat sähköisessä muodossa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

suuret taloyhtiöt osakeluetteloiden siirto

9.8.2023

Isot taloyhtiöt kirivät kesällä osakeluetteloiden siirroissa

Noin 35 prosenttia taloyhtiöistä oli siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Maanmittauslaitos. Erityisesti isot taloyhtiöt aktivoituivat siirroissa kesällä. Siirron voi tehdä maksuttomasti tämän vuoden loppuun mennessä.

omistusoikeuden rekisteröinti

27.9.2023

Osakkaalla ei kiirettä rekisteröidä omistusoikeuttaan

Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea omistusoikeutensa rekisteröintiä. Siihen on 10 vuotta aikaa.

yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke

25.9.2023

Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta lunastukseen oikeutetuille. Laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti