Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

yhteinen jätepiste

Vaasassa viisi taloyhtiötä päätyivät rakentamaan uuden yhteisen jätepisteen erillisten jäteaitauksien uusimisen sijaan. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöitä tyhjennetään nyt huomattavasti harvemmin kuin aiemmin, mikä säästää niin rahaa kuin ympäristöä.

Vaasan taloyhtiöt olivat miettineet jo pidempään yhteistä jätepistettä erillisten jäteaitauksien sijaan. Aiemmin jokaisella yhtiöllä oli ollut useita pinta-astioita pelkästään poltettavalle jätteelle, ja tämän päälle tulivat vielä kierrätettävät jakeet. Pelkästään poltettavaa jätettä tyhjennettiin yhteensä useita kertoja viikossa.

Suunnittelu vaati aikaa, mutta palkitsi lopussa

Uuden, kaikille yhteisen jätepisteen suunnittelu vaati useita kierroksia eri tahojen pöydillä. Vaasassa jätepisteen perustaminen alkoi esityksestä, joka vietiin taloyhtiöiden yhtiökokouksiin. Tämän jälkeen suunnittelua jatkettiin naapurikatselmuksin, ja Vaasan rakennusvalvontakin kävi paikan päällä tutustumassa alueeseen.

Ilman soraääniä valmistelusta ei aivan selvitty, mutta projektista vastannut Molok-asiantuntija Jukka Kalliola kuitenkin kokee sen johtuneen pitkälti siitä, että Molok-jätekeräysjärjestelmää ei tunnettu tarpeeksi ja siihen ei luotettu.

Lopulta uudesta jätepisteestä haettiin toimenpidelupaa. Molok Oy:n oma suunnittelija oli mukana prosessissa koko ajan yhteistyössä taloyhtiöiden hallitusten sekä Vaasan kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Jätepisteen sijainniksi päätettiin hyvin keskeinen sijainti, joka on kohtuullisen keskellä kaikkia taloja. Kauimmaiseen kerrostaloon on enintään 100 metriä.

Harvemmat tyhjennyskerrat säästävät rahaa ja ympäristöä sekä lisäävät turvallisuutta

Kun jätepisteet yhdistyivät, tilavuudeltaan pienempien pinta-astioiden tilalle tulivat tilavammat Molok-syväkeräysastiat. Näin pelkästään polttokelpoisen jätteen hakukertojen määrä putosi yhteen  kertaan viikossa kaikkien taloyhtiöiden osalta.

Käytännössä asuinalueella kiertää raskaita jätteidenkeräysautoja huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Tämä taas tarkoittaa vähemmän melusaastetta, vähemmän pienhiukkaspäästöjä ja vähemmän asukkaiden kohtaamisia raskaiden ajoneuvojen kanssa.

Uusi jätepiste sijaitsee asuinalueen sisäänajoreitin alkupäässä, jolloin tyhjennysautojen ei tarvitse kiertää syvällä asuinalueella.

Myös ajettavan tien huoltokuorma pieneni kertaheitolla. Siihen kohdistunut rasite väheni, koska yhteinen Molok-syväkeräysjätepiste sijoitettiin asuinalueen sisääntulon alkupäähän.

Jätepisteen tuomat säästöt yllättivät

Taloyhtiöiden isännöitsijä Teresa Kakkuri Isännöinti Mäkiseltä vahvistaa, että kaiken kaikkiaan projekti sujui todella hyvin ja asukkaat ovat olleet tyytyväisiä. Rahan säästö oli kuitenkin jopa isännöitsijälle positiivinen yllätys:

–  Olin itsekin yllättynyt, kun näin tilinpäätökset. Yllätyksen huomasi asukkaidenkin ilmeistä, kun he saivat kuulla säästetyn summan. Rahaa on säästynyt jokaisessa yhtiössä yli 1 000 euroa vuodessa. Kukaan ei tainnut uskoa, että yhteinen jätepiste tulee maksamaan itsensä takaisin näinkin nopeasti.

Yhteinen jätepiste sopii yhteistyöhön kykeneville taloyhtiöille

Kakkuri kuvailee taloyhtiön yhteisen jätepisteen soveltuvan yhtiöille, jotka pystyvät sopimaan keskenään asioista. Toki yhtiöiden sijaintikin tulee olla sellainen, että jätepiste palvelee käytännöllisesti kaikkia asukkaita.

Sovittavaa on paljon esimerkiksi sijoituspaikasta ja kenen tontille jätepiste päätyy. Mitä tulee jätepisteestä aiheutuviin kuluihin, niin ne jyvitetään taloyhtiöille huoneistojen määrän mukaan.

– Jätehuolto jakaa laskut valmiiksi taloyhtiöille, joten kulujen tasaaminen on hyvin helppoa. Ainoastaan ylimääräiset kulut, esimerkiksi myöhemmin asennettava valaistus ja sorastus jätepisteen ympärille joudutaan tasaamaan myöhemmin. Mutta siinäkin kulut laskutetaan ensin yhdeltä taloyhtiöltä, ja isännöitsijä jakaa kulut lopuksi kaikkien yhtiöiden kesken, Kakkuri kertoo. Lue koko tarina jätepisteen rakennuksesta Molok Oy:n sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kierrättäminen siirtyi joensuulaisissa taloyhtiöissä 2020-luvulle

Kahdessa joensuulaisessa taloyhtiössä siirryttiin yhteiseen syväkeräysjärjestelmään. Uuden jätepisteen myötä kierrättäminen monipuolistui.

Molok

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korttelipiha

10.11.2022

Uusi opas auttaa taloyhtiöitä luomaan korttelipihoja

Helsingin kaupungin opas auttaa kerrostalokortteleiden yhteispihojen perustamisessa. Korttelipiha tuo asukkaille viihtyvyyttä ja kohentaa terveyttä, ja taloyhtiölle se tuo säästöä. Opas kertoo konkreettisia keinoja korttelipihan perustamiseen.